Rețeta care făcea furori în urmă cu 80 de ani. Cum găteau bunicile noastre PLĂCINTA CU VIȘINE

Publicat pe 21.01.2016 la 12:29 Actualizat pe 21.01.2016 la 12:42

Odată cu invazia alimentelor nesănătoase în magazine şi în propriile noastre frigidere, dar și cu înmulțirea restaurantelor de tip fast‐food, tot mai mulți români devin nostalgici atunci când se gândesc la reţetele culinare de altădată.

Odată cu invazia alimentelor nesănătoase în magazine şi în propriile noastre frigidere, dar și cu înmulțirea restaurantelor de tip fast‐food, tot mai mulți români devin nostalgici atunci când se gândesc la reţetele culinare de altădată.

Alimentele ecologice au devenit mai scumpe decât cele „obișnuite”, însă, în urmă cu un secol, românii consumau exclusiv produse care acum ar fi vândute sub un brand „eco”.

De departe, cel mai bine și mai sănătos mâncau oamenii de la ţară. Deși mămăliga era alimentul de bază al fiecărui țăran, de pe mesele sătenilor nu lipseau brânzeturile, iar preparatele de porc erau un adevărat semn de belșug.În plus, gospodinele vremii coceau pâine în vatră și găteau deseori bunătăţi la cuptor, una dintre cele mai apreciate „dulciuri” de la acea vreme fiind plăcinta cu vișine.

O reţetă veche de 80 de ani

Plăcintele și tartele cu vișine au făcut întotdeauna furori și sunt la fel de apreciate în prezent ca în urmă cu 80 de ani. Chiar dacă internetul e pur şi simplu împânzit de reţete culinare de tot felul, devenite la fel de populare precum filmuleţele şi fotografiile cu pisici, nu trebuie să uităm că gospodinele şi bucătarii de pe vremuri găteau după reţete publicate în cărţile de bucate.

Una dintre acestea este „Bufet rece și cofetărie”, scrisă de Lucreția Dr. Opreanu, profesor de gospodărie la liceul „Regina Maria” din Cluj‐Napoca, publicată în 1936. Aici, Lucreția Opreanu a notat o rețetă de prăjitură cu vișine sau cireșe.

Cum se prepară

Ingrediente:

Cântărim două ouă și aceeași cantitate de unt; cântărim de două ori mai multă făină (cât patru ouă);
zahăr pudră (cât cinci ouă);
coajă rasă de la o jumătate de lămâie;
o jumătate de kilogram de vișine sau cireșe.

Mod de preparare:

Zahărul pudră și untul se pun într‐un castron de porțelan și se freacă o jumătate de oră.

Se adaugă, pe rând, gălbenușurile, făina, lămâia și albușurile bătute până se transformă în spumă. Se toarnă într‐o tavă pătrată, se presară deasupra vișinele sau cireșele curățate de sâmburi, și, așa cum nota Lucreția Opreanu, „se coace la foc încetinel”. Poftă bună!

Tehnologia ne poate ajuta

În prezent, doar în casele vechi de la ţară mai găsim sobe tradiționale cu un cuptor în care am putea coace plăcinte sau pâine de casă. Cu toate acestea, tehnologa ne ajută să preparăm cele mai delicioase rețete, iar aparatele electrocasnice sunt dotate cu zeci de funcții care transformă gătitul într‐o activitate plăcută și relaxantă. În plus, din ce în ce mai multe persoane cumpără cuptoare electrice incorporabile, deoarece pot, astfel, să economisească o mulțime de spațiu în bucătărie. Şi nu doar atât. Pe piață se găsesc modele cu sisteme de curățare, timer și sistem de ventilare, după cum putem vedea pe
arctic.ro.

Foto: Creative Commons
În articolul Rețeta care făcea furori în urmă cu 80 de ani. Cum găteau bunicile noastre PLĂCINTA CU VIȘINE:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 9 decembrie 2025. Capricornii au nevoie de o pauză. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 9 decembrie 2025. Capricornii au nevoie de o pauză. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Românii se pregătesc pentru un Crăciun mai scump. 40% dintre ei alocă între 500 și 1.000 de lei pentru cadouri
observatornews.ro
Românii se pregătesc pentru un Crăciun mai scump. 40% dintre ei alocă între 500 și 1.000 de lei pentru cadouri
Imaginea rară cu fosta noră a lui Ion Țiriac. Cum arată acum Ileana Lazariuc și de ce s-a retras din lumina reflectoarelor
a1.ro
Imaginea rară cu fosta noră a lui Ion Țiriac. Cum arată acum Ileana Lazariuc și de ce s-a retras din lumina reflectoarelor
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
HelloTaste.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Catine
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
useit.ro
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
as.ro
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
MediCOOL
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Drama neștiută a lui Ciprian Ciucu. Prin ce a trecut noul primar al Capitalei, pe vremea când era doar un copil
Spynews
Drama neștiută a lui Ciprian Ciucu. Prin ce a trecut noul primar al Capitalei, pe vremea când era doar un copil
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
DeParinti
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
MediCOOL
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
HelloTaste
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
close
x