Rețeta care făcea furori în urmă cu 80 de ani. Cum găteau bunicile noastre PLĂCINTA CU VIȘINE

Publicat pe 21.01.2016 la 12:29 Actualizat pe 21.01.2016 la 12:42

Odată cu invazia alimentelor nesănătoase în magazine şi în propriile noastre frigidere, dar și cu înmulțirea restaurantelor de tip fast‐food, tot mai mulți români devin nostalgici atunci când se gândesc la reţetele culinare de altădată.

Odată cu invazia alimentelor nesănătoase în magazine şi în propriile noastre frigidere, dar și cu înmulțirea restaurantelor de tip fast‐food, tot mai mulți români devin nostalgici atunci când se gândesc la reţetele culinare de altădată.

Alimentele ecologice au devenit mai scumpe decât cele „obișnuite”, însă, în urmă cu un secol, românii consumau exclusiv produse care acum ar fi vândute sub un brand „eco”.

De departe, cel mai bine și mai sănătos mâncau oamenii de la ţară. Deși mămăliga era alimentul de bază al fiecărui țăran, de pe mesele sătenilor nu lipseau brânzeturile, iar preparatele de porc erau un adevărat semn de belșug.În plus, gospodinele vremii coceau pâine în vatră și găteau deseori bunătăţi la cuptor, una dintre cele mai apreciate „dulciuri” de la acea vreme fiind plăcinta cu vișine.

O reţetă veche de 80 de ani

Plăcintele și tartele cu vișine au făcut întotdeauna furori și sunt la fel de apreciate în prezent ca în urmă cu 80 de ani. Chiar dacă internetul e pur şi simplu împânzit de reţete culinare de tot felul, devenite la fel de populare precum filmuleţele şi fotografiile cu pisici, nu trebuie să uităm că gospodinele şi bucătarii de pe vremuri găteau după reţete publicate în cărţile de bucate.

Una dintre acestea este „Bufet rece și cofetărie”, scrisă de Lucreția Dr. Opreanu, profesor de gospodărie la liceul „Regina Maria” din Cluj‐Napoca, publicată în 1936. Aici, Lucreția Opreanu a notat o rețetă de prăjitură cu vișine sau cireșe.

Cum se prepară

Ingrediente:

Cântărim două ouă și aceeași cantitate de unt; cântărim de două ori mai multă făină (cât patru ouă);
zahăr pudră (cât cinci ouă);
coajă rasă de la o jumătate de lămâie;
o jumătate de kilogram de vișine sau cireșe.

Mod de preparare:

Zahărul pudră și untul se pun într‐un castron de porțelan și se freacă o jumătate de oră.

Se adaugă, pe rând, gălbenușurile, făina, lămâia și albușurile bătute până se transformă în spumă. Se toarnă într‐o tavă pătrată, se presară deasupra vișinele sau cireșele curățate de sâmburi, și, așa cum nota Lucreția Opreanu, „se coace la foc încetinel”. Poftă bună!

Tehnologia ne poate ajuta

În prezent, doar în casele vechi de la ţară mai găsim sobe tradiționale cu un cuptor în care am putea coace plăcinte sau pâine de casă. Cu toate acestea, tehnologa ne ajută să preparăm cele mai delicioase rețete, iar aparatele electrocasnice sunt dotate cu zeci de funcții care transformă gătitul într‐o activitate plăcută și relaxantă. În plus, din ce în ce mai multe persoane cumpără cuptoare electrice incorporabile, deoarece pot, astfel, să economisească o mulțime de spațiu în bucătărie. Şi nu doar atât. Pe piață se găsesc modele cu sisteme de curățare, timer și sistem de ventilare, după cum putem vedea pe
arctic.ro.

Foto: Creative Commons
În articolul Rețeta care făcea furori în urmă cu 80 de ani. Cum găteau bunicile noastre PLĂCINTA CU VIȘINE:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 1 mai 2025. Racii se îndreaptă către relații sigure. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2025. Racii se îndreaptă către relații sigure. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Topul celor mai frumoase 50 de plaje din lume. Cea de pe primul loc se află în Europa, la 2 ore de zbor de România
observatornews.ro
Topul celor mai frumoase 50 de plaje din lume. Cea de pe primul loc se află în Europa, la 2 ore de zbor de România
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
HelloTaste.ro
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
2 zodii atrag norocul și abundența pe 1 mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Catine
2 zodii atrag norocul și abundența pe 1 mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
useit.ro
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Suma pentru care un milionar celebru riscă falimentul! Judecătorul l-a „certat”: „Trebuie să se trezească”
as.ro
Suma pentru care un milionar celebru riscă falimentul! Judecătorul l-a „certat”: „Trebuie să se trezească”
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
MediCOOL
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
DeParinti
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
De ce apar constipația și diareea în același timp. Cum se pot preveni aceste două tulburări digestive
MediCOOL
De ce apar constipația și diareea în același timp. Cum se pot preveni aceste două tulburări digestive
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
HelloTaste
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
close
x