Rețeta care făcea furori în urmă cu 80 de ani. Cum găteau bunicile noastre PLĂCINTA CU VIȘINE

Publicat pe 21.01.2016 la 12:29 Actualizat pe 21.01.2016 la 12:42

Odată cu invazia alimentelor nesănătoase în magazine şi în propriile noastre frigidere, dar și cu înmulțirea restaurantelor de tip fast‐food, tot mai mulți români devin nostalgici atunci când se gândesc la reţetele culinare de altădată.

Odată cu invazia alimentelor nesănătoase în magazine şi în propriile noastre frigidere, dar și cu înmulțirea restaurantelor de tip fast‐food, tot mai mulți români devin nostalgici atunci când se gândesc la reţetele culinare de altădată.

Alimentele ecologice au devenit mai scumpe decât cele „obișnuite”, însă, în urmă cu un secol, românii consumau exclusiv produse care acum ar fi vândute sub un brand „eco”.

De departe, cel mai bine și mai sănătos mâncau oamenii de la ţară. Deși mămăliga era alimentul de bază al fiecărui țăran, de pe mesele sătenilor nu lipseau brânzeturile, iar preparatele de porc erau un adevărat semn de belșug.În plus, gospodinele vremii coceau pâine în vatră și găteau deseori bunătăţi la cuptor, una dintre cele mai apreciate „dulciuri” de la acea vreme fiind plăcinta cu vișine.

O reţetă veche de 80 de ani

Plăcintele și tartele cu vișine au făcut întotdeauna furori și sunt la fel de apreciate în prezent ca în urmă cu 80 de ani. Chiar dacă internetul e pur şi simplu împânzit de reţete culinare de tot felul, devenite la fel de populare precum filmuleţele şi fotografiile cu pisici, nu trebuie să uităm că gospodinele şi bucătarii de pe vremuri găteau după reţete publicate în cărţile de bucate.

Una dintre acestea este „Bufet rece și cofetărie”, scrisă de Lucreția Dr. Opreanu, profesor de gospodărie la liceul „Regina Maria” din Cluj‐Napoca, publicată în 1936. Aici, Lucreția Opreanu a notat o rețetă de prăjitură cu vișine sau cireșe.

Cum se prepară

Ingrediente:

Cântărim două ouă și aceeași cantitate de unt; cântărim de două ori mai multă făină (cât patru ouă);
zahăr pudră (cât cinci ouă);
coajă rasă de la o jumătate de lămâie;
o jumătate de kilogram de vișine sau cireșe.

Mod de preparare:

Zahărul pudră și untul se pun într‐un castron de porțelan și se freacă o jumătate de oră.

Se adaugă, pe rând, gălbenușurile, făina, lămâia și albușurile bătute până se transformă în spumă. Se toarnă într‐o tavă pătrată, se presară deasupra vișinele sau cireșele curățate de sâmburi, și, așa cum nota Lucreția Opreanu, „se coace la foc încetinel”. Poftă bună!

Tehnologia ne poate ajuta

În prezent, doar în casele vechi de la ţară mai găsim sobe tradiționale cu un cuptor în care am putea coace plăcinte sau pâine de casă. Cu toate acestea, tehnologa ne ajută să preparăm cele mai delicioase rețete, iar aparatele electrocasnice sunt dotate cu zeci de funcții care transformă gătitul într‐o activitate plăcută și relaxantă. În plus, din ce în ce mai multe persoane cumpără cuptoare electrice incorporabile, deoarece pot, astfel, să economisească o mulțime de spațiu în bucătărie. Şi nu doar atât. Pe piață se găsesc modele cu sisteme de curățare, timer și sistem de ventilare, după cum putem vedea pe
arctic.ro.

Foto: Creative Commons
În articolul

Rețeta care făcea furori în urmă cu 80 de ani. Cum găteau bunicile noastre PLĂCINTA CU VIȘINE

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
a1.ro
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x