Rețeta care făcea furori în urmă cu 80 de ani. Cum găteau bunicile noastre PLĂCINTA CU VIȘINE

Publicat pe 21.01.2016 la 12:29 Actualizat pe 21.01.2016 la 12:42

Odată cu invazia alimentelor nesănătoase în magazine şi în propriile noastre frigidere, dar și cu înmulțirea restaurantelor de tip fast‐food, tot mai mulți români devin nostalgici atunci când se gândesc la reţetele culinare de altădată.

Odată cu invazia alimentelor nesănătoase în magazine şi în propriile noastre frigidere, dar și cu înmulțirea restaurantelor de tip fast‐food, tot mai mulți români devin nostalgici atunci când se gândesc la reţetele culinare de altădată.

Alimentele ecologice au devenit mai scumpe decât cele „obișnuite”, însă, în urmă cu un secol, românii consumau exclusiv produse care acum ar fi vândute sub un brand „eco”.

De departe, cel mai bine și mai sănătos mâncau oamenii de la ţară. Deși mămăliga era alimentul de bază al fiecărui țăran, de pe mesele sătenilor nu lipseau brânzeturile, iar preparatele de porc erau un adevărat semn de belșug.În plus, gospodinele vremii coceau pâine în vatră și găteau deseori bunătăţi la cuptor, una dintre cele mai apreciate „dulciuri” de la acea vreme fiind plăcinta cu vișine.

O reţetă veche de 80 de ani

Plăcintele și tartele cu vișine au făcut întotdeauna furori și sunt la fel de apreciate în prezent ca în urmă cu 80 de ani. Chiar dacă internetul e pur şi simplu împânzit de reţete culinare de tot felul, devenite la fel de populare precum filmuleţele şi fotografiile cu pisici, nu trebuie să uităm că gospodinele şi bucătarii de pe vremuri găteau după reţete publicate în cărţile de bucate.

Una dintre acestea este „Bufet rece și cofetărie”, scrisă de Lucreția Dr. Opreanu, profesor de gospodărie la liceul „Regina Maria” din Cluj‐Napoca, publicată în 1936. Aici, Lucreția Opreanu a notat o rețetă de prăjitură cu vișine sau cireșe.

Cum se prepară

Ingrediente:

Cântărim două ouă și aceeași cantitate de unt; cântărim de două ori mai multă făină (cât patru ouă);
zahăr pudră (cât cinci ouă);
coajă rasă de la o jumătate de lămâie;
o jumătate de kilogram de vișine sau cireșe.

Mod de preparare:

Zahărul pudră și untul se pun într‐un castron de porțelan și se freacă o jumătate de oră.

Se adaugă, pe rând, gălbenușurile, făina, lămâia și albușurile bătute până se transformă în spumă. Se toarnă într‐o tavă pătrată, se presară deasupra vișinele sau cireșele curățate de sâmburi, și, așa cum nota Lucreția Opreanu, „se coace la foc încetinel”. Poftă bună!

Tehnologia ne poate ajuta

În prezent, doar în casele vechi de la ţară mai găsim sobe tradiționale cu un cuptor în care am putea coace plăcinte sau pâine de casă. Cu toate acestea, tehnologa ne ajută să preparăm cele mai delicioase rețete, iar aparatele electrocasnice sunt dotate cu zeci de funcții care transformă gătitul într‐o activitate plăcută și relaxantă. În plus, din ce în ce mai multe persoane cumpără cuptoare electrice incorporabile, deoarece pot, astfel, să economisească o mulțime de spațiu în bucătărie. Şi nu doar atât. Pe piață se găsesc modele cu sisteme de curățare, timer și sistem de ventilare, după cum putem vedea pe
arctic.ro.

Foto: Creative Commons
În articolul Rețeta care făcea furori în urmă cu 80 de ani. Cum găteau bunicile noastre PLĂCINTA CU VIȘINE:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 9 noiembrie 2025. Gemenii iau decizii radicale. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 9 noiembrie 2025. Gemenii iau decizii radicale. Află ce se întâmplă cu zodia ta
"Ferească Dumnezeu! Eşti nebun la cap?" Cum a fost prins un neamţ cu mama moartă în maşină pe A2
observatornews.ro
"Ferească Dumnezeu! Eşti nebun la cap?" Cum a fost prins un neamţ cu mama moartă în maşină pe A2
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Ce datini respectă românii pe 8 noiembrie
a1.ro
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Ce datini respectă românii pe 8 noiembrie
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
HelloTaste.ro
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
Te-ai născut în una dintre aceste patru luni? Iată de ce te poți simți singură chiar și în mijlocul mulțimii
Catine
Te-ai născut în una dintre aceste patru luni? Iată de ce te poți simți singură chiar și în mijlocul mulțimii
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
useit.ro
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Cristi Borcea, cadou de milioane de dolari pentru fiica Melissa. Ce i-a putut cumpăra tinerei de 21 de ani
as.ro
Cristi Borcea, cadou de milioane de dolari pentru fiica Melissa. Ce i-a putut cumpăra tinerei de 21 de ani
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
MediCOOL
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Dani Mocanu, condamnat definitiv la închisoare! Ce pedeapsă a primit pentru infracțiunea de tentativă de omor
Spynews
Dani Mocanu, condamnat definitiv la închisoare! Ce pedeapsă a primit pentru infracțiunea de tentativă de omor
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
DeParinti
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
MediCOOL
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
HelloTaste
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
close
x