Rețeta care făcea furori în urmă cu 80 de ani. Cum găteau bunicile noastre PLĂCINTA CU VIȘINE

Publicat pe 21.01.2016 la 12:29 Actualizat pe 21.01.2016 la 12:42

Odată cu invazia alimentelor nesănătoase în magazine şi în propriile noastre frigidere, dar și cu înmulțirea restaurantelor de tip fast‐food, tot mai mulți români devin nostalgici atunci când se gândesc la reţetele culinare de altădată.

Odată cu invazia alimentelor nesănătoase în magazine şi în propriile noastre frigidere, dar și cu înmulțirea restaurantelor de tip fast‐food, tot mai mulți români devin nostalgici atunci când se gândesc la reţetele culinare de altădată.

Alimentele ecologice au devenit mai scumpe decât cele „obișnuite”, însă, în urmă cu un secol, românii consumau exclusiv produse care acum ar fi vândute sub un brand „eco”.

De departe, cel mai bine și mai sănătos mâncau oamenii de la ţară. Deși mămăliga era alimentul de bază al fiecărui țăran, de pe mesele sătenilor nu lipseau brânzeturile, iar preparatele de porc erau un adevărat semn de belșug.În plus, gospodinele vremii coceau pâine în vatră și găteau deseori bunătăţi la cuptor, una dintre cele mai apreciate „dulciuri” de la acea vreme fiind plăcinta cu vișine.

O reţetă veche de 80 de ani

Plăcintele și tartele cu vișine au făcut întotdeauna furori și sunt la fel de apreciate în prezent ca în urmă cu 80 de ani. Chiar dacă internetul e pur şi simplu împânzit de reţete culinare de tot felul, devenite la fel de populare precum filmuleţele şi fotografiile cu pisici, nu trebuie să uităm că gospodinele şi bucătarii de pe vremuri găteau după reţete publicate în cărţile de bucate.

Una dintre acestea este „Bufet rece și cofetărie”, scrisă de Lucreția Dr. Opreanu, profesor de gospodărie la liceul „Regina Maria” din Cluj‐Napoca, publicată în 1936. Aici, Lucreția Opreanu a notat o rețetă de prăjitură cu vișine sau cireșe.

Cum se prepară

Ingrediente:

Cântărim două ouă și aceeași cantitate de unt; cântărim de două ori mai multă făină (cât patru ouă);
zahăr pudră (cât cinci ouă);
coajă rasă de la o jumătate de lămâie;
o jumătate de kilogram de vișine sau cireșe.

Mod de preparare:

Zahărul pudră și untul se pun într‐un castron de porțelan și se freacă o jumătate de oră.

Se adaugă, pe rând, gălbenușurile, făina, lămâia și albușurile bătute până se transformă în spumă. Se toarnă într‐o tavă pătrată, se presară deasupra vișinele sau cireșele curățate de sâmburi, și, așa cum nota Lucreția Opreanu, „se coace la foc încetinel”. Poftă bună!

Tehnologia ne poate ajuta

În prezent, doar în casele vechi de la ţară mai găsim sobe tradiționale cu un cuptor în care am putea coace plăcinte sau pâine de casă. Cu toate acestea, tehnologa ne ajută să preparăm cele mai delicioase rețete, iar aparatele electrocasnice sunt dotate cu zeci de funcții care transformă gătitul într‐o activitate plăcută și relaxantă. În plus, din ce în ce mai multe persoane cumpără cuptoare electrice incorporabile, deoarece pot, astfel, să economisească o mulțime de spațiu în bucătărie. Şi nu doar atât. Pe piață se găsesc modele cu sisteme de curățare, timer și sistem de ventilare, după cum putem vedea pe
arctic.ro.

Foto: Creative Commons
În articolul Rețeta care făcea furori în urmă cu 80 de ani. Cum găteau bunicile noastre PLĂCINTA CU VIȘINE:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 3 decembrie 2025. Taurii sunt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 decembrie 2025. Taurii sunt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Oraşul italian pe care românii au început să îl părăsească. Peste 5.000 de cetăţeni s-au întors deja acasă
observatornews.ro
Oraşul italian pe care românii au început să îl părăsească. Peste 5.000 de cetăţeni s-au întors deja acasă
Campionul României, lider Survivor. Adi Vasile este noul prezentator al celui mai dur test al supraviețuirii
a1.ro
Campionul României, lider Survivor. Adi Vasile este noul prezentator al celui mai dur test al supraviețuirii
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
HelloTaste.ro
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Catine
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
useit.ro
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
as.ro
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
MediCOOL
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
S-a aflat cauza incendiului cu peste 150 de morți. Ce nereguli ar fi dus la dezastru
Spynews
S-a aflat cauza incendiului cu peste 150 de morți. Ce nereguli ar fi dus la dezastru
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
DeParinti
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
MediCOOL
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
HelloTaste
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
close
x