Așa obișnuiau să o bea străbunii tăi! Cafeaua Marghiloman
Publicat pe 11.03.2015 la 10:05 Actualizat pe 11.03.2015 la 10:19
Latte, capuccino, mochaccino, decaf... crezi că știi toate tipurile de cafea din lume, la cât de pasionată ești de băutura energizantă. Totuși, știai de cafeaua preferată de boieri în secolul XIX? Uite cum se face „marghilomana”!
Latte, capuccino, mochaccino, decaf... crezi că știi toate tipurile de cafea din lume, la cât de pasionată ești de băutura energizantă. Totuși, știai de cafeaua preferată de boieri în secolul XIX? Uite cum se face „marghilomana”!
Totul a pornit de la fostul prim-ministru conservator Alexandru Marghiloman (1854-1925), gazda preferată a familiei regale. Mare iubitor de gastronomie și de mese fastuoase, acesta este autorul celebrei marghilomane, cafeaua cu rom.
''Masa lui Marghiloman și vinurile sale erau vestite'', scrie Constantin Argetoianu în memoriile sale. 'Conu Alecu', cum era alintat amfitrionul, a găzduit în casele sale din Capitală semnarea păcii de la București din anul 1913.
''Pentru noi, musafirii, mai ales pentru cei care ca mine făceau cinste bucatelor alese, era o adevărată desfătare', consemnează Constantin Argetoianu. Iată însă că într-o zi meniurile atent întocmite, realizate de maeștri ai bucătăriei franceze au fost întrerupte.
''Pe când se afla la vânătoare pe domeniul său din județul Buzău, valetul a aprins spirtiera, dar a constatat că uitase să ia apă. Fire întreprinzătoare, conu Alecu nu l-a certat pe omul său de încredere, ci i-a cerut să pună în ibric rom de Jamaica în loc de apă', susține scriitorul Nicolae Peneș, autorul unei lucrări premiate de Academia Română, 'Lordul Valah'.
'Se spune că marghilomana, cum se numea în epocă, fiartă la foc mic în nisip sau pe cărbuni, cu rom de Jamaica sau cu coniac, a devenit foarte cunoscută. Cafeaua Marghiloman se servea doar la marile localuri din Capitală'.