Gătește ca la Buzău! Cum să faci un preparat vechi de secole, BABICUL

Publicat pe 20.04.2015 la 10:40 Actualizat pe 20.04.2015 la 11:29

Un preparat picant, pe gustul celor care mănâncă iute, este babicul de Buzău, un preparat vechi de câteva secole!

goodfood.ro

Un preparat picant, pe gustul celor care mănâncă iute, este babicul de Buzău, un preparat vechi de câteva secole! Babicul este specific grădinarilor sârbi și bulgari din zonă, dar și românilor din județ.

"Babicul este pregătit iarna, dar este folosit în hrana de zi cu zi abia primăvara, când începe lucrul la grădină, babicul fiind singurul produs care 'ținea' pe căldură, până vara târziu", spune Cristina Partal.

Ingrediente folosite la Babicul de Buzău sunt carnea de porc, dar se poate adăuga și carne de vită pentru a scurta timpul de uscare, ardei iute roșu tocat, bulion de ardei preparat după rețeta sârbilor grădinari, sare, maț de vită. Pentru bulionul de ardei se folosesc numai ardei kapia, care se lasă la "putrezit" într-un sac, timp de o săptămână. Când începe să se scurgă zeama din ardeii kapia, aceștia se dau prin ciur și se obține o pastă concentrată.

Babicul se prepară astfel: carnea se toacă "mare", se adaugă toate ingredientele de mai sus, se frământă compoziția de mai multe ori, de-a lungul a două zile. Se umple mațul de vită fără să se lase goluri de aer. Se "calcă" apoi cu sticla pentru aplatizarea și pentru eliminarea eventualelor goluri. Se lasă la zvântat și apoi se afumă.

În articolul Gătește ca la Buzău! Cum să faci un preparat vechi de secole, BABICUL:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 15 mai 2025. Peștii își vor face noi prieteni. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2025. Peștii își vor face noi prieteni. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Interviu cu Cristina Ciobănașu și Bianca Purcărea. De ce echipă se tem cel mai mult. "Ne tremură port-jartierele de frică"
a1.ro
Interviu cu Cristina Ciobănașu și Bianca Purcărea. De ce echipă se tem cel mai mult. "Ne tremură port-jartierele de frică"
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
HelloTaste.ro
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Catine
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
useit.ro
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Întrebat despre o nouă investiţie, milionarul român care construieşte un castel a dat un răspuns tranşant!
as.ro
Întrebat despre o nouă investiţie, milionarul român care construieşte un castel a dat un răspuns tranşant!
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
MediCOOL
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani! Termometrele au arătat până la -8 grade
Spynews
Şoc meteo în România! Cea mai rece dimineață de mai din ultimii 50 de ani! Termometrele au arătat până la -8 grade
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
DeParinti
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Exerciții pentru a-ți întări mușchii brațelor. Cum le poți pune în aplicare
MediCOOL
Exerciții pentru a-ți întări mușchii brațelor. Cum le poți pune în aplicare
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
HelloTaste
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
close
x