Gătește ca la Buzău! Cum să faci un preparat vechi de secole, BABICUL

Publicat pe 20.04.2015 la 10:40 Actualizat pe 20.04.2015 la 11:29

Un preparat picant, pe gustul celor care mănâncă iute, este babicul de Buzău, un preparat vechi de câteva secole!

goodfood.ro

Un preparat picant, pe gustul celor care mănâncă iute, este babicul de Buzău, un preparat vechi de câteva secole! Babicul este specific grădinarilor sârbi și bulgari din zonă, dar și românilor din județ.

"Babicul este pregătit iarna, dar este folosit în hrana de zi cu zi abia primăvara, când începe lucrul la grădină, babicul fiind singurul produs care 'ținea' pe căldură, până vara târziu", spune Cristina Partal.

Ingrediente folosite la Babicul de Buzău sunt carnea de porc, dar se poate adăuga și carne de vită pentru a scurta timpul de uscare, ardei iute roșu tocat, bulion de ardei preparat după rețeta sârbilor grădinari, sare, maț de vită. Pentru bulionul de ardei se folosesc numai ardei kapia, care se lasă la "putrezit" într-un sac, timp de o săptămână. Când începe să se scurgă zeama din ardeii kapia, aceștia se dau prin ciur și se obține o pastă concentrată.

Babicul se prepară astfel: carnea se toacă "mare", se adaugă toate ingredientele de mai sus, se frământă compoziția de mai multe ori, de-a lungul a două zile. Se umple mațul de vită fără să se lase goluri de aer. Se "calcă" apoi cu sticla pentru aplatizarea și pentru eliminarea eventualelor goluri. Se lasă la zvântat și apoi se afumă.

În articolul Gătește ca la Buzău! Cum să faci un preparat vechi de secole, BABICUL:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2025. Peștii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2025. Peștii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Şapte judeţe intră de la ora 12:00 sub cod galben de ploi şi vijelii, cu grindină şi descărcări electrice
observatornews.ro
Şapte judeţe intră de la ora 12:00 sub cod galben de ploi şi vijelii, cu grindină şi descărcări electrice
Chefi la cuțite, 23 aprilie 2025. Chef Alexandru Sautner și Chef Richard Abou Zaki, duel exploziv în amulete. Cine a plecat acasă
a1.ro
Chefi la cuțite, 23 aprilie 2025. Chef Alexandru Sautner și Chef Richard Abou Zaki, duel exploziv în amulete. Cine a plecat acasă
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
HelloTaste.ro
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Zodii care atrag banii în viața lor în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Catine
Zodii care atrag banii în viața lor în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
useit.ro
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Ce a putut păţi, chiar de sărbători, milionarul român care primeşte trei pensii de la stat!
as.ro
Ce a putut păţi, chiar de sărbători, milionarul român care primeşte trei pensii de la stat!
Ce este gastrita. Cum se tratează această afecțiune digestivă
MediCOOL
Ce este gastrita. Cum se tratează această afecțiune digestivă
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Care sunt semnele afecțiunilor tiroidiene. Cum funcționează tiroida
MediCOOL
Care sunt semnele afecțiunilor tiroidiene. Cum funcționează tiroida
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
HelloTaste
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
close
x