Gătește ca la Buzău! Cum să faci un preparat vechi de secole, BABICUL
Publicat pe 20.04.2015 la 10:40 Actualizat pe 20.04.2015 la 11:29
Un preparat picant, pe gustul celor care mănâncă iute, este babicul de Buzău, un preparat vechi de câteva secole!
Un preparat picant, pe gustul celor care mănâncă iute, este babicul de Buzău, un preparat vechi de câteva secole! Babicul este specific grădinarilor sârbi și bulgari din zonă, dar și românilor din județ.
"Babicul este pregătit iarna, dar este folosit în hrana de zi cu zi abia primăvara, când începe lucrul la grădină, babicul fiind singurul produs care 'ținea' pe căldură, până vara târziu", spune Cristina Partal.
Ingrediente folosite la Babicul de Buzău sunt carnea de porc, dar se poate adăuga și carne de vită pentru a scurta timpul de uscare, ardei iute roșu tocat, bulion de ardei preparat după rețeta sârbilor grădinari, sare, maț de vită. Pentru bulionul de ardei se folosesc numai ardei kapia, care se lasă la "putrezit" într-un sac, timp de o săptămână. Când începe să se scurgă zeama din ardeii kapia, aceștia se dau prin ciur și se obține o pastă concentrată.
Babicul se prepară astfel: carnea se toacă "mare", se adaugă toate ingredientele de mai sus, se frământă compoziția de mai multe ori, de-a lungul a două zile. Se umple mațul de vită fără să se lase goluri de aer. Se "calcă" apoi cu sticla pentru aplatizarea și pentru eliminarea eventualelor goluri. Se lasă la zvântat și apoi se afumă.