Oltenii scapă de toxine cu ce au prin grădină! Fă și tu rețeta lor, salata de păpădie!
Publicat pe 24.04.2015 la 12:44 Actualizat pe 24.04.2015 la 12:47
Salata de păpădie este un deliciu în bucătăriile tradiționale oltenești. Uite cum se prepară!
Salata de păpădie este un deliciu în bucătăriile tradiționale oltenești. Se prepară atât din frunze, floare, cât și din tija păpădiei (Taraxacum Officinale). Se consumă înainte de micul dejun. Rețeta este moștenită din generație în generație, gospodinele folosind-o și la tratarea diabetului, a bolilor de ficat și a afecțiunilor digestive.
Modul de prepare nu este pretențios, dar planta, cu efecte curative deosebite datorită conținutului mare de vitamina A, B,C și D, trebuie culeasă dimineața, înainte de primele raze ale soarelui, altfel va da un gust amărui salatei. Astfel, două "mâini" de păpădie se spală și, de regulă, li se rup frunzele, florile sau tijele cu mâna (nu se taie cu cuțitul pentru a nu se oxida), apoi se așează într-un bol.
Bucătarul-șef al unei pensiuni situată la ieșirea din comuna Șimian, Elena Nandi, spune că peste păpădie se aruncă, tot rupte, câteva frunze de lăptucă, o legătură obișnuită de mărar, câteva fire de mirodie. Se pun, de asemenea, o ceapă, măsline după preferință, se stoarce o lămâie, trei lingurițe de ulei de măsline și un vârf de linguriță de sare fină.