A transformat Ziua Mamei într-o sărbătoare, dar acum o urăște! Povestea Annei Jarvis
Publicat pe 12.05.2014 la 14:25 Actualizat pe 12.05.2014 la 14:53
Pe 11 mai, toți americanii sărbătoresc Ziua Mamei. Sărbătoarea dedicată ființei care ne-a adus pe lume nu a fost pur și simplu preluată de aceștia din alte țări, ci este încununarea dorințelor unei persoane - Anna Jarvis
Pe 11 mai, toți americanii sărbătoresc Ziua Mamei. Sărbătoarea dedicată ființei care ne-a adus pe lume nu a fost pur și simplu preluată de aceștia din alte țări, ci este încununarea dorințelor unei persoane - Anna Jarvis.
Ieri s-au împlinit 100 de ani de la ziua visată de Anna. În 1906, la un an de la moartea mamei acesteia, Ann Maria Reeves Jarvis, aceasta a ținut o slujbă memorială în compania celor mai dragi prieteni. În următorii doi ani, lucrurile s-au repetat, iar un magazin din Philadelphia și-a pus la dispoziție spațiul larg pentru desfășurarea aniversării. În același an, biserica a ținut o slujbă în onoarea ei și clericii au distribuit 500 de garoafe albe, florile ei preferate.
Anna Jarvis a realizat că oamenii au nevoie de o zi în care să fie alături de mamele lor, să le mulțumească pentru sacrificiile făcute și să le onoreze așa cum se cuvine. Așa că Jarvis a început să facă lobby pentru adoptarea unei legi în acest sens. Ziua sărbătorii? A doua duminică din luna mai, o dată apropiată calendaristic de moartea mamei sale și o zi sfântă, în același timp. În 1914, eforturile sale au fost răsplătite iar Ziua Mamei a început să fie sărbătorită în fiecare stat.
Din păcate, sărbătoarea a început să devină un pretext pentru colectarea de fonduri și comercializarea obiectelor tematice. „Simțea că Ziua Mamei trebuia să fie sărbătorită acasă, alături de mama, mulțumindu-i pentru tot ce a făcut. Dacă nu se putea, atunci o simplă, scurtă scrisoare ar fi fost de ajuns”, povestește istoricul Katharine Lane Antolini.
Într-adevăr, înainte să moară la vârsta de 84 de ani într-un azil, Anna Jarvis ar fi spus: „O felicitare nu înseamnă nimic în afară de faptul că îți este prea lene să-i scrii femeii care a făcut mai mult pentru tine decât oricine altcineva în lumea asta. Și bomboanele! Duci o cutie mamei și apoi mănânci tu restul. Un sentiment grotesc”!