Acneea, o problema fara sfarsit? Iata ce trebuie sa faci!
Publicat pe 27.08.2012 la 16:36 Actualizat pe 27.08.2012 la 16:49
Acneea, cea mai frecventa boala de piele, poate lasa urme pe viata asupra tinerilor, resimtite si la maturitate.
Acneea juvenila apare din cauza secretiei unei cantitati mari de hormoni, in timp ce pielea isi schimba aspectul. "Printre procesele care conduc la formarea acneei juvenile se numara acumularea de sebum, substanta grasa secretata de glandele sebacee ale pielii, hipersecretia de keratina si o proliferare bacteriana. Acneea apare mai ales in zonele cu mare concentratie de glande sebacee, cum ar fi pe fata, gat, piept si spate. Acneea juvenila se manifesta prin puncte albe, puncte negre si chiar chisturi. Dintre acestea, chisturile sunt cele mai periculoase pentru ca pot cauza cicatrici in momentul in care cosurile sunt ˂stoarse˃”, explica dr. Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica.
Medicul dermatolog recomanda tratarea acneei urmand 3 pasi simpli: exfolierea pielii, reducerea secretiei de sebum si reducerea inflamatiei.
Exfolierea este un pas important pentru a ajuta pielea sa respire si sa absoarba substantele nutritive pe care i le dam. Reducerea debitului de sebum se realizeaza prin tratament local, general (antibiotice) sau laser. Interventia laser in acnee urmareste incalzirea glandei sebacee pentru a obtine reducerea dimensiunilor si a functiilor acesteia. Reducerea inflamatiei se realizeaza prin tratament medicamentos, iar pentru acesta este nevoie sa consultati un medic dermatolog.
Sfat pentru femei
Este nevoie de o atentie sporita in alegerea produselor cosmetice, in general, si a celor pentru tratarea acneei in special. Dr. Mihaela Leventer recomanda folosirea dermatocosmeticelor si spune ca acestea impreuna cu tratamentul medicamentos amelioreaza acneea. Alegerea lor are legatura cu tipul de leziuni de acnee si tipul de piele, iar pentru a afla aceste lucruri este indicat sa consultati un medic dermatolog.
Sfat pentru partenerii lor
Trebuie evitata folosirea prelungita a aceleiasi lame de ras sau imprumutarea aparatului de ras, deoarece se pot acumula bacterii care infecteaza foliculii ducand la aparitia cosurilor.
Mai multe detalii pe Jurnalul National!
sursa foto: hepta.ro