Adevărata poveste a femeii care a dat în judecată un lanț de restaurante fast-food

Publicat pe 29.04.2014 la 11:21 Actualizat pe 29.04.2014 la 22:29

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Stella Liebeck în vârstă de 79 de ani a comandat o cafea la McDonalds. Din păcate, ea a vărsat cafeaua și s-a fript si un an mai târziu a dat în judecată McDonald’s. A câștigat procesul și a primit 2,9 milioane de dolari. Povestea ei a devenit o senzație mass-media și a fost subiect de discuție pentru numeroase emisiuni și chiar glume, povestea adevarată fiind mult distorsionată în timp.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Stella Liebeck în vârstă de 79 de ani a comandat o cafea la McDonalds. Din păcate, ea a vărsat cafeaua și s-a fript si un an mai târziu a dat în judecată McDonald’s. A câștigat procesul și a primit 2,9 milioane de dolari. Povestea ei a devenit o senzație mass-media și a fost subiect de discuție pentru numeroase emisiuni și chiar glume, povestea adevarată fiind mult distorsionată în timp.

Lucrurile țin foarte mult de contextul în care s-au petrecut. Pe atunci nu exista Starbucks de exemplu. În 1992, când Stella a comandat cafeaua care a transformat-o peste noapte într-o milionară, nu trăiam în societatea obsedată de cadea ca cea de acum. Mulți cred și acum că femeia a câștigat o loterie, însă ce multă lume ignoră este faptul că doar spitalizarea și tratarea arsurilor puternice au costat-o 10,000 de dolari.

Cafeaua este pregătită și servită chiar și acum la temperaturi mult mai ridicate decât cele recomandate, iar faptul că un lichid atât de fierbinte poate fi un hazard pentru sănătate este un lucru cert. La momentul respectiv, McDonald's servea o cafea a cărei temperatură era cu 30 de grade mai ridicată decât cea indicată având potențialul de a provoca arsuri de gradul 3 în doar 15 secunde. Între 1983 și 1992, 700 de persoane au au ajuns la spital cu arsuri grave provocate de cafeaua fierbinte servită de McDonald's.

Ce s-a întâmplat însă mai târziu a fost distorsionarera poveștii. Deși femeia s-a ars printr-un accident în timp ce stătea în mașina parcată, știrea care a început să circule și să capete atenție a fost cea conform careia ea conducea în timp ce ținea cafeaua între genunchi. Un lucru complet fals care a fost însă preluat de mass-media și promovat în mod excesiv, astfel încât adevărata poveste a fost distorsionată. Pentru mulți, femeia a câștigat la loterie printr-un proces neîntemeiat pe care ar fi trebuit de fapt să-l piardă. Însă imaginile cu arsurile puternice suferite de femeie stau mărturie a faptului că schimbarea pe care a impus-o a fost una necesară.

Pentru cei care au continuat să încerce să schimbe sistemul legal ce i-a dat câștig de cauză Stellei din cauza arsurilor de gradul 3 pe care femeia le-a suferit din cauza cafelei extrem de fierbinți, puține lucruri s-ai schimbat de atunci.

Ce s-a schimbat însă este modul în care ne raportăm la cafea. În primul rând, cei mai mulți dintre noi nu concepem să ne începem ziua fără doza matinală de cafea, iar cafenelele de tipul Starbucks au tot mai mulți clienți de la an la an. În ultimii 22 ani a fost inventat capacul cu deschidere prin care poți sorbi cafeaua. Un pas mic ați spune, dar de fapt acest mic detaliu a schimbat foarte multe lucruri. Acum nu mai este nevoie să scoți capacul pentru a bea cafeaua pe care o comanzi pentru a o lua cu tine și a o sorbi din mers, ceea ce duce la scăderea riscului de a vărsa cafeaua.

Mai mult, cănile de unică folosință pentru cafea dar și suporturile de mașină în care pot fi ținute și-au modificat designul pentru a le face mai practice și mai sigure. Din nou, o schimbare ce poate părea nesemnificativă la prima vedere este că aceste căni din material plastic au o bandă groasă de carton în care sunt învelite, ceea ce ne permite să ținem în mână căni subțiri ce conțin cafea fierbinte. Mai mult, prototipul la care se lucrează acum este o cană-termos de unică folosință ce poate menține cafeaua fierbinte, în timp ce la exterior cana este rece și usor de manevrat.

Toate aceste “îmbunătățiri” sunt însă însoțite de probleme. Tocmai pentru că ne încredem prea mult în siguranța acestor căni, suntem prea relaxați. Multe persoane sorb liniștite cafea fierbinte în timp ce își plimbă copiii, se înghesuie la metro și în autobuze cu aceste recipiente periculoase în mână. Practic, cănile de cafea de unica folosință sunt peste ot: de la sălile de curs la cinematografe, în tren și pe stradă. În ciuda avertismentelor de tipul “Atenție! Conținutul poate fi foarte fierbinte!”, numărul de oameni ce ajung la spital cu arsuri puternice cauzate de cafea sau ceai sunt destul de ridcate.

Foto: tiptoptens.com

În articolul

Adevărata poveste a femeii care a dat în judecată un lanț de restaurante fast-food

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 aprilie 2024. Taurii vor atrage atenția asupra lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Şase judeţe şi Bucureşti, sub avertizare cod galben de vreme severă. Ploi, lapoviţă şi ninsori la munte, până sâmbătă dimineaţă
a1.ro
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează ținute din tomberoane sunt frapante
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: „Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x