Afla cand sa alegi fondul de ten si cand pudra!
Publicat pe 11.09.2010 la 18:30 Actualizat pe 11.09.2010 la 19:07
Imperfectiunile fetei pot fi mascate cu usurinta. Femeile au la indemana fondul de ten sau pudra pentru ca tenul lor sa arate stralucitor, insa ele trebuie sa acorde o atentie deosebita alegerii produsului si aplicarii acestuia pentru obtinerea efectului scontat.
Apa, uleiul si pudra in cantitati variabile sunt ingredientele care compun amestecul fluid cunoscut sub numele de fond de ten. Dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Centrul Medical Miko Med, precizeaza ca "pentru persoanele tinere, in special, cele acneice, este recomandat un fond de ten cu o concentratie mai mare de pudra si mai mica de apa si ulei. Persoanele care se machiaza si demachiaza frecvent trebuie sa utilizeze un fond de ten fluid, usor, iar persoanele in varsta trebuie sa opteze pentru un fond de ten care contine mai multa crema".
In ultimul timp, s-a avut in vedere obtinerea unui fond de ten rezistent la apa, la transpiratie. Ceea ce a determinat ca la ingredientele deja consacrate sa se alature guma arabica, menita sa prelungeasca durata de aderenta. Din punctul de vedere al proprietatii de a "ascunde" cosurile, petele, cicatricele, rozaceele, fondul de ten este o solutie buna.
Pudra este un amestec de amidon si colorant, folosit pentru acoperire, dar si pentru schimbarea culorii tenului. "Pudrele sunt recomandate a fi aplicate seara, pentru ca ziua sunt foarte vizibile, iar aspectul fainos este inestetic", considera dr Viviana Iordache. Pudra are o vechime mai mare decat fondul de ten, fiind utilizata inca din secolul al XV-lea. "La inceputuri, pudra se folosea inclusiv pentru podoaba capilara. Oamenii acelor timpuri considerau spalatul parului o crima impotriva sanatatii. Motiv pentru care ei isi spalau parul o data pe luna. Pentru a acoperi grasimea si sebumul, ei aplicau pudra direct pe par", spune dr. Viviana Iordache.
Mod de aplicare
In ceea ce priveste aplicarea fondului de ten sau a pudrei, lucrurile sunt cat se poate de simple. Fie ca optam pentru fond de ten, fie pentru pudra, trebuie sa aplicam in prealabil o crema hidratanta pe fata curata. "Nu exista o tehnica pentru aplicarea fondului de ten si a pudrei, alegerea acestora fiind mult mai importanta. Nu trebuie sa acordam o atentie deosebita marcii, ci continutului mentionat pe eticheta. Se pot procura de oriunde, dar trebuie sa stim ca produsele cosmetice farmaceutice se adreseaza persoanelor cu diverse probleme", precizeaza dr Viviana Iordache.
Dezavantaje
Pe langa avantajele evidente, aplicarea fondului de ten sau a pudrei prezinta o serie de dezavantaje, care nu trebuie neglijate in cazul in care ne dorim un ten deopotriva frumos si sanatos. Principalul dezavantaj il constituie accentuarea porilor. "Fata transpira sub stratul mai gros sau mai subtire de fond de ten sau pudra, in functie de cantitatea pe care o aplicam si astfel se produce marirea porilor", precizeaza dr. Viviana Iordache.
Potrivit specialistului nostru, cel de-al doilea dezavantaj apare dupa o utilizare zilnica, cand glanda sebacee naturala este acoperita, fara ca aceasta sa mai poata respira, iar sebumul se conglomereaza in comedoane, asa-numitele puncte negre. Un alt dezavantaj considerabil este de natura estetica. Din cauza folosirii zilnice a fondului de ten sau pudrei, pielea capata un aspect tern.
Demachiere
La fel de importanta ca si aplicarea fondului de ten sau a pudrei este demachierea tenului. Femeile trebuie sa stie ca principala calitate a produsului demachiant este indepartarea eficienta a cosmeticelor. Eficienta demachiantelor este data de gradul mare de curatare, nicidecum de aroma sau de marca produsului.
Erori
Una dintre cele mai frecvente erori o constituie aplicarea fondului de ten si a pudrei direct pe piele, neavand ca baza de machiaj crema hidratanta. Acest lucru incarca si imbatraneste tenul. De asemenea, multe femei aleg un fond de ten rezistent pe toata durata zilei, desi pentru sanatatea pielii este recomandata aplicarea de mai multe ori pe zi a unui fond de ten rezistent timp de 2-3 ore.
Citeste jurnalul.ro
Foto: imworld.aufeminin.com