Afla mai multe despre cosmeticele cu filtru UV!

Publicat pe 31.05.2011 la 20:10 Actualizat pe 01.06.2011 la 00:56

Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Centrul Medical Miko Med, sfatuieste ca atunci cand alegeti un produs cosmetic sa nu va lasati influentati doar de faptul ca se spune ca este fotoprotector. "Singurele produse fotoprotectoare sunt cele pe care scrie clar ce protectie ofera si care sunt ingredientele ce asigura protectie solara”, adauga specialistul.

Nu fac rau, nu fac bine

Potrivit specialistului, faptul ca sunt fotoprotectoare nu inseamna ca rujurile, fondurile de ten si alte produse care promit protectie solara chiar ne pun la adapost de efectele negative ale ultravioletelor. De pilda, daca o crema de zi contine vitamina E, producatorul are voie sa scrie ca acea crema este fotoprotectoare. „Este adevarat, vitamina E este o substanta fotoprotectoare, dar este nevoie de mult mai multe substante intr-un singur produs pentru ca acesta sa ne tina la adapost de efectele nocive ale razelor ultraviolete", precizeaza doctorul Viviana Iordache. Concluzia: aceste produse nu fac rau, dar nici bine.

Cum se alege crema fotoprotectoare

Criteriul de care se va tine cont in alegerea cremei fotoprotectoare este fototipul (unul dintre cele sase) caruia ii apartinem, respectiv tipul de piele. Potrivit specialistului nostru, majoritatea romanilor se incadreaza la fototipul 3.

Pe eticheta produsului este trecut factorul de protectie solara (sun protection factor - SPF). Pentru a afla cât timp ofera protectie o crema se inmulteste factorul de protectie solara cu fototipul persoanei. De exemplu, va incadrati in fototipul 3 si ati ales o crema cu factor de protectie 30. Timpul de protectie rezultat este de 90 de minute (30 SPF x 3 fototipul).
In cazul in care reinnoiti stratul de crema dupa depasirea acestui interval, nu va asteptati sa mai asigure fotoprotectie. „Corect este ca, dupa depasirea intervalului, sa se faca un dus si sa se aplice un nou strat de crema protectoare. Un strat de crema peste un alt strat de crema, care intre timp s-a amestecat cu praf, nisip si transpiratie, nu mai poate asigura fotoprotectie", precizeaza doctorul Viviana Iordache.

Reguli elementare

Aplicarea cremei fotoprotectoare este prima regula pentru cei care se expun la soare. Toate persoanele care fac plaja sunt sfatuite de specialistul nostru sa nu uite de palarie sau de umbrela, de hidratarea corespunzatoare si de expunerea in intervalul orar recomandat.
De asemenea, doctorul Viviana Iordache atrage atentia ca nu trebuie expusi la soare copiii mai mici de doi ani.

Tipuri de piele

a) FOTOTIPUL 1: pielea este extrem de alba, parul blond sau roscat, ochii verzi sau albastri; se arde usor si nu se bronzeaza niciodata.
b) FOTOTIPUL 2: piele deschisa, par blond, roscat spre saten, ochi verzi-caprui; se arde usor si se bronzeaza foarte greu.
c) FOTOTIPUL 3: piele medie, par saten, ochi caprui; se arde moderat, se bronzeaza gradual.
d) FOTOTIPUL 4: piele mata, par saten-brunet, ochi caprui sau negri; se arde greu si se bronzeaza bine.
e) FOTOTIPUL 5: piele inchisa, par brunet, ochi negri; se arde foarte rar, se bronzeaza intens.
f) FOTOTIPUL 6: piele neagra, par negru; nu se arde niciodata.

TENDINTE. In ceea ce priveste tendintele, medicul Viviana Iordache precizeaza ca in farmacii sunt disponibile cremele ecran-teinte. Acestea arata ca un fond de ten si se intind usor. Singura problema este ca aveti nevoie de mai multe tuburi, avand in vedere ca un tub are aproximativ 30 de grame, iar la un cm2 de piele aveti nevoie de doua grame e crema.

SPF 30. V-ati ales o crema sau lotiune fotoprotectoare cu factor de protectie solar 30. Ei bine, potrivit specialistului nostru, pe eticheta ar trebui sa se gaseasca aproximativ sase substante fotoprotectoare. Acestor sase substante li se adauga zeci de alte substante care sa le faca sa reziste, cum ar fi stabilizatorii, aromele etc. O crema cu factor de protectie 30 se recunoaste dupa densitatea mare, pentru ca acestea nu au apa in compozitie.

Citeste si jurnalul.ro!

În articolul

Afla mai multe despre cosmeticele cu filtru UV!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x