B&B Forever: Bacall și Bogie, o poveste despre dragoste, film și fidelitate

Publicat pe 13.08.2014 la 08:18 Actualizat pe 13.08.2014 la 10:32

„Destul de des mă gândesc cât de norocoasă am fost. Am cunoscut pe toată lumea după ce m-am măritat cu Bogie și acea diferență de 25 de ani a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat în viață”, spunea Lauren Bacall, fiica unor imigranți evrei fugiți din România, una din stelele cinematografiei americane. Bacall a decedat la vârsta de 89 de ani, în urma unui stop cardiac.

„Destul de des mă gândesc cât de norocoasă am fost. Am cunoscut pe toată lumea după ce m-am măritat cu Bogie și acea diferență de 25 de ani a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat în viață”, spunea Lauren Bacall, fiica unor imigranți evrei fugiți din România, una din stelele cinematografiei americane.

Bacall, câștigătoare a două Premii Tony pentru producții de Broadway („Applause”, „Woman of the Year”), a unui Glob de Aur și o nominalizare la Oscar pentru „The Mirror has Two Faces”, a decedat la vârsta de 89 de ani, în urma unui stop cardiac.

Bacall a rămas faimoasă pentru rolul său alături de Bogart în „To Have and Have Not” și cel din primul film de jazz cu buget substanțial, alături de Kirk Douglas („Young Man with A Horn”), unde a interpretat o femeie fatală. Merită menționat și „Murder on the Orient Express” cu Sean Connery și Ingrid Bergman, pe lângă alte producții cu nume mari din cinema – Henry Fonda, Natalie Wood, Paul Newman.

Despre ea și bărbatul vieții ei: „Nu a fost niciun tunet, nicio o străfulgerare, doar un simplu ce mai faci”

Dar poate lucrul despre care a vorbit cel mai intens presa a fost povestea ei de dragoste cu Humphrey Bogart, un actor de renume, protagonistul capodoperei „Casablanca”. Cei doi s-au cunoscut pe platourile de filmare la „To Have and Have Not”: „Nu a fost niciun tunet, nicio o străfulgerare, doar un simplu ce mai faci”.

După trei săptămâni, lucrurile s-au schimbat radical. Lauren Bacall nu a uitat niciodată cum Bogart a intrat in rulota ei când se pieptăna, s-a apropiat, i-a îndreptat gura spre a lui și a sărutat-o. „Apoi, a luat un pachet de chibrituri din buzunar uzat și mi-a zis să-mi trec numărul pe el. Am făcut-o. Nu știu de ce, dar era ca un joc. Bogie nu-i plăcea să fie prea intim cu femeile, toată lumea știa că nu se încurca cu colegele. Nu era genul ăla de bărbat, mai ales că era însurat cu o femeie alcoolică și violentă. O femeie dură care m-ar fi lovit cu o lampă, o scrumieră, orice”.

Acea femeie era Mayo Mathot, actriță și o femeie de temut. Așa că cei doi au trebuit să țină ascunsă relația față de toți (mai ales că regizorul era nebun de gelozie), limitându-se la întâlniri pe străzi obscure sau mese tăcute la un club de golf. Între timp, atracția dintre cei doi era vizibilă pe ecran iar viața lor personală se intersecta adesea cu cea profesională – în timpul liber, își spuneau Steve și Slim, numele personajelor lor.

Și-a sacrificat cariera pentru el: „El voia o soție. Nu voia o actriță”

Lui Bogart i-au trebuit șase luni pentru a pleca din căsnicie, timp în care Lauren devenise confidenta lui și eroina sa, femeia care îl sprijinea în clipele amare, înnecate în băutură. Chiar și așa, Bacall spune că „nu a încetat niciodată să bea, dar nu era alcoolic. Nu, el consuma la petreceri mai mult, niciodată când lucra”.

Fără ca presa să știe de relația lor, reputația lui Bacall creștea exponențial fiind comparată „cu Garbo, Dietrich, Mae West, Katharine Hepburn”. Când însă a trebuit să aleagă între a fi o actriță de renume și a fi soția lui Bogie, răspunsul era clar: „El voia o soție. Nu voia o actriță. Fusese însurat cu trei actrițe și de la început mi-a spus ‘Te iubesc și dacă vrei o carieră o să fac tot posibilul să te ajut, dar n-o să mă căsătoresc cu tine. ’ Voia o soție care să meargă cu el, să fie acolo – avea dreptate. Asta am vrut și eu și de aceea am vrut și copii. Nu avusese niciodată un copil. L-am împins un pic – dar am adorat să fiu soția lui. Asta pentru că îl adoram pe el”.

Cuplul a avut doi copii, Stephen Humphrey Bogart, producător de film, și Leslie Bogart, instructor de yoga, înainte ca actorul să moară de cancer la esofag la vârsta de 57 de ani, când Bacall avea doar 32 de ani.

Frank Sinatra a fost la un pas să-i devină soț

În perioada de doliu, Sinatra un prieten de familie dar și admirator al actriței, a căutat ocazia de a o curta: „Eram într-o stare groaznică atunci, nu aveam cum să fac față lui Sinatra și comportamentului său incredibil”. Dar nu putea ignora „electricitatea dintre ei”. În 1958, Sinatra a cerut-o de soție – „nu mi-am pus nicio întrebare. Asta era problema mea”. Totul s-a destrămat brusc, când artistul i-a dat papucii diupă ce povestea logodnei lor ajunsese în ziare.

A doua căsnicie, destrămată de alcool

Bacall și-a refăcut viața cu un alt câștigător de premii Oscar, Jason Robards, Jr.. A doua căsnicie a durat opt ani și le-a adus un fiu, Sam, actor și acesta. Bacall a divorțat de Robards pentru că era pierdut în fața alcoolului.

„Puțini oameni vor să audă adevărul. Bogie era așa, mama era așa și eu sunt astfel. Cred în adevăr și cred că trebuie să spui ceea ce gândești”, afirma Bacall cu fruntea sus.

În articolul

B&B Forever: Bacall și Bogie, o poveste despre dragoste, film și fidelitate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x