Bucharest Fashion Week: Designeri romani, tinute glamour si zeci de rochii la care doar visezi!

Publicat pe 17.06.2013 la 11:32 Actualizat pe 23.02.2014 la 22:06

"Cocktail" - Oana Ciclovean

Glamour, opulenta si multa piele la vedere – astfel poate fi descrisa, in cateva cuvinte, ultima zi de Bucharest Fashion Week, evenimentul de moda la care participa cei mai cunoscuti designeri romani si nu numai. Daca o „shopaholica” poate frunzari printre colectiile prezentate, alegand piese atat de la Catalin Botezatu cat si de la Galina Panzari, ochiul avizat va opta fie pentru una fie pentru alta. Asta pentru ca cele noua colectii adresate publicului feminin, desi reunite sub emblema Saptamanii Modei bucurestene, nu s-au mulat pe vreun stil anume ci au incercat sa fie atat pe placul femeii fatale, cat si pe cel al fetei extravagante, romantice sau excentrice. Singurul numitor comun? Silueta clepsidra, piesele mulate pe corp si transparente, care scot in evidenta formele femeii.

Din acest punct de vedere, Bucharest Fashion Week s-ar putea inscrie cu succes in circuitul modei italiene. Dureros de adevarat a fost si faptul ca o parte dintre designeri au facut un compromis in ceea ce priveste creativitatea, preferand sa abordeze look-uri comerciale.

In cele doua ore petrecute la Bucharest Fashion Week, am aplaudat din inima, am sovait si ocazional, am oftat privind cum hainele realizate in masa sunt ridicate la nivel de creatie unicat iar tendintele din afara sunt reinterpretate aici in mod nefericit.

Dar sa vorbim despre highlight-urile serii: colectia semnata de Catalin Botezatu, "Birds", cea a designerului indian Sushma Patel si desigur, linia vestimentara a Giadei Curti. Fiecare designer s-a adresat unui alt tip de femeie: Catalin Botezatu a creat piese pentru femeia glamorous si dramatica, cea care ar putea fi protagonista in unul dintre filmele cu Hercule Poirot. Vezi aici fotografii si detalii despre colectie!

Sushma Patel a scos in evidenta latura artistica a femeii moderne, educate si rafinate, prin creatii inspirate de Orient si prin materiale si croieli ce aduc aminte de anii ’30.

Nu in ultimul rand, Giada Curti a imbracat femeia romantica in chiffon, dandu-i libertatea sa viseze in rochii lejere, cu talie inalta, in nuante pastelate.

Din punct de vedere cromatic, Maria Mansanta a surprins cu tonuri nude si nuante ciocolatii, preferintele serii fiind de altfel negrul, auriul sau printurile viu colorate. Colectia "Luxury" a cuprins salopete de satin si pantaloni cu talie joasa, bustiere din broderie cu cristale si rochii de culoarea untului prinse in talie cu centuri supradimensionate si accesorizate cu valuri-naframa pe cap. Mihai Albu a creat accesoriile pentru Mansanta – clutch-uri inguste si foarte lungi si posete cu bucati de oglinda aplicate.

Andreea Dogaru a lansat o invitatie la indrazneala, iar vedeta Adelina Pestritu a onorat-o. Adelina Pestritu a aparut intr-o rochie pe corp gri petrol cu aplicatii din cristale negre pentru colectia designerului, numita "Dare". Totusi, doar cateva piese au pus la incercare cu adevarat curajul femeii ( vezi rochia terminata cu o crinolina acoperita de bujori din pene de culoarea untului). Altfel, creatiile sale s-au incadrat in spiritul evenimentului : rochii sirena acoperite cu voal, dantela si cristale.

La Bucharest Fashion Week au fost de toate, pentru toti. Masteranzii de la Academia Sitam Lecce au ignorat femeia fatala, glam, in favoarea celei de cariera, independenta, care totusi isi doreste sa alterneze vesnicul sacou si camasa alba cu o rochie deosebita. De aceea, studentii au deconstruit camasa si sacoul si au imaginat rochii diafane pastrand ca elemente de referinta gulerul, maneca lunga si nasturii. Altii s-au jucat putin si cu designul sacoului cu dungi verticale si revere albe, pastrand aceasta cromatica pentru o rochie lunga, cu spatele gol.

Demna de mentionat este si colectia Galinei Panzari, inspirata de societatea postbelica. "Plumb" a reunit rochii inspirate de anii ’50, clos, cu maneci ¾ si de lungime medie. Realizate din organza, rochiile scot in evidenta talia in mod elegant si confera un aer retro prin printul ales: buline, buline, buline. Piesa de rezistenta a colectiei a fost o rochie roz pudrat, cu fir auriu, cambrata in talie, ce poate fi purtata la o plimbare nocturna.

Bucharest Fashion Week aproape a reusit sa se defineasca anul acesta ca o saptamana a modei orientata spre glamour, opulenta si senzualitate. Spun "aproape", pentru ca doua colectii au facut nota aparte. "Desire Me" si "Cocktail" de Oana Ciclovean au iesit din randul pasarilor rare ca doi papagali nauciti de muzica si soare. "Desire Me" a vrut sa cuprinda trei colectii intr-una si a dat gres lamentabil. Am vazut defiland modele in creatii destinate atat unei femei fatale cat si unei fetite care se joaca inca cu papusile (vezi rochia flamingo din tafta roz cu pene si cristale).

"Cocktail", in schimb, a fost un mix kitsch de veste si sorturi din jeans, rochii in culori neon, asortate cu pantofi din aceeasi culoare, piese accesorizate cu ciucuri si bandane. Singurele piese care au salvat colectia au fost doua rochii din voal alb cu imprimeu floral si voal bleu, de inspiratie greceasca.

text si foto: Mara Pruna

În articolul

Bucharest Fashion Week: Designeri romani, tinute glamour si zeci de rochii la care doar visezi!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x