”Bunătatea” nu-i O BOALĂ și o arată ȘTIINȚA! CUM ar trebui să ne CEREM SCUZE pentru a fi IERTATI
Publicat pe 09.05.2016 la 18:39 Actualizat pe 09.05.2016 la 20:09
Să recunoaștem, trăim într-o societatate în care ”scuzele” sunt tot mai ”dureroase” pentru cei care le inițiază, și de cele mai multe ori, deși suntem conștienți de o eventuală greșală față de cei din jur, tot nu ne obosim să spunem ”iartă-mă”.
Să recunoaștem, trăim într-o societatate în care ”scuzele” sunt tot mai ”dureroase” pentru cei care le inițiază, și de cele mai multe ori, deși suntem conștienți de o eventuală greșală față de cei din jur, tot nu ne obosim să spunem ”iartă-mă”.
O universitate nord-americană a publicat într-un studiu formula științifică pentru a-ți cere scuze, într-un mod în care ceilalți să le accepte imediat.
Potrivit psihologilor, ”pierdem tot mai mult calitatea de a spune ”iartă-mă”, deoarece ne gândim mai mult la alte alternative. Am strâns în noi prea multă ură, invidie și resentimente”. Însă, pentru toți cei care vor să-și întoarcă fața către bunele maniere, Universitatea din Ohio a căutat modalitatea cea mai eficientă de a-ți cere scuze, urmărind reacțiile a 755 de voluntari. Ca și rezultat, oamenii de știință au găsit șase modalități de a te disculpa, demne de a primi iertarea!
1. A-ți exprima regretul!
Nu trebuie să privim scuzele ca pe un act de slăbiciune din partea noastră. ”În prezent, a-ți recunoaște culpa este un lucru tot mai prost văzut”, afirmă aceștia.
2. Explicația potrivit căreia un lucru a mers rău.
A explica cuiva ”fapta rea”, face to face, este minimul de decență pe care ar trebui să-l avem față de cel care am greșit. Contactul vizual este extreme de important. ”În lumea lui ”Facebook” și ”Whatsapp” este simplu și rapid să trimitem un emoticon pe post de ”îmi pare rău”, dar asta nu este, în niciun caz, un lucru bun. Dimpotrivă, poate cauza răni sufletești mult mai adânci persoanei în cauză”.
3. Recunoașterea responsabilității/ culpei
Un act de ”mea culpa” este absolut necesar pentru a fi iertați. Specialiștii arată că a recunoaște că te-ai înșelat într-o privință este un act de reflecție care ne-ar putea ajuta ca nici pe viitor să nu mai comitem greșeli.
4. Sinceritatea
Când cineva își exprimă regretul, acesta trebuie să fie cât mai autentic și din suflet, pentru ca persoana păgubită să nu se simtă mințită. ”Onestitatea este cea care ne separă de cei mici. Dacă n-o simți, mai bine nu te obosi să îți mai prezinți scuzele”.
5. Oferă-te să îți repari greșala.
A te învoi să repari răul făcut este ultima și cea mai importantă acțiune din acest proces. ”Acest soi de examinare a propriei conștiințe, de a te confesa și de a simți penitența arată că a cere iertare există și nu s-a schimbat, încă din vremuri imemoriale”, conchid psihologii.