Caderea parului - o problema de estetica si sanatate

Publicat pe 05.11.2013 la 15:21 Actualizat pe 05.11.2013 la 17:21

Lung, scurt, cret sau drept - pentru majoritatea femeilor parul reprezinta o expresie a stilului si personalitatii unei femei. Cercetatorii sugereaza ca modul in ca arata parul unei persoane si imaginea pe care o are despre sine sunt puternic legate. Daca in unele zilele faptul ca parul pare sa aiba o vointa proprie si nu se lasa usor aranjat poate cauza nemultumiri, caderea excesiva parului poate duce chiar la o stare de depresie.

Desi se crede ca barbatii sunt cei mai afectati de caderea parului, femeile nu sunt neaparat mult mai norocoase. adevarul este ca 40% dintre persoanele care sufera de o cadere temporara sau de lunga durata a parului sunt de fapt femei. Diferenta dintre femei si barbati este ca in foarte putine cazuri femeile pierd par din partea frontala a capului. De cele mai multe ori, “golul” se creeaza in varful capului.
Cate ceva despre cresterea parului
Oamenii au in medie in jur de 100.000 fire de par pe cap. Fiecare folicul produce un singur fir de par ce creste in jur de un centimetru pe luna. Cresterea firului de par dureaza intre 2 si 6 ani. Apoi urmeaza o perioada de stagnare. Dupa ce firul de par cade este inlocuit imediat cu un alt fir si ciclul incepe din nou. In general 85% din podoaba capilara este in crestere, iar restul este in stagnare.
Pentru ca firele de par care stagneaza cad in mod regulat, cele mai multe persoane pierd in jur de 50-100 fire in fiecare zi. O cadere anormala a parului poate avea loc in mai multe feluri. Poti observa ca pierzi la spalare sau pieptanare manunchiuri intregi de par, sau acesta poate cadea intr-un ritm mai lent si mai greu de observat.
Motivele caderii parului la femei
In cazul femeilor, caderea parului poate fi cauzata de numeroase afectiuni de sanatate sau factori ce tin de stilul de viata. Uneori nu poate fi gasita nicio cauza anume. In general se recomanda realizarea de teste pentru a se verifica daca sursa problemei este glanda tiroida sau un dezechilibru hormonal.
Glanda tiroida produce hormoni ce regleaza numeroase procese din organism. Daca ea produce prea multi, sau prea putin hormoni, ciclul de crestere a parului poate fi dat peste cap. Insa caderea parului nu reprezinta un indiciu clar ca tiroida este de vina. Alte simptome sunt in general prezente si ele includ cresterea sau scaderea brusca in greutate, sensibilitate crescuta la frig sau caldura si schimbari in ritmul cardiac.Un alt motiv poate fi un dezechilibru hormonal ce poate fi cauzat de pastilele anticonceptionale sau de sarcina. Dupa nasterea unui copil, femeile pot incepe sa piarda destul de mult par. Acest lucru ar trebui sa se remedieze de la sine in cateva luni.
Curele de slabire reprezinta si ele un posibil motiv pentru caderea parului. Daca ai o dieta saraca in proteine sau prea bogata in vitamina A, acest lucru iti va afecta podoaba capilara. Modul in care te hranesti se reflecta atat asupra modului in care arata pielea ta, dar si parul sau unghiile.
Pentru o cadere usoara a parului exista numeroase tratamente ce pot fi cumparate de la farmacie fara prescriptie medicala. Insa in cazuri mai grave, un consult medical este necesar, nu doar pentru tratarea problemei capilare, ci si pentru ca acest lucru este un simtom al unei alte afectiuni de sanatate.
Foto: hepta.ro
În articolul

Caderea parului - o problema de estetica si sanatate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x