Campionii Romaniei, crescuti in ruine: Au castigat zeci de medalii antrenandu-se printre daramaturi

Publicat pe 03.04.2013 la 12:37 Actualizat pe 03.04.2013 la 12:51

“Uneori, diferenta intre performanta si sport sta doar in ce-si permite fiecare sa manance” - Danut Enuta, antrenor emerit

Un abur greu de mucegai plutea in mica sala de culturism si fitness de langa Lia Manoliu. In seara aia geroasa de iarna inauntru iti clantaneau dintii ca afara. Caci sala de sport e o daramatura ce-si asteapta demolarea de ani de zile, sa faca loc unei constructii moderne. Asa i-am gasit acolo pe campionii Romaniei premiati la mondiale si la europene – tineri perfecti la trup, trudind pe niste zdrente de banci, tragand de-un helcometru ruginit, urland de durerea celor 200 de kile urcate-n spinare.

Lac de naduseala, dar cu ochii sticlind de ambitia de a mai aduce Romaniei inca o medalie. Asteptandu-si fiecare randul la aparate, gravi, fara sa-si vorbeasca, fara sa se priveasca. Cu totul, 20 de fete si baieti ireal sculptati, strecurandu-se pe langa peretii sparti, atenti sa nu se tulbure unii pe altii, sa nu se stanjeneasca. Campioni, juniori, incepatori si aspiranti la gramada.

Luxul imposibil de 1600 de lei

Par orbi la rugina de pe discuri, la manerele carpite cu benzi de plastic. Nu se plang, n-au timp de nazuri. Aparatele sunt piese de muzeu, au peste 20 de ani. Unele scartaie, altele abia se tin. “Sunt excelente! Nici nu ne trebuie mai mult”, ne sopteste din varful buzelor un culturist licean. Dar stie si el, ca si colegii lui, ca se mint singuri cu totii, poate tocmai ca sa-si tina sus psihicul la concursuri. De aia se antreneaza iepureste, cu ochii-n patru: un surub vechi daca pica din fieratania de aparat, distruge intr-o secunda munca de-un an pentru campionate.

N-ar fi prea scumpe aparatele moderne, dar e foame mare in sport. O banca noua si sigura ar costa intre 1600 de lei si 1000 de euro, un lux imposibil pentru club. Iar Federatia de Culturism si Fitness abia daca are 700 de lei sa plateasca cateva luni pe an “supraalimentatia” unui sportiv. Chiar si asa, nu se încrede sa dea banii oricum, ci numai dupa ce sportivul a demonstrat ca are valoare, adica dupa ce a castigat cateva medalii la europene si la mondiale.

Pana atunci, iese în lume la concursuri pe banii lui, ai parintilor sau ai antrenorului. Si toate sunt scumpe al dracu. O singura deplasare afara, cu tot cu taxe si transport face mai bine de 1000 de euro. O suma pentru care unii sportivi fac credit la banca.

Citeste continuarea articolului pe jurnalul.ro!

În articolul

Campionii Romaniei, crescuti in ruine: Au castigat zeci de medalii antrenandu-se printre daramaturi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.514 de voturi peste Marcel Ciolacu
a1.ro
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la prezidențiale. Unde a fost Prima doamnă
HelloTaste.ro
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Catine
Prăjitură cu dovleac și griș. Desert simplu și ușor de preparat
useit.ro
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
as.ro
„A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie?” Răspunsul tranşant al bunului său prieten, Ion Ţiriac
MediCOOL
5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile
Spynews
Claudia Pătrășcanu sărbătorește ziua de naștere a fiului ei cel mare! Gabriel a împlinit 10 ani
DeParinti
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii recomandă aceste alimente pentru cei mici
MediCOOL
Ce este cafeaua decofeinizată. Care sunt caracteristicile acestei băuturi
HelloTaste
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
x