Ceremonia de închidere a JO 2012: o demonstraţie a tot ce are Marea Britanie mai bun. Vezi cine a făcut spectacol aseară!
Publicat pe 13.08.2012 la 13:54 Actualizat pe 13.08.2012 la 15:19
Străzi pavate cu literatură engleză, o replică a celor mai importante clădiri din Londra, cei mai cunoscuţi cântăreţi britanici ai momentului, cei mai apreciaţi cântăreţi ai tuturor timpurilor din Marea Britanie omagiaţi, într-un cuvânt simbolurile Regatului Britanic au fost reunite într-o seară de excepţie, pentru ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice 2012.
Organizatorii Jocurilor Olimpice de anul acesta nu s-au dat în lături de la nimic când a venit vorba de regizarea ceremoniei de închidere a Olimpiadei. Toate lucrurile cu care Marea Britanie se poate mândri în momentul de faţă au putut fi văzute ieri laolaltă, pe Stadionul Olimpic. Am celebrat mai mult decât o ediţie reuşită JO, am sărbătorit personalităţile de seamă ale Marii Britanii, în viaţă sau nu, presa şi literatura britanică dar şi repertoriul muzical al cântăreţilor născuţi pe pământ anglican, dar iubiţi de o lume întreagă.
Ce artişti au cântat
Scena olimpică a fost imaginată ca un uriaş Union Jack, pe care au fost construite replici ale monumentelor Londrei: Big Ben, Tower Bridge, The London Eye. Unul câte unul, şi-au făcut apariţia nume legendare din industria muzicală precum Madness, Ray Davies, George Michael, Take That, Annie Lennox şi artiştii momentului Jessie J, Taio Cruz, Tinie Tempah, Emeli Sande, DJ Fatboy Slim, Matthew Bellami (Muse). Nu au lipsit nici omagiile aduse trupei The Beatles şi în special lui John Lennon, fotografia căruia a apărut preţ de o melodie - ,,Imagine” – pe un ecran imens, în spatele unui cor de 100 de oameni.
Trupa Madness a animat atmosfera din mohorâta Londră, cu single-ul ,,Our House”, membrii trupei dezvăluind totodată, vehicule puternic colorate de sub ,,coperţile” închipuite din celuloză. A urmat Jessie J, îmbrăcată într-un costum de culoarea pielii, care a interpretat hit-ul ,,Price Tag” de pe bancheta din spate a unui Rolls Royce alb, veteranul George Michael care a reamintit publicului de ,,Freedom” şi trupa Take That, condusă de data aceasta de juratul X Factor, Gary Barlow, în lipsa colegului său, Robbie Williams.
Cei care au furat însă lumina reflectoarelor şi atenţia miilor de spectatori au fost actorul Russel Brand, care a ales să interpreteze ,,I am The Walrus” de pe acoperişul unui minivan psihedelic, DJ Fatboy Slim care i-a urmat exemplul, mixând de pe o caracatiţă din plastic transparent de 50 m şi Annie Lennox, care a făcut spectacol într-un costum gothic, de la bordul unui vas de luptă negru.
Momentele muzicale au fost întrerupte de efecte pirotehnice, care au luminat aripile unui păsări phoenix imense, înălţată deasupra audienţei. ,,Zborul său” a fost marcat pe sol de un dans al renaşterii, interpretat de artiştii Companiei Regale de Balet.
Spice Up Your Life
A urmat senzaţia serii, reîntoarcerea pe scenă, poate pentru ultima dată, a fetelor care au făcut celebră muzica pop britanică, Spice Girls. Cele cinci, Victoria Beckham, Geri Halliwell, Mel C, Mel B, Emma Bunton, au fost la înălţime atât la propriu cât şi la figurat; fetele au cântat perfect melodiile care le-au făcut celebre ,,Wannabe” şi ,,Spice Up Your Life” de pe capotele a cinci taxiuri negre, cu sute de leduri integrate, a căror culori se schimbau periodic, în funcţie de ritm.
Ceremonia s-a încheiat în acordurile pieselor ,,Written in The Stars” a lui Tinie Tempah, ,,Dynamite” a lui Taio Cruz şi ,,Waterloo Sunset”, a lui Ray Davies. La final, publicul a prins o frântură din ce se pot aştepta la următoarea ceremonie a Jocurilor Olimpice, care va avea loc la Rio de Janeiro, în 2016; dansatori de Samba disparaţi iniţial, s-au reunit apoi pentru a forma parada faimoasă a oraşului brazilian, carnavalul de la Rio - o explozie de culoare, dans şi voie bună.
Ceremonia de anul acesta a decurs impecabil, reuşind să reunească cei mai importanţi oameni din industria entertainmentului şi astfel, să obţină ,,aprobarea” publicului, a Duchesei de Cambridge şi a Prinţului Harry, a olimpicilor şi a tuturor sportivilor participanţi. Singura notă discordantă au făcut-o delegaţiile SUA şi Marea Britanie, cu alegerea nefericită a melodiile pe care să defileze, respectiv ,,Born In The USA” a lui Bruce Springsteen şi ,,London Calling” - The Clash. Deşi alegerea a fost la prima vedere potrivită, dat fiind notorietatea pieselor şi faptul că titlul lor aduce în prim plan identitatea celor două naţiuni, versurile par puţin potrivite în contextul celebrării unui eveniment sportiv de anvergură şi a unor oameni care au făcut istorie pe podiumul de la Londra.
sursa foto: hepta.ro