Cum luptam impotriva bataturilor

Publicat pe 16.09.2010 la 12:44

Cum luptam impotriva bataturilor

Ai admirat mai multe saptamani o pereche de pantofi intr-o vitrina. Ti i-ai dorit foarte mult, insa cand, in sfarsit, ai reusit sa ti-i cumperi, pantofii iti fac bataturi.

Ce-i de facut?
In primul rand, trebuie sa renunti la pantofii respectivi macar cateva zile. In al doilea rand, bataturile trebuie inlaturate prin terapii blande, in nici un caz nu apela la metode agresive.

Bataturile sunt zone tegumentare ingrosate, de culoarea pielii normale sau usor galbui, galbui-maronii, in functie de cantitatea de keratina (proteina caracteristica epidermei) care se aduna acolo.

Ele pot fi eliminate prin aplicarea locala a unor unguente - asa-numitele medicamente keratolitice. Sunt recomandate produsele care contin uree (in concentratii de 10% pana la 25%), acid salicilic (in concentratii de 5%-10%). De asemenea, pe piata exista plasturi speciali cu acid salicilic, care pot fi aplicati direct pe zona cu bataturi.

Unguentele se folosesc seara ca tratament ocluziv - se aplica sub o bucata de celofan, peste care se pune o fasa, astfel incat unguentul sa reziste pe batatura in timpul noptii. Pentru eficienta maxima e bine ca unguentul sau plasturii sa fie folositi timp de o saptamana, doua.

Daca terapia medicamentoasa nu da rezultate, specialistii recomanda terapii mai dure: electrocauterizarea, crioterapia (folosirea azotului lichid) sau interventiile laser. Extirparea chirurgicala a bataturilor este recomandata insa doar in ultima instanta.

Cauze
Ingrosarea epidermei apare in zone unde pielea sufera un traumatism permanent - fie frecare, fie apasare continua. De cele mai multe ori, incaltamintea necorespunzatoare este de vina pentru aparitia bataturilor. O alta cauza a bataturilor sunt afectiunile ortopedice: foarte multe persoane nu calca normal, au platfus, monturi. Bataturile au tendinta sa apara pe zonele dure, pe zone osoase, acolo unde pielea de deasupra este subtire.

Recomandari
In cazul bataturilor cauzate de afectiuni ortopedice trebuie corectat in primul rand modul de a calca. Ortopedul ii recomanda pacientului sustinatoare pentru bolta plantara, astfel incat bataturile incep sa se retraga de la sine.

Sfatul medicului
"Trebuie sa facem diferenta intre o batatura si o veruca plantara. Bataturile nu sunt dureroase, pentru ca nu au filete nervoase. Verucile insa sunt dureroase. Bataturile nu mai apar dupa ce au fost inlaturate. Verucile sunt de natura virala si prezinta un risc crescut de a se inmulti", arata dr Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Colentina.

Citeste jurnalul.ro

În articolul

Cum luptam impotriva bataturilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x