Cum luptam impotriva bataturilor

Publicat pe 16.09.2010 la 12:44

Cum luptam impotriva bataturilor

Ai admirat mai multe saptamani o pereche de pantofi intr-o vitrina. Ti i-ai dorit foarte mult, insa cand, in sfarsit, ai reusit sa ti-i cumperi, pantofii iti fac bataturi.

Ce-i de facut?
In primul rand, trebuie sa renunti la pantofii respectivi macar cateva zile. In al doilea rand, bataturile trebuie inlaturate prin terapii blande, in nici un caz nu apela la metode agresive.

Bataturile sunt zone tegumentare ingrosate, de culoarea pielii normale sau usor galbui, galbui-maronii, in functie de cantitatea de keratina (proteina caracteristica epidermei) care se aduna acolo.

Ele pot fi eliminate prin aplicarea locala a unor unguente - asa-numitele medicamente keratolitice. Sunt recomandate produsele care contin uree (in concentratii de 10% pana la 25%), acid salicilic (in concentratii de 5%-10%). De asemenea, pe piata exista plasturi speciali cu acid salicilic, care pot fi aplicati direct pe zona cu bataturi.

Unguentele se folosesc seara ca tratament ocluziv - se aplica sub o bucata de celofan, peste care se pune o fasa, astfel incat unguentul sa reziste pe batatura in timpul noptii. Pentru eficienta maxima e bine ca unguentul sau plasturii sa fie folositi timp de o saptamana, doua.

Daca terapia medicamentoasa nu da rezultate, specialistii recomanda terapii mai dure: electrocauterizarea, crioterapia (folosirea azotului lichid) sau interventiile laser. Extirparea chirurgicala a bataturilor este recomandata insa doar in ultima instanta.

Cauze
Ingrosarea epidermei apare in zone unde pielea sufera un traumatism permanent - fie frecare, fie apasare continua. De cele mai multe ori, incaltamintea necorespunzatoare este de vina pentru aparitia bataturilor. O alta cauza a bataturilor sunt afectiunile ortopedice: foarte multe persoane nu calca normal, au platfus, monturi. Bataturile au tendinta sa apara pe zonele dure, pe zone osoase, acolo unde pielea de deasupra este subtire.

Recomandari
In cazul bataturilor cauzate de afectiuni ortopedice trebuie corectat in primul rand modul de a calca. Ortopedul ii recomanda pacientului sustinatoare pentru bolta plantara, astfel incat bataturile incep sa se retraga de la sine.

Sfatul medicului
"Trebuie sa facem diferenta intre o batatura si o veruca plantara. Bataturile nu sunt dureroase, pentru ca nu au filete nervoase. Verucile insa sunt dureroase. Bataturile nu mai apar dupa ce au fost inlaturate. Verucile sunt de natura virala si prezinta un risc crescut de a se inmulti", arata dr Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Colentina.

Citeste jurnalul.ro

În articolul

Cum luptam impotriva bataturilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, străbătută de cele mai mici temperaturi din ultimii şapte ani. Urmează cea mai geroasă noapte, cu temperaturi de -25 de grade
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Femeia celebră de 75 de ani care arată ca o adolescentă, criticată dur după ultima apariţie: „Te-am văzut cum arăți în realitate”
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x