Cum luptam impotriva bataturilor

Publicat pe 16.09.2010 la 12:44

Cum luptam impotriva bataturilor

Ai admirat mai multe saptamani o pereche de pantofi intr-o vitrina. Ti i-ai dorit foarte mult, insa cand, in sfarsit, ai reusit sa ti-i cumperi, pantofii iti fac bataturi.

Ce-i de facut?
In primul rand, trebuie sa renunti la pantofii respectivi macar cateva zile. In al doilea rand, bataturile trebuie inlaturate prin terapii blande, in nici un caz nu apela la metode agresive.

Bataturile sunt zone tegumentare ingrosate, de culoarea pielii normale sau usor galbui, galbui-maronii, in functie de cantitatea de keratina (proteina caracteristica epidermei) care se aduna acolo.

Ele pot fi eliminate prin aplicarea locala a unor unguente - asa-numitele medicamente keratolitice. Sunt recomandate produsele care contin uree (in concentratii de 10% pana la 25%), acid salicilic (in concentratii de 5%-10%). De asemenea, pe piata exista plasturi speciali cu acid salicilic, care pot fi aplicati direct pe zona cu bataturi.

Unguentele se folosesc seara ca tratament ocluziv - se aplica sub o bucata de celofan, peste care se pune o fasa, astfel incat unguentul sa reziste pe batatura in timpul noptii. Pentru eficienta maxima e bine ca unguentul sau plasturii sa fie folositi timp de o saptamana, doua.

Daca terapia medicamentoasa nu da rezultate, specialistii recomanda terapii mai dure: electrocauterizarea, crioterapia (folosirea azotului lichid) sau interventiile laser. Extirparea chirurgicala a bataturilor este recomandata insa doar in ultima instanta.

Cauze
Ingrosarea epidermei apare in zone unde pielea sufera un traumatism permanent - fie frecare, fie apasare continua. De cele mai multe ori, incaltamintea necorespunzatoare este de vina pentru aparitia bataturilor. O alta cauza a bataturilor sunt afectiunile ortopedice: foarte multe persoane nu calca normal, au platfus, monturi. Bataturile au tendinta sa apara pe zonele dure, pe zone osoase, acolo unde pielea de deasupra este subtire.

Recomandari
In cazul bataturilor cauzate de afectiuni ortopedice trebuie corectat in primul rand modul de a calca. Ortopedul ii recomanda pacientului sustinatoare pentru bolta plantara, astfel incat bataturile incep sa se retraga de la sine.

Sfatul medicului
"Trebuie sa facem diferenta intre o batatura si o veruca plantara. Bataturile nu sunt dureroase, pentru ca nu au filete nervoase. Verucile insa sunt dureroase. Bataturile nu mai apar dupa ce au fost inlaturate. Verucile sunt de natura virala si prezinta un risc crescut de a se inmulti", arata dr Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Colentina.

Citeste jurnalul.ro

În articolul

Cum luptam impotriva bataturilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 aprilie 2025. Balanțele au probleme în plan personal. Află ce se întîmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum au reușit doi tineri să cumpere o casă de vis în Sicilia cu doar 1 € fără să folosească celebra schemă care ascunde costuri uriașe
a1.ro
Cu se se ocupă soția lui Gabi Tamaș, concurentul Asia Express sezonul 8. Fostul fotbalist se mândrește cu ea
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Queen of Sheba Cake. Prăjitură regală cu ciocolată și migdale
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Cristi Borcea l-a dat de gol pe milionarul român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: „Face asta în fiecare zi”
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x