Cum poți face să conteze fiecare moment cu familia ta – metode eficiente și durabile

Publicat pe 17.05.2020 la 13:21 Actualizat pe 17.05.2020 la 13:23

În familie, îți recapeți energia pozitivă, găsești sprijinul și motivația de a merge mai departe în orice situație. Este important, însă, să știi cum să petreci timp de calitate împreună cu cei dragi, iar în cele ce urmează descoperi câteva metode eficiente în acest sens și care funcționează nu doar pentru moment, ci pe termen lung. Este vorba, practic, despre a te concentra asupra soluțiilor pe care le ai la îndemână pentru a le rezolva.

În familie, îți recapeți energia pozitivă, găsești sprijinul și motivația de a merge mai departe în orice situație. Este important, însă, să știi cum să petreci timp de calitate împreună cu cei dragi, iar în cele ce urmează descoperi câteva metode eficiente în acest sens și care funcționează nu doar pentru moment, ci pe termen lung. Este vorba, practic, despre a te concentra asupra soluțiilor pe care le ai la îndemână pentru a le rezolva.

Ai grijă ca familia ta să aibă mereu energie pozitivă

Pentru a petrece timp de calitate cu familia, una dintre condiții este ca toată lumea să fie binedispusă. Energia pozitivă înseamnă, în primul rând, sănătate și, apoi, reducerea efectelor stresului, indiferent care ar fi cauzele acestuia. Cum nu poți controla viitorul și nici să estimezi amploarea consecințelor pe care unele situații neprevăzute, precum afecțiunile medicale grave, le pot avea asupra ta și asupra familiei tale, este bine să acționezi concret și cu calm. Una dintre variantele pe care le ai la îndemână este o formă de protecție financiară pentru tine și pentru cei dragi, așa cum este o asigurare de sanatate. Construiește o strategie pe termen lung în funcție de nevoile tale pentru ca tu și familia ta să aveți siguranța că în cazul în care apare o problemă dificilă legată de sănătate, veți avea resursele necesare pentru a-i face față.

Apoi, nu uita că specialiștii recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică, ceea ce reprezintă o ocazie excelentă de a petrece timp de calitate cu cei dragi. Fă sport împreună cu familia, folosiți bicicleta pentru drumul la cumpărături, obișnuiește-ți copiii să meargă pe jos cât mai mult cu putință, organizează plimbări în aer liber. Sportul nu doar că te ajută să-ți menții o stare de sănătate bună, ci îți dă și energia pozitivă de care ai nevoie pentru a putea face față oricăror provocări. Totodată, încurajează-i pe toți membrii familiei să meargă constant la controale medicale de rutină, pentru că ele pot preveni apariția unor boli sau, în cazul în care ele există deja, pot monitoriza evoluția lor.

Transformă treburile casnice într-o plăcere

Unul dintre cele mai comune motive pe care mulți dintre noi le invocă pentru a justifica de ce nu pot petrece suficient timp de calitate împreună cu familia este că avem prea multe treburi casnice de rezolvat și nu mai avem vreme pentru altceva. În loc să acumulezi astfel de frustrări, poți avea o abordare diferită a acestei probleme, cum ar fi să fii creativ și să transformi gătitul, curățenia și grădinăritul în rutine care responsabilizează și amuză în același timp.

Copiilor nu prea le face plăcere să facă patul dimineața, dar dacă înainte de această operațiune plictisitoare te joci un pic cu pernele în mijlocul patului, creezi o atmosferă plăcută, îi poți stimula mai ușor să treacă la treabă. Apoi, de ce te-ai chinui de una singură cu prepararea mâncărurilor, când poți să-i implici în acest proces pe toți membrii familiei? În felul acesta, nu numai că te distrezi împreună cu cei dragi, dar îi și responsabilizezi, astfel încât este puțin probabil ca cineva să mai refuze mâncarea din farfurie sau să spele vasele la sfârșit, pentru că va fi conștient că totul este, de fapt, o muncă de echipă spre binele comun. Poți proceda la fel cu dezinfectarea casei ori cu grădinăritul, ocazii excelente și de a-i învăța foarte multe lucruri pe cei mici despre obiceiuri sănătoase sau despre cât de important este să respecte natura.

Asigură-te că ai un buget bine organizat și o plasă de siguranță

Timp de calitate înseamnă, evident, și vacanțe reușite, participarea la spectacole de teatru, mersul la film, la concerte sau plimbări în parcuri tematice. Pentru toate acestea, însă, îți trebuie resurse financiare, mai ales atunci când ai copii. Poate fi o provocare, dar nu una imposibil de gestionat eficient.

Organizarea bugetului familiei pornește de la o evaluare constantă a veniturilor și cheltuielilor lunare. Nu poți nici ajusta, nici renunța la unele dintre cheltuieli, ca facturile la utilități sau ratele la banca, dar pe altele, cum sunt cele legate de hrană sau de ieșirile în oraș, le poți modela de așa natură încât să pui și ceva deoparte. Nu neglija nici construirea unui fond pentru situații de urgență și de formele de economisire potrivite nevoilor familiei tale, pentru a fi pregătit din punct de vedere financiar indiferent ce se întâmplă.

Împărtășește orice hobby cu cei dragi

Studiile mai multor psihologi de renume, ca Mihaly Csikszentmihalyi, de exemplu, au arătat că există cel puțin trei motive pentru care ar trebui să ai măcar un hobby: te detensionează, te ajută să socializezi mai bine și să fii o persoană activă. Luând în calcul doar aceste trei aspecte, gândește-te ce impact puternic are asupra relației tale cu cei dragi simplul fapt de a împărtăși orice hobby cu ei. Toate beneficiile pe care le-ai avea la nivel individual, dacă te-ai duce singur la un curs de teatru, de exemplu, se răsfrâng asupra tuturor persoanelor pe care le iubești. Astfel, toata lumea va fi absorbită de ceea ce faceți împreună, nimeni nu va ști când trece timpul și fiecare dintre voi se va detașa de griji și se va bucura de ceea ce contează cu adevărat pentru el.

Apoi, veți împărtăși valori comune și vă va fi mult mai ușor să vă înțelegeți reciproc, ceea ce înseamnă o comunicare solidă și pe termen lung. Și, nu în ultimul rând, un hobby înseamnă implicare totală pentru a finaliza proiectele începute din proprie voință, nu sub presiunea cuiva.

Într-o lume în care viteza este regula de bază și în care trebuie să faci față multor provocări profesionale sau personale, este esențial să faci orice mic moment cu cei dragi să conteze. Ai la îndemână o mulțime de metode în acest sens, cum sunt și cele de mai sus. Depinde doar de tine ce alegi.

Sursa foto: Shutterstock

În articolul

Cum poți face să conteze fiecare moment cu familia ta – metode eficiente și durabile

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Horoscop săptămânal 01-07 aprilie 2024. Mai multe zodii au parte de o conexiune profundă cu partenerul de cuplu
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea: „Ce femeie frumoasă!”
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x