Cum să previi candidoza recurentă: Alimente și cosmetice INTERZISE

Publicat pe 22.06.2015 la 12:47

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile este apariția unei infecții genitale, de obicei candidoza vaginală, cauzată de ciupercă Candida Albicans, care apare în urma modificării florei vaginale din cauza clorului, transpirației și materialului costumului de baie

Hepta

Temperaturile crescute ce ne-au luat prin surprindere chiar înainte ca vara să-și intre în deplin rol, ne determină să apelăm la tot mai multe mijloace de a ne răcori. Și ce metodă mai comună și la-ndemână este ca la sfârșit de săptămâna să mergem la piscină, fără să știm că bazinele de înot comune reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor, datorită căldurii și umidității ridicate.

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile este apariția unei infecții genitale, de obicei candidoza vaginală, cauzată de ciupercă Candida Albicans, care apare în urma modificării florei vaginale din cauza clorului, transpirației și materialului costumului de baie.

Candidoza vaginală este o infecție produsă de înmulțirea exagerată a unei ciuperci, Candida Albicans. Ea este prezența în mod natural în cavitatea bucală, în tubul digestiv, pe piele și în vagin, alături de o serie de bacterii benefice. Atunci când echilibrul florei este perturbat, poate apărea o supradezvoltare a Candidei Albicans. Este o problemă comună, care afectează majoritatea femeilor adulte cel puțin o data pe parcursul vieții.

Printre principalele simptome ale candidozei vaginale se număra scurgerile vaginale anormale, însoțite de mâncărime și senzație de arsură. Scurgerile vaginale pot varia de la ușor apoase de culoare albă până la scurgeri foarte dense de culoare alb-gălbuie. Mâncărimile și arsurile se manifestă atât la nivelul vaginului, cât și la nivelul labiilor, iar în multe cazuri apare și un miros neplăcut. De asemenea, urinarea devine dureroasă, apare înroșirea și umflarea vulvei și dureri în timpul contactului sexual.

„Infecția cu candida nu apare doar prin pertubarea ph-ului vaginal în urmă unei vizite la piscină, există și alți factori precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea. Antibioticele distrug echilibrul florei vaginale, afectând numărul de bacterii cu rol protectiv și permițând dezvoltarea candidozei. Candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, ci mai degrabă o afecțiune ce poate fi declanșată și prin contact sexual. Atunci când candidoza reapare imediat după tratament sau nu răspunde la acesta, poate fi semn că persoană are imunitatea scăzută. De asemenea, mai multe episoade de candidoză în antecedente pot fi un semn al sistemului imunitar slabit”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Cum despistam candida și care sunt metodele de tratament?

Confirmarea diagnosticului de candida se realizează prin efectuarea unor analize a secrețiilor vaginale. Probele recoltate sunt analizate microscopic sau prin efectuarea de culturi în laborator. Pentru acuratețea examenului secrețiilor vaginale, se recomandă evitarea spălăturilor intravaginale și a contactului sexual cu 24 de ore înaintea recoltării probelor. Igiena intimă a zonei intime externe se poate efectuă cu apa și cu un săpun delicat.

Candidoza vaginală poate fi tratată cu medicamente antifungice, fie aplicate local și în jurul vaginului, fie administrate oral. În cazul infecțiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important că acest tratament să se realizeze după îndrumarea unui medic, deoarece sunt și alte tipuri de afecțiuni ce pot avea simptome asemănătoare candidozei.

„De obicei un organism competetent ar trebui să scape de la sine de candidoză în 3 zile. Dacă imunitatea este scăzută acest proces ar putea dura la nesfârșit în afara unui tratament adecvat. În momentul în care avem o candidoză recurentă, înseamnă că ceva este în neregulă cu organismul: diabet, problemă de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoză. Candidoză redevine activă dacă nu găsește un echilibru local (floră) și sistemic (glicemie, imunitate)”, adaugă dr. Istoc.

În cazul bărbaților infecția este rară, aceștia fiind mai degrabă purtători ai acestei ciuperci, fără a prezenta simptome. În cazurile în care candidoză prezintă simptome la bărbați, acestea pot fi mirosul neplăcut, înroșirea și uscarea mucoasei glandului, secreții albicioase abundente, usturime la urinare și la contactul sexual.

Prevenția candidozei recurente

Este important să se mențină curată și uscată zonă intimă, dar fără a se utiliza săpunuri dure. Sunt recomandate maxim două dușuri pe zi, iar băile de șezut în apa călduță pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor de candidoză. Dușurile vaginale sunt de evitat, acestea putând agrava de fapt candidoza prin îndepărtarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului. În perioada în care se administrează antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturii vii sau comprimate ce conțin Lactobacillus acidophilus, acestea ajutând la menținerea florei vaginale la un nivel optim.

Este bine să se evite utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau a altor pulberi în zonă genitală, deși sunt destinate igienei feminine. Îmbrăcămintea extrem de strâmtă poate produce iritații, iar lenjeria de corp din mătase sau nylon crește transpirația în zonă genitală și, de asemenea, provoacă iritații. Pentru lenjeria de corp este recomandat bumbacul, acesta nerestrictionand fluxul de aer. Sunt de evitat și tampoanele interne, iar în cazul în care persoanele suferă de diabet zaharat, este indicat să se mențină valorile glicemice la un nivel bun.

Există o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infecției cu candida. Carbohidrații simpli, care sunt conținuți de cele mai multe ori în sirop de porumb, zahărul, fructele uscate sau sucurile de fructe - sunt alimente care dăunează echilibrului bacteriilor din intestine.

Porumbul și cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evită înmulțirea bacteriilor. În schimb, sunt indicate vegetalele cu frunze verzi, merele, peștele și carnea slabă, cât și consumul de usturoi.

Pacientele cu diabet, cu imunitate scăzută din diferite cauze, pacientele care din cauza unei igiene locale excesive își distrug flora, precum și pacientele care urmează tratamente antibiotice îndelungată (distruge floră) sunt predispuse la candidoze recurente.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala și Chirurgie Ginecologica Minim Invazivă. Mai multe detalii puteți citi pe www.dristoc.ro și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

În articolul

Cum să previi candidoza recurentă: Alimente și cosmetice INTERZISE

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x