Cum se sarbatoreste Craciunul in jurul Globului
Publicat pe 23.12.2014 la 12:26 Actualizat pe 23.12.2014 la 12:55
Cum petrec argentinienii sau australienii Crăciunul? Află acum!
Cum petrec argentinienii sau australienii Crăciunul? Află acum!
Craciunul in Alaska
Locuitorii din Alaska celebreaza Craciunul pe 25 decembrie.
Printre cantecele ce se aud in fiecare casa, se numara Gristuusaaq suu'uq – Christos s-a nascut.
Toata lumea isi ureaza Mnogaya leta – Sa traiesti multi ani.
Dupa ce se canta, gazda ii serveste participantii cu gogosi glazurate cu artar, prajituri, bomboane, piruk, placinta de peste si uneori cu somon afumat.
Copii merg de la o casa la alta cantand colinde si purtand o stea colorata.
Craciunul in Argentina
Locuitorii Argentinei sunt in marea lor majoritate crestini. Ei sarbatoresc Craciunul pe 24 decembrie.
Oamenii merg la biserica impreuna cu familiile lor, apoi se intorc cu totii acasa. La miezul noptii, dupa ce mananca tin un toast, adultii danseaza si copiii ies la focul de artificii. Inainte de a merge la culcare isi deschid cadourile de sub brad.
Casele sunt decorate cu ghirlande albe si rosii, iar la intrare cizmele lui Mos Craciun. Bradul este impodobit cu luminite colorate, ornamente si Mos Craciun in varf.
Femeile pregatesc mai multe feluri de mancare: curcan, porc, rosii umplute, placinte cu carne, painea de Craciun si budinci.
Bauturile sunt facute din multe feluri de fructe, taiate in bucati si amestecate cu suc si cidru.
Craciunul in Australia
Craciunul pe taramurile australiene este de obicei foarte fierbinte. Pentru locuitorii Australiei nu este ceva neobisnuit sa isi petreaca Craciunul la peste 30 de grade Celsius.
O masa traditionala de Craciun este compusa din: carne de curcan, carne de porc, sunca, placinte cu carne si budinca de prune. In desert se asunde o pepita sau un banut de aur. Cine il gaseste se spune ca va fi norocos in anul ce vine.
De obicei se merge la plaja sau la picnic. Daca stau acasa, australienii se strang in jurul piscinei.
De obicei Mos Craciun ajunge la ei pe facand surf.
Carols by Candlelight - Colinde la lumina lumanarii - sute de oameni se aduna in Melbourne pentru a canta colinde in aer liber cu lumanari in mana.
Australienii se inconjoara de Christmas Bush – o planta locala cu frunze verzi si flori rosii.
Craciunul in Brazilia
Brazilienii sunt un mix de etnii, iar Brazilia – ca fosta colonie portugheza are ca mostenire multe obiceiuri de Craciun.
O traditie este sa creeze Presépio - scena Nasterii. Cuvantul vine din evreiescul presepium – patul de paie in care a dormit prima data Iisus in Bethleem. Ei construiesc aceasta scena din figurine si o amplaseaza peste tot: in biserici, in case si in magazine.
Papai Noel - Father Noel – Mos Craciun, este cel care vine cu daruri. Conform legendei, el traieste in Groenlanda, insa atunci cand ajunge in Brazilia, el poarta haine de matase.
Cina de Craciun cuprinde: curcan, sunca, orez colorat, legume si fructe.
Catolicii devotati merg la Missa do Galo.
Craciunul in Chile
In Chile se pun sub brad mici figurine numite pesebre, facute din lut.
Viejito Pascuero, adica Mos Craciun vine sa ureze tuturor Feliz Navidad y un Prospero Ano Nuevo – Craciun fericit si un An Nou Prosper.
Craciunul in Egipt
Birecica Coptica este o biserica de rit Ortodox ce sarbatoreste Craciunul pe 7 ianuarie. Egiptenii tin post 40 de zile; fara carne si produse lactate. Unii dintre ei tin post doar in ultima saptamana.
In Ajunul Craciunului, toata lumea merge la biserica purtand haine noi. Slujba de Craciun se termina la miezul noptii in sunetul clopotelor bisericii. Apoi oamenii pleaca acasa pentru cina de Craciun numita Fata ce consta in: paine, orez, usturoi si carne fiarta.
In dimineata de Craciun, egiptenii isi viziteaza prietenii si familia. Ei duc kaik - o paine scurta si beau shortbat.
Craciunul in Guatemala
In timpul acestei perioade, cateva statuete sunt purtate intr-o procesiune elaborata. Ultima statueta il reprezinta pe Dumnezeu cu barba alba. Procesiunea este acompaniata de marimbas si chirimias.
In Ajunul Craciunului, festivitatile se incheie cu Misa de Gallo sau Slujba Cocosului.
Nacimientos sau Scenele Nasterii sunt amplasate in toate locurile publice, iar copilul Iisus este adaugat in Ajunul Craciunului.
Craciunul in India
In India se decoreaza copacii de banan si mango. Se aprind lampi mici cu ulei, iar locasurile de cult se impodobesc cu flori rosii.
Familia primeste cadouri, iar cei saraci baksheesh.
In sudul Indiei, crestinii pun lampi de lut pe acoperisuri si pe peretii caselor, asemeni hindusilor in timpul festivalului Diwali.
Craciunul in Japonia
Doar 1% dintre japonezi cred in Iisus. Chiar si asa, majoritatea japonezilor isi decoreaza casele si magazinele cu plante verzi in perioada Craciunului.
Isi fac daruri unul altuia si merg la petreceri.
Ei au un calugar budist - Hotei-osho – ce se poarta asemeni lui Mos Craciun: aduce cadouri copiilor. Unii cred ca acest calugar are ochi la spate, asa ca cei mici trebuie sa se poarte frumos.
In Japonia, Craciunul nu este o sarbatoare a familiei, ci o zi in care se fac lucruri bune pentru cei in nevoie ori suferinzi.
Craciunul in Noua Guinee
Pentru a crea pace intre triburi, sefii de trib schimba un copil mic – numit Copilul Pacii. Fiecare trib trebuie sa aiba grija de copilul adoptat, caci daca moare se va isca razboi.
Craciunul in Noua Zeelanda
In Noua Zeelanda, Craciunul este combinat cu vacanta de vara, asa ca petrecerile se tin pe plaja. Magazinele sunt decorate cu Mos Craciun in mantie rosie si barba alba.
Traditiile vin de la englezii care au ajuns acolo in secolul 18, combinate cu traditiile culturii Maori.
Cina de Craciun este compusa din curcan, legume si sosuri, placinte cu carne, iar la desert budinci de fructe cu sos de coniac.
Craciunul in Nicaragua
In Nicaragua, Craciunul incepe in mod oficial pe 6 decembrie, insa activitatile incep pe data de 16 decembrie cu peripetiile prin care trec Maria si Iosif.
De pe 16 decembrie pana in Ajunul Craciunului, in fiecare seara se spune cate o rugaciune urmata de gustari si colinde. Dupa slujba de Ajun, la cina de Craciun participa doar adultii. Ziua de Craciun este sarbatorita cu mancare, focuri de artificii si dans. Strazile principale ale oraselor sunt decorate si se canta colinde.
Craciunul in Venezuela
In Venezuela, familiile scot pesebres – statuette cu Scenele Nasterii. Sarbatoarea principala are loc in Ajunul Craciunului si se numeste Noche Buena.
La masa se mananca: dulce de lechoza – un desert din papaya verde si zahar brun, hallacas, pan de jamón – o paine cu sunca fiarta si stafide.
Traditia venezueleana spune ca darurile sunt aduse de copilul Iisus pe 25 decembrie si sunt asezate in jurul Nacimiento ori chiar sub brad.
Ultima zi a festivitatilor este 6 ianuarie, in este ziua Magos Reyes – cand regii vin sa viziteze Maria si Pruncul. In aceasta zi, copiii primesc din nou jucarii si bomboane.