De ce e bine sa avem o trusa de cosmetice bio
Publicat pe 17.05.2011 la 17:04
Moda bio se extinde si in cosmetica. Nu ne mai multumim doar sa mancam bio, ci ne dorim sa ne ingrijim bio si sa ne infrumusetam bio.
Iar in prezent nu este deloc greu sa facem acest lucru si nici scump nu mai este, pentru ca in farmacii si in magazinele specializate gasim o gama variata de creme, rujuri, rimeluri, geluri de dus si chiar paste de dinti in variante bio. Dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog, spune ca prin piele pot patrunde in organism substantele toxice din produsele de ingrijire pe care le folosim zilnic.
Iata de ce este bine sa avem o trusa de cosmetice bio:
- produsele de igiena si cosmeticele bio nu contin ingrediente chimice periculoase care se regasesc in produsele obisnuite de ingrijire si de infrumusetare. Cele mai utilizate chimicale sunt parabenii, conservanti ieftini cu potential cancerigen, folositi in toate cosmeticele clasice. Acestea din urma mai contin si alte substante periculoase: parfumuri sintetice, propilen glicol sau lauril sulfat, responsabile de reactii alergice;
- ingredientele cosmeticelor bio sunt cultivate fara ingrasaminte chimice sau pesticide si sunt extrase prin metode naturale;
- uleiurile organice extrase din plante si ceara naturala de albine din cosmeticele bio reprezinta o garantie a eficientei acestora.
Creme, farduri, deodorante
Cremele bio contin substante active (vitamine, minerale, acizi esentiali) extrase din plante care imbunatatesc aspectul pielii si stimuleaza regenerarea celulara in mod natural. Printre ingredientele cremelor bio se mai afla: ulei de masline, lanolina, grasimi vegetale, uleiuri aromatice de levantica, ylang-ylang, aloe vera etc. Pentru a fi eficiente, cremele bio, ca si cele clasice, trebuie alese in functie de tipul de ten si de eventualele probleme ale acestuia, atrage atentia dr Viviana Iordache.
Fardurile si rujurile bio au in compozitie coloranti naturali organici si uleiuri de jojoba, de ricin, de soia, de migdale sau chiar de floarea-soarelui, ceara naturala de albine. Pe eticheta produselor organice de machiaj se mentioneaza 0% parafine, 0% silicon, 0% parabeni.
Actiunea deodorantelor bio se bazeaza pe substantele antibacteriene din unele plante. Acestea contin de obicei glicerina vegetala, saruri minerale naturale, uleiuri aromatice organice de trandafir, de citrice, de ceai verde, de eucalipt sau de salvie, care inhiba dezvoltarea bacteriilor si aparitia mirosului neplacut al transpiratiei. Deodorantele bio nu contin alcool, parfumuri de sinteza sau saruri de aluminiu, care se gasesc in deodorantele clasice. Sarurile de aluminiu blocheaza procesul de transpiratie, dar se absorb in piele provocand de la reactii alergice pana la tumori la nivelul sanului, dupa cum demonstreaza studiile stiintifice.
Sapunurile, gelurile de dus si sampoanele bio au o actiune blânda asupra pielii si respectiv a parului. Spre deosebire de produsele clasice de igiena, care contin detergenti, coloranti si conservanti chimici, sapunurile si sampoanele bio se bazeaza pe uleiuri esentiale, glicerina vegetala, extracte din cocos si alte plante cu rol de curatare.
Atentie la eticheta!
Dermatologul Viviana Iordache ne sfatuieste sa citim cu atentie eticheta atunci cand cumparam un produs cosmetic bio. Pe eticheta acestuia trebuie sa se mentioneze obligatoriu ca este un produs organic certificat de o institutie abilitata. Un alt aspect important amintit de medic: nu trebuie sa confundam cosmeticele bio cu cele naturale. Produsele care au pe eticheta mentiunea „natural" au componente naturale doar in proportie de 2%-3%, fiind alcatuite in cea mai mare parte din ingrediente chimice.
Citeste si jurnalul.ro!
Foto: faqs.org