Femeile care au dovedit că „sexul slab” este mai tare... în medicină, parașutism, alpinism și spațiu!
Publicat pe 11.11.2013 la 14:48 Actualizat pe 11.11.2013 la 15:50
Ele au dovedit că sexul tare nu este reprezentat numai de bărbați. Următoarele femei au revoluționat lumea și au dat șansa urmașelor lor să se afirme într-o lume dominată de bărbați. Smaranda Brăescu, Maria Cuţarida Crătunescu, Arunima Sinha, Valentina Vladimirovna Tereșkova sunt doar câteva dintre femeile care au sfidat regulile și au îndrăznit să meargă acolo unde nicio altă femeie nu visase.
Prima femeie pilot și prima femeie parașutistă din România
Smaranda Brăescu a fost prima femeie pilot din România și prima femeie parașutist cu brevet din România! În timpul vieții, a obținut titlul european la parașutism în 1931 și mondial la Sacramento, în 1932.
Înainte să-și dedice viața pilotării avioanelor și parașutismului, Smaranda era convinsă că va lucra în domeniul artistic. De aceea, a și absolvit secția de Artă Decorativă și Ceramică a Academiei de Belle Arte din București. Dar necunoscute sunt căile vieții. De la prima săritură cu parașuta, romînca a înțeles că nimic din ce va face în această viață nu îi va aduce aceeași mulțumire.
În 1932, a traversat Marea Mediterană în 6 ore și 10 minute, de la Roma către Triploi. Mai târziu, a devenit campioană mondială la parașutism, sărind cu parașuta de la 7400 de metri, record depășit 20 de ani mai târziu.
Moartea Smarandei este învăluită în mister. Se spune că a fost ascunsă de intelectuali de privirile comuniștilor atât de bine, încât nimeni nu a mai văzut-o vreodată. Cei mai mulți cred că a murit în februarie 1948 iar corpul său a fost înmormântat în Cimitirul central din Cluj, sub numele de Maria Popescu, dar nu există date clare în acest sens.
Prima femeie medic din România
Maria Cuţarida Crătunescu a devenit prima femeie medic din România. În afara carierei sale medicale, aceasta a revoluționat sistemul de îngrijire medicală a copiilor și a mamelor fără posibilități odată cu înființarea Societății Materna și a primei creșe, la Fabrica de Tutun din București.
Prima femeie care a urcat Muntele Everest cu proteze de picior (2013)
Chiar anul acesta, pe 21 mai, Arunima Sinha a devenit prima femeie care a cucerit Everestul cu proteze pentru picioare, la numai 26 de ani! Reușita a coincis cu aniversarea a 60 de ani de la prima urcare pe Everest a lui Edmund Hillary and Tenzing Norgay, in 1953.
Arunima avea competiția în sânge. In India, concura ca jucătoare de volei împotriva celor mai buni sportivi naționali până și-a pierdut membrele inferioare într-un accident tragic de tren in 2011. Nu s-a stricat nimic la tren, dimpotrivă, oamenii sunt cauza nenorocirii ei. O bandă de hoți a aruncat-o din tren, după ce i-a furat poșeta. Doctorii au fost nevoiți să îi amputeze piciorul de sub genunchi, fiind obligată să meargă pentru tot restul vieții cu proteze.
Dar asta nu a fost de ajuns pentru a pune capăt vieții ei dinamice. Arunima a urcat până la cel mai înalt vârf montan din lume iar acum este hotărâtă să construiască un centru sportiv pentru copiii săraci și cu dizabilități.
Prima femeie care a ajuns în spațiu (1963)
Pe 16 iunie 1963, Valentina Vladimirovna Tereșkova, acum un astronaut retras, a devenit prima femeie care a ajuns în spațiu după o selecție drastică din 400 aplicanți.
Tereșkova a devenit interesată de parașutism la o vârstă fragedă, fapt pentru care a început să se antreneze la un club local, sărind pentru prima dată la vârsta de 22 de ani. Ani mai târziu i s-a oferit oportunitatea de a se antrena cu femei-astronaut. După luni de zile de teste, teorii, inginerie spațială și zboruri fără foță gravitațională, rusoaica a fost îmbrăcată într-un costum special și dusă pe platforma de lansare. Două ore mai târziu, Tereșkova a devenit prima femeie care a mers în spațiu.
Misiunea sa a durat 2 zile, 23 ore și 12 minute, timp în care a înconjurat Pământul de 48 ori. Într-un singur zbor, a înregistrat mai multe ore de călătorie decât toți astronauții înaintea ei. Femeia a ținut un jurnal de călătorie în care a notat experiențele fizice prin care a trecut: greață și discomfort fizic. În 2013, s-a oferit voluntar pentru o călătorie fără întoarcere spre Marte.
Prima femeie care a obținut un doctorat
Elena Lucrezia Cornaro Piscopia a rămas în istorie ca prima femeie care a obținut un doctorat academic. Născută în Veneția în 1646, Elena Lucrezia a început să studieze latina și greaca de la vârsta de șapte ani, în curând stăpânind la perfecție ambele limbi străine. Dar italianca nu s-a oprit aici. A învățat ebraica, spaniola, franceza și mai târziu, a studiat matematica, filozofia și teologia.
La dorințele tatălui, a dat examenul de admitere la Universitatea din Padova și după rezultate academice extraordinare, a devenit Doctor în Filozofie. Elena Piscopia și-a petrecut întreaga viață în mediul academic, ultimii șapte ani de viață dedicându-i studiului și operelor de caritate.
Prima femeie care a făcut înconjurul lumii pe bicicletă
Annie “Londonderry” Cohen Kopchovsky, un nume de care cicliștii au auzit cu siguranță. Ea a fost prima femeie care a înconjurat lumea cu un vehicul surprinzător pentru o astfel de misiune: bicicleta.
Evreica și-a pus în cap să devină o eroină în 1894, când a pus piciorul pe pedală în fața celor trei copii, a 500 prieteni, rude și curioși. Din New York, a plecat spre Le Havre, Franța; în două săptămâni a ajuns în Marseille, a trecut Mediterana spre Egipt, staționând în mai multe puncte strategice. Apoi, Annie s-a îndreptat spre Singapore. De acolo, a început să facă drumul înapoi spre casă, oprindu-se ăn L.A. și El Paso.
A ajuns în Boston, punctul de plecare, pe 24 septembrie, după 15 luni de pedalat.
Prima femeie care și-a făcut implant mamar pentru augmentare
În primăvara lui 1962, Timmie Jean Lindsey, mamă a șase copii a ajuns acolo unde nicio altă femei nu îndrăznise până atunci: în lumea fabuloasă a operațiilor estetice pentru augmentarea sânilor.
Timmie s-a internat în spital pentru a-și îndepărta un tatuaj de pe sâni, moment în care doctorii au întrebat-o dacă ar considera o operație de augmentare a sânilor, prima de acest fel din lume. Femeia a acceptat și, în decursul a două ore, a dobândit o cupă C (de la B).
foto: jurnalul.ro, thinkquest.org