Foliculita, infectia de la epilat

Publicat pe 27.08.2010 la 16:12 Actualizat pe 27.08.2010 la 16:32

Foliculita, infectia de la epilat

Cu exceptia palmelor si talpilor, intreaga suprafata a corpului este acoperita de fire de par, cu o grosime si o lungime variabile. Fiecare fir de par creste dintr-un folicul pilosebaceu, aflat in derm, stratul mijlociu al pielii. Din diverse cauze, acest folicul se poate inflama si infecta, provocand infectia ce poarta numele de foliculita. La suprafata pielii, in locul de iesire a firului de par, poate fi observata o inflamatie purulenta, de dimensiunea unei gamalii de ac.

Factori favorizanti
Zonele pe care apare cel mai frecvent foliculita sunt fata, gambele si regiunea inghinala. In ceea ce priveste factorii favorizanti, acestia sunt mediul umed (cum este zona inghinala), igiena precara, dar si boli, de exemplu, diabetul. Epilarea favorizeaza, de asemenea, aparitia infectiei. "Pe suprafata pielii se gasesc in mod normal stafilococi.



Prin smulgerea firului de par la epilare (cu ceara, penseta, aparat de epilat), acesti stafilococi patrund usor in structura pielii si provoaca foliculita. Totusi, nu orice femeie face foliculita dupa epilat. In mod normal, daca avem o imunitate buna, organismul preintampina aparitia infectiei. Insa un sistem imunitar slab nu poate face acest lucru", explica doctorul Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina.



Lama de ras favorizeaza, de asemenea, aparitia foliculitei. Asa se explica de ce si barbatii fac foliculita, dupa barbierit.



Uneori, foliculita este provocata chiar de unele femei. Incercand sa smulga firele de par care cresc sub piele, ele lezeaza zona respectiva si favorizeaza patrunderea in piele a stafilococului sau a ciupercilor.



Bacterii sau ciuperci
Foliculita poate fi de natura microbiana (in special stafilococi) sau micotica (ciuperci precum Trichophyton rubrum, Pityrosporum, Candida albicans). Medicul dermatolog diferentiaza, dupa aspect, o foliculita bacteriana de una micotica. In cazul in care infectia este de cauza micotica, medicul solicita un examen micotic pentru a izola ciuperca si pentru a indica apoi un tratament specific. Pe langa acesta, este necesara si smulgerea firului de par.



In functie de adancimea in piele la care apare infectia, exista foliculite superficiale sau profunde. "Cele superficiale sunt forme usoare si de obicei necesita doar tratament local: substante antiseptice, creme cu antibiotice. Foliculita profunda poate necesita un tratament pe cale sistemica", precizeaza specialistul.



Solutii
Femeile care fac frecvent foliculita dupa epilat ar trebui sa aplice local un dezinfectant (iod, cloramina, pudra cu antibiotic, solutie de clorhexidina) cu cateva zile inainte de epilat, recomanda medicul dermatolog Carmen Madeleine Curea. In acest mod, vor reusi sa curete zona si sa preintampine aparitia infectiei cutanate.



Imediat dupa epilat, pielea trebuie spalata cu apa si sapun sau dezinfectata cu solutii antiseptice. In cazul in care nici aceasta metoda nu este eficienta si foliculita isi face din nou aparitia, singura solutie pentru aceste femei este epilarea definitiva.

În articolul

Foliculita, infectia de la epilat

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x