Foloseste vopsea fara amoniac pe perioada sarcinii!
Publicat pe 02.08.2010 la 12:05
Medicul Catalin Haiduc, de la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia din Bucuresti, explica viitoarelor mamici daca banalul vopsit al parului le poate afecta sarcina, asa cum se tem multe gravide.
Sarcina presupune anumite sacrificii pe care o femeie le face pentru a-si proteja copilasul pe care il poarta in pantece: nu mananca decat anumite alimente, nu bea sucuri acidulate sau alcool si, mai ales, evita orice contact cu substantele chimice.
Multe dintre viitoarele mamici cad insa in extrema si evita chiar sa isi vopseasca parul de teama ca acest procedeu ar fi teratogen (poate produce malformatii fatului).
Cu toate acestea, o viitoare mama nu trebuie, obligatoriu, sa renunte sa se mai ingrijeasca, pentru ca, in timpul sarcinii, aceasta schimbare le poate crea o stare de bine.
„Gravida trebuie sa evite contactul cu substantele toxice si cu produsele sintetice. De aceea, pentru coloratul parului, ele pot apela la vopsele fara amoniac", afirma medicul Haiduc, specialist obstetrica-ginecologie.
Totusi, specialistii sfatuiesc femeile, in general, si gravidele, in mod special, sa foloseasca manusi, astfel incat sa nu intre in contact direct cu substantele chimice. De asemenea, este de preferat ca operatiunea sa se desfasoare intr-un spatiu bine aerisit, astfel incat expunerea la compusii chimici sa fie minima.
Alternative
O alta varianta indicata femeilor insarcinate pentru coloratul podoabei capilare este vopseaua vegetala. Desi exista o gama larga de preparate vegetale, cititi cu atentie prospectul, pentru ca multe dintre aceste vopsele contin, pe langa substantele naturale trecute ca ingrediente, si unii compusi chimici obtinuti prin sinteza (de exemplu, aminofenol, dihidroxibenzen etc.).
Henna pura este o exceptie, fiind o vopsea vegetala semipermanenta, considerata foarte sigura. Singurul mare dezavantaj al acestui produs este ca nu toata lumea apreciaza nuantele de culori oferite.
Prin urmare, daca nuantele obtinute cu henna nu sunt pe placul dumneavoastra, incercati sa colorati doar cateva suvite de par.
In acest fel, doar firul de par intra in contact cu substantele chimice, care nu este un „conducator" de agenti chimici.
Pe de alta parte, prin pielea capului, corpul absoarbe rapid substantele chimice continute in aceste produse, in timp ce vopseaua trebuie sa ramana pe scalp.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: flickr.com