Laserul sterge punctele albe

Publicat pe 11.09.2010 la 18:45 Actualizat pe 12.09.2010 la 13:00

Laserul sterge punctele albe

Nu sunt dureroase, nu deranjeaza, nu provoaca mincarimi, dar sint inestetice. Le numim puncte albe de grasime, insa denumirea lor medicala este xantelasma. Acumularea de grasime sub forma acestor puncte alb-galbui apare intotdeauna in jurul ochilor, in special pe pleoapa superioara, aproape de baza nasului. Hipercolesterolemia se pare ca este principala cauza de aparitie, insa in alte cazuri poate fi vorba de o dereglare de metabolism. Diabeticii, de exemplu, sint mai predispusi la xantelasma. Specialistii inca mai studiaza mecanismele ei de aparitie.

Greseli frecvente
Punctele de grasime sint mai frecvente la femei decit la barbati si apar la virsta adulta, pe una sau pe ambele pleoape. Dimensiunea lor variaza de la 2 la 30 de milimetri, iar daca nu se iau masuri, ele se pot inmulti pe toata suprafata pleoapei. In incercarea de a scapa de aceste puncte inestetice, multe femei apeleaza la cosmeticiana sau incearca sa le indeparteze singure, cu acul.

“Pielea pleoapei are numai 0,2 milimetri grosime, iar o manevra de acest fel poate fi foarte periculoasa, existind riscul de a zgiria corneea sau de a provoca diferite leziuni oculare. Sub nici o forma nu incercati sa scapati de punctele de grasime in acest mod”, atrage atentia dr Hatami Afshin, medic specialist dermatolog in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias. Nu folositi nici alte metode rudimentare, precum otetul sau diferite plante despre care ati auzit ca pot distruge aceste puncte. Ele nu doar ca sint ineficiente, dar va pot afecta ochii.

Din pacate, nu exista creme sau medicamente pentru xantelasma. Cea mai buna optiune a momentului este laserul. El nu afecteaza ochiul, nu lasa cicatrice, iar riscul de recidiva a punctelor de grasime este foarte mic, ne asigura specialistul dermatolog. Singura contraindicatie a laserului este expunerea la soare dupa efectuarea procedurii. Razele solare pot provoca o hiperpigmentare locala, de aceea este de preferat sa nu facem acest tratament pe perioada verii.

O alternativa la laser este electrocauterizarea, insa este o procedura mai agresiva decit laserul. La fel este si excizia chirurgicala. Aplicatiile cu acid dicloracetic sau tricloracetic, care dizolva grasimea, sint si ele folosite pentru tratamentul punctelor de grasime. “O alta solutie ar fi crioterapia, insa ea se foloseste din ce in ce mai rar pentru punctele de grasime, fiindca pielea pleoapelor este foarte fina, iar manevra poate provoca arsuri si cicatrice”, avertizeaza dr Hatami Afshin.

Xantelasma – punctele albe – nu este o boala in sine, ci manifestarea unor dereglari ale organismului, iar pentru a o combate trebuie sa corectam aceste dereglari. Cum in majoritatea cazurilor principala cauza este hipercolesterolemia, trebuie sa avem in vedere reducerea colesterolului. Daca recurgem la o alimentatie saraca in grasimi si chiar la medicamente care scad nivelul colesterolului in singe, nu vom face sa dispara punctele de grasime deja existente, dar vom preveni inmultirea si marirea lor.

Citeste jurnalul.ro

În articolul

Laserul sterge punctele albe

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x