Laserul sterge punctele albe

Publicat pe 11.09.2010 la 18:45 Actualizat pe 12.09.2010 la 13:00

Laserul sterge punctele albe

Nu sunt dureroase, nu deranjeaza, nu provoaca mincarimi, dar sint inestetice. Le numim puncte albe de grasime, insa denumirea lor medicala este xantelasma. Acumularea de grasime sub forma acestor puncte alb-galbui apare intotdeauna in jurul ochilor, in special pe pleoapa superioara, aproape de baza nasului. Hipercolesterolemia se pare ca este principala cauza de aparitie, insa in alte cazuri poate fi vorba de o dereglare de metabolism. Diabeticii, de exemplu, sint mai predispusi la xantelasma. Specialistii inca mai studiaza mecanismele ei de aparitie.

Greseli frecvente
Punctele de grasime sint mai frecvente la femei decit la barbati si apar la virsta adulta, pe una sau pe ambele pleoape. Dimensiunea lor variaza de la 2 la 30 de milimetri, iar daca nu se iau masuri, ele se pot inmulti pe toata suprafata pleoapei. In incercarea de a scapa de aceste puncte inestetice, multe femei apeleaza la cosmeticiana sau incearca sa le indeparteze singure, cu acul.

“Pielea pleoapei are numai 0,2 milimetri grosime, iar o manevra de acest fel poate fi foarte periculoasa, existind riscul de a zgiria corneea sau de a provoca diferite leziuni oculare. Sub nici o forma nu incercati sa scapati de punctele de grasime in acest mod”, atrage atentia dr Hatami Afshin, medic specialist dermatolog in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias. Nu folositi nici alte metode rudimentare, precum otetul sau diferite plante despre care ati auzit ca pot distruge aceste puncte. Ele nu doar ca sint ineficiente, dar va pot afecta ochii.

Din pacate, nu exista creme sau medicamente pentru xantelasma. Cea mai buna optiune a momentului este laserul. El nu afecteaza ochiul, nu lasa cicatrice, iar riscul de recidiva a punctelor de grasime este foarte mic, ne asigura specialistul dermatolog. Singura contraindicatie a laserului este expunerea la soare dupa efectuarea procedurii. Razele solare pot provoca o hiperpigmentare locala, de aceea este de preferat sa nu facem acest tratament pe perioada verii.

O alternativa la laser este electrocauterizarea, insa este o procedura mai agresiva decit laserul. La fel este si excizia chirurgicala. Aplicatiile cu acid dicloracetic sau tricloracetic, care dizolva grasimea, sint si ele folosite pentru tratamentul punctelor de grasime. “O alta solutie ar fi crioterapia, insa ea se foloseste din ce in ce mai rar pentru punctele de grasime, fiindca pielea pleoapelor este foarte fina, iar manevra poate provoca arsuri si cicatrice”, avertizeaza dr Hatami Afshin.

Xantelasma – punctele albe – nu este o boala in sine, ci manifestarea unor dereglari ale organismului, iar pentru a o combate trebuie sa corectam aceste dereglari. Cum in majoritatea cazurilor principala cauza este hipercolesterolemia, trebuie sa avem in vedere reducerea colesterolului. Daca recurgem la o alimentatie saraca in grasimi si chiar la medicamente care scad nivelul colesterolului in singe, nu vom face sa dispara punctele de grasime deja existente, dar vom preveni inmultirea si marirea lor.

Citeste jurnalul.ro

În articolul

Laserul sterge punctele albe

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, străbătută de cele mai mici temperaturi din ultimii şapte ani. Urmează cea mai geroasă noapte, cu temperaturi de -25 de grade
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Ianis şi Elena Hagi vor fi părinţi! Veste uriaşă în familia „Regelui”, la şapte luni de la nuntă
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x