Morcovul salbatic intinereste tesuturile
Publicat pe 16.08.2010 la 14:33 Actualizat pe 16.08.2010 la 15:23
Continutul bogat de caroten, sodiu, potasiu, fier, vitaminele A, B si C confera morcovului salbatic proprietati depurative, tonice, remineralizante si diuretice. Este recomandat pentru tratarea afectiunilor gastrice.
Calmeaza arsurile solare
Prin continutul ridicat de vitamine, morcovul salbatic asigura intinerirea tesuturilor pielii, grabeste cicatrizarea ranilor.
"Prin aplicarea locala de cataplasme, arsurile vor fi calmate. De asemenea, cataplasmele sunt indicate si in caz de eczeme, afte, stomatite, gingivite", precizeaza Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare de la Centrul de Sanatate Clar Med.
Vitamina A asigura hrana de care pielea are nevoie pentru a-si mentine sanatatea. Pentru aceasta, este nevoie de un morcov, cu tot cu coaja, dar bine spalat, care trebuie dat prin razatoare. Se aplica pe intreaga fata si se tine timp de un sfert de ora, dupa care se clateste cu apa minerala. Veti asigura astfel pielii un aspect sanatos si odihnit.
In cazul afectiunilor bucale (afte, stomatite, gingivite), se face gargara pe baza de morcov salbatic.
Sucul din morcovul salbatic are si proprietatea de a creste globulele rosii. Dar este foarte apreciat si pentru actiunea sa benefica asupra intestinelor (actiune laxativa), precum si pentru fluidizarea bilei si tonifierea ficatului.
Doctorul Cristina Balanescu mentioneaza ca sucul din morcov salbatic are si efect antianemic, dar si in cazul rahitismului si al demineralizarii.
Este morcovul salbatic recomandat tuturor? Da, cu exceptia bebelusilor. Morcovul salbatic insusi nu contine elemente nocive, dar este adesea bogat in nitrati ce provin din ingrasaminte. Tocmai, de aceea, morcovul salbatic pasat nu este recomandat copiilor mici.
Masaj
Uleiul de morcov salbatic este folosit cu succes ca ulei de masaj. Acesta este benefic pentru ameliorarea durerilor reumatice. De asemenea, prin acest masaj, pielea se tonifica, iar substantele nutritive din ulei hranesc pielea si tesuturile de sub piele.
Citeste jurnalul.ro