Nunta din Luxemburg in 150 de imagini
Publicat pe 22.10.2012 la 13:40 Actualizat pe 22.10.2012 la 19:15
Una dintre cele mai mari zile din istoria Luxemburg-ului a sosit. Sambata a avut loc nunta Printul Guillaume (30 de ani), mostenitorul tronului si a Contesei Belgiei Stephanie de Lannoy (28 de ani).
Clopotele bisericii au batut la ora 11 dimineata, adunand oamenii in Piata Guillaume al II-lea, in fata Primariei, pentru a urmari in direct, pe un ecran imens, ceremonia religioasa care a durat 4 ore. Multimea s-a imbratisat, a plans, a aplaudat si a inchinat un pahar de sampanie in cinstea mirilor. A fost creata o zona speciala pentru surdomuti – zona ce a avut un ecran special si un interpret.
Ceremonia s-a desfasurat in limbile franceza si engleza si a inceput cu un minut de reculegere in memoria Contesei Alix de Lannoy, mama miresei, ce a murit in luna august.
Mireasa a fost condusa la altar de tatal sau, Contele Phillipe de Lannoy. Ea a purtat o rochie cu motive florale si maneci trei sferturi, marca Elie Saab, cu o trena de 4 metri!
Nunta ca in povesti a durat doua zile. Se estimeaza un cost de circa 500.000 de euro (platiti de cetatenii Luxemburg-ului), care a acoperit concerte gratuite, parade si un foc imens de artificii.
Oaspeti din toata lumea, familii regale si demnitari au umplut biserica si au fost martori la ceremonie – regi, regine, printi si printese ai tarilor europene: Belgia, Norvegia, Suedia, Liechtenstein, Danemarca, Olanda, Marea Britanie si Romania.
Guillaume este locotenent colonel in armata Luxemburg-ului si a fost implicat in campanii umanitare, inclusiv in Nepal.
Stephanie canta la pian si la vioara, inoata, schiaza si citeste trei carti simultan (dupa cum spune chiar ea), vorbeste franceza si germana – doua dintre cele trei limbi oficiale ale Luxembrugului si studiaza dialectul local. Ea intentioneaza sa renunte la cetatenia belgiana in eventualitatea in care va deveni Mare Ducesa de Luxemburg.
Luxemburg este capitala Marelui Ducat al Luxemburgului, una din cele trei capitale ale Uniunii Europene. Situat la confluenta raurilor Alzette si Petrusse, orasul este un important centru bancar si administrativ. Printre industriile bine dezvoltate, numaram siderurgia si industria textila, desi Ducatul exporta si bere. Este tara cu al doilea cel mai mare venit-brut pe cap de locuitor din lume, peste 50.000 de lire (80.000 de dolari), in timp ce populatia este de circa 510.000. Capitala are in jur de 80.000 de locuitori si 120.000 de joburi. Mai mult de 43% din populatia tarii sunt cetateni straini.
Este o tara complicata din punct de vedere lingvistic, avand in vedere trecutul sau: fortareata romana care de-a lungul timpului s-a aflat sub controlul Spaniei, Frantei si Austriei.
In 1839 si-a capatat independenta fata de Olanda, insa a pierdut mai mult de jumatate din teritoriu in favoarea Belgiei care astazi are o provincie cu acelasi nume. Iar in secolul 20, “maturat” de doua ori de Germania.
Surse foto: hepta.ro, ottawacitizen.com, lfpress.com, english.sina.com, news.xinhuanet.com, examiner.com, news.ca.msn.com, abcnews.go.com, huffingtonpost.com, komonews.com