O incursiune în istoria celor mai ciudate tratamente de înfrumusețare

Publicat pe 27.11.2013 la 11:25 Actualizat pe 27.11.2013 la 12:32

În ziua de astăzi doar cerul pare a mai fi limita în ceea ce privește tratamentele de înfrumusețare, iar unele dintre ele sunt de-a dreptul bizare și chiar periculoase. Însă acest joc cu focul nu este unul nou. Oamenii au fost dintotdeauna preocupați de felul în care arată și nu de puține ori au mers la extreme în încercarea de a fi mai atrăgători. Să vedem care erau cele mai ciudate tratamente de înfrumusețare care dăunau sănătății și puteau duce chiar la moarte:

Păr frumos cu var nestins

Pletele roșcate ale reginei Elisabeta I a Angliei erau atât de populare în timpul domniei ei, încât mulți dintre supușii săi încercau să îi copieze look-ul. Pentru a obține neobișnuita nuanță de păr, ei foloseau un amestec combustibil de var nestins, grafit, plumb și apă. Reacția varului cu apa poate produce suficientă căldură cât să aprindă materialele combustibile. Soluția aceasta cauza sângerări nazale, dureri de cap și amețeală.

Chip alb, ca de vampir

În evul mediu, un ten cât mai palid era la modă și era simbolulu aristocrației. Saloanele de înfrumusețare de atunci ofereau tratamente de albire a tenului ce presupuneau frecarea feței cu praf de plumb alb. Lista clienților care au apelat la această metodă de albire a devenit tot mai scurtă, pentru că multe dintre femeile care au încercat-o au murit la scurt timp după.

O respirație proaspătă cu… urină?!

Nu îți place gustul apei de gură? Ei bine, în timpul imperiului roman se folosea o soluție de albire a dinților cel puțin ciudată, dacă nu de-a dreptul dezgustătoare. Ei importau urină portugheză despre care se credea că este mai puternică decât a lor. Ea era folosită pentru împrospătarea respirației, dar și îngrijirea dinților pentru că amoniacul din urină poate lupta împotriva microbilor și a gingivitei. Apa de gură pe care o folosim acum este cu mult mai bună, nu-i așa?

Depilare cu arsenic

În perioada Renașterii, cremele depilatoare de casă erau făcute din arsenic și var nestins. Părul era îndepartat cu siguranță, dar și câteva rânduri de piele. O altă metodă de îndepărtare a firelor de păr nedorite era frecarea pielii cu hârtie abrazivă.

Sâni mai mari cu o soluție de plumb

În perioada bizantină a fost inventată o loțiune ce promitea mărirea sânilor într-un mod natural. Soluția era făcută din vin și praf de plumb și trebuia masată pe sâni până intra în piele. Despre vin se crede și acum că este benefic pentru piele. Plumbul în schimb este foarte toxic.

O piele fină cu excremente de crocodil

Se pare că ingredientul secret din băile cu noroi din antichitate era excrementele de crocodil. Grecii și romanii din acea perioadă credeau că ele înfrumusețează și refac pielea. Excrementele erau folosite și pentru măști faciale.

Foto: indianapublicmedia.org

În articolul

O incursiune în istoria celor mai ciudate tratamente de înfrumusețare

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
18 județe intră sub cod galben de ploi și vijelii. Zonele vizate de instabilitate atmosferică
a1.ro
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
HelloTaste.ro
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Catine
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
useit.ro
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
as.ro
Sacrificiul suprem pe care îl face Leonard Doroftei pentru bani: „Am avut nevoie de o schimbare!”
MediCOOL
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Spynews
Unde este Izvorul Tămăduirii în România. Credincioșii iau apă de aici în prima vineri după Paște
DeParinti
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
HelloTaste
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
x