Poarta ochelari de soare cu dioptrii!
Publicat pe 27.08.2010 la 18:01 Actualizat pe 27.08.2010 la 18:06
In acest sezon, ochelarii de soare nu mai sint doar un accesoriu vestimentar, nu mai sint optionali, ci trebuie sa ii avem cu noi de fiecare data cind iesim din casa, la fel ca si crema de protectie solara. Insa nu putem achizitiona orice fel de ochelari de soare.
Lentilele lor trebuie sa ne ofere protectie impotriva razelor ultraviolete (UV). Deoarece ultravioletele, desi sint invizibile cu ochiul liber, sensibilizeaza celulele fotoprotectoare care se gasesc in cristalin (lentila ochiului) si duc la imbatrinirea prematura a acestuia, favorizind aparitia cataractei (opacifierea cristalinului).
"S-a demonstrat printr-o serie de studii recente ca razele ultraviolete si lumina albastra din spectrul luminos natural dauneaza in special retinei, deoarece ataca celulele retiniene si, in timp, pot duce chiar la aparitia degenerarilor fundului de ochi.
Persoanele cele mai predispuse acestui risc sint cele in virsta, care au suferit o operatie de inlocuire a cristalinului in urma unei cataracte", subliniaza dr Mircea Cristian Moraru, medic oftalmolog la Clinica Oculus.
Pentru persoanele care nu poarta ochelari de vedere este foarte simplu: merg la centrele de optica si cer sfatul unui optician pentru a sti ce ochelari de soare li se potrivesc cel mai bine.
Ochelarii trebuie sa fie insotiti de un certificat de garantie pe care sa fie inscrisa o cifra de la 1 la 4, aceasta reprezentind nivelul de protectie oferit de ochelarii respectivi. Nivelul 3 de protectie este cel mai indicat, indiferent de virsta, precizeaza medicul oftalmolog.
Ochelari de vedere
Purtarea ochelarilor de soare este mai problematica pentru persoanele cu dioptrii, care fara ochelarii de vedere nu se descurca pe strada.
Insa dr Mircea Cristian Moraru arata ca sint mai multe solutii, dintre care persoanele cu dioptrii pot sa aleaga varianta cea mai potrivita. Una dintre variante este purtarea ochelarilor cu lentile heliomate, care la lumina artificiala arata ca orice ochelari de vedere, dar ale caror lentile se inchid incet-incet atunci cind afara este soare puternic.
Inconvenientul pentru acest tip de protectie UV este ca timpul pina cind se inchid lentilele la culoare este relativ mare, iar soarele reuseste sa ajunga la ochii nostri.
O alta varianta o constituie lentilele cu protectie anti-UV care se ataseaza pe lentilele ochelarilor de vedere. Insa si aceasta solutie este una considerata de multe persoane destul de incomoda.
Dr Mircea Cristian Moraru spune ca cel mai indicat ar fi sa ne comandam la centrele de optica o pereche de ochelari de soare cu dioptrii.
Inconvenient
Singura problema a ochelarilor de soare cu dioptrii este ca nu se pot monta pe orice fel de rama. Deoarece modelele de rame pentru ochelarii cu dioptrii sint limitate comparativ cu cele ale ochelarilor de soare obisnuiti.
Citeste jurnalul.ro