Puterea psihologică a luminii. Cum trebuie să-ți luminezi locuința pentru a fi mereu relaxată și fericită

Publicat pe 12.11.2015 la 12:49

Te-ai întrebat vreodată de ce te simți obosită și stresată în propria locuință, fără să găsești un răspuns? De vină ar putea fi lumina din jurul tău, care te influențează puternic din punct de vedere psihologic

Te-ai întrebat vreodată de ce te simți obosită și stresată în propria locuință, fără să găsești un răspuns? De vină ar putea fi lumina din jurul tău, care te influențează puternic din punct de vedere psihologic.

Temperatura culorii și ritmul circadian

Fiecare sursă de lumină, chiar și cea albă, deține o caracteristică numită „temperatura culorii”. Diferențele de temperatură a culorii, măsurată în Kelvin (K), sunt responsabile pentru nuanțele pe care le percepem și se află în strânsă legătură cu psihologia.

„Temperaturile” scăzute (cuprinse între 2.700 și 3.000 K) sunt percepute ca fiind culori calde, precum galbenul și portocaliul. Acestea sunt culorile dominante în timpul răsăritului și apusului soarelui și ne fac să ne simțim relaxate și visatoare.

„Temperaturile” ridicate (peste 5.000 K) sunt percepute ca fiind culori reci, precum albastrul. La miezul zilei, lumina din jurul nostru are o „temperatură” mai ridicată. Conform ritmului nostru circadian, astfel de culori ne ajută să ne concentrăm mai bine și să fim mai alerți.

Design-ul luminii este o artă în strânsă legătură cu psihologia

Design-ul luminii dintr-o încăpere este o adevărată artă, mai ales atunci când dorești să obții anumite efecte asupra stării tale de spirit. Intersectarea luminii verticale cu cea orizontală este benefică atunci când spațiul este amplu, deoarece ajută la orientare, cu o singură condiție: să nu fie de aceeași intensitate, caz în care poate produce senzația de dezorientare.

Conform unui studiu realizat de specialiștii Taylor și Sucov în 1974, oamenii urmeaza calea cea mai luminată atunci când se deplasează într-o cameră sau într-un spațiu deschis. Aflăm, astfel, că lumina trebuie amplasată strategic în locuința noastră și trebuie să bată către locurile din casă unde ne deplasăm cel mai des.

De asemenea, oamenii tind să se așeze cu fața spre pereții luminați și preferă camerele cu astfel de pereți, conform unui studiu realizat de specialistul John Flynn, în 1977. Deși au fost subliniate cu peste 38 de ani în urmă, concluziile unor astfel de studii și-au păstrat valabilitatea până în zilele noastre.

Cum trebuie să-ți luminezi locuința

  1. Camera de zi și dormitor

Așază o lampă de podea în spatele fotoliului în care obișnuiești să citești, iar pentru dormitor alege lămpi de lectură cu braț flexibil, pentru a îndrepta fasciculul de lumină în direcția dorită fără să-ți deranjezi partenerul. Pentru a-ți induce starea de spirit pe care ți-o dorești, schimbă culoarea și intensitatea luminii. Totodată, luminează un obiect de pe perete, precum un tablou. Vei crea un efect psihologic foarte relaxant și jucăuș în același timp.

Spre exemplu, la philips.ro găsești o gamă largă de produse de iluminat pentru toate încăperile casei, precum și o serie de sfaturi practice, care te vor ajuta să-ți transformi locuința într-un loc plăcut, relaxant, unde buna dispoziție este la ea acasă.

  1. Biroul și zona de studiu

O veche regulă a iluminatului ne spune că trebuie să așezăm lampa în partea opusă mâinii cu care scriem, pentru a reduce umbrele foarte deranjante și obositoare. Asigură-te că lampa de birou generează suficientă lumină pentru a acoperi toată zona de lucru. Ecranul calculatorului trebuie să fie orientat la un unghi îndepărtat de fasciculul de lumină al lămpii de birou, pentru a evita reflectarea luminii și oboseala generată de o astfel de situație. Nu în ultimul rând, folosește o lampă de lucru combinată cu surse pentru iluminat general, pentru a nu-ți suprasolicita ochii.

  1. Bucătărie

Sursele de inuminat de sub dulapuri ajuta la iluminarea suprafețelor de lucru. Poți amplasa un spot și deasupra chiuvetei. Pentru o notă atractivă, accentuează zonele precum mini-barurile și tejghelele, însă îndreaptă fasciculul de lumină spre tavan, pentru a crea mai mult contrast.

  1. Baie

Amplasează spoturi de lumină în partea de sus și în părțile laterale ale oglinzii, însa fasciculele de lumină trebuie să fie îndreptate spre tine, pentru a elimina toate umbrele. După cum a demonstrat John Flynn, oamenii sunt atrași de pereții iluminați, așa că luminează peretele aflat în partea opusă vasului de toaletă, pentru a crea o ambianță plăcută și deschisă. Nu în ultimul rând, iluminatul de precizie este potrivit pentru zona dușului. Pentru bărbierit, acesta trebuie combinat cu iluminarea generală.

  1. Camera copilului

Comutatorul de lumină trebuie să fie amplasat în apopierea patului, pentru cel mic să poată folosi lămpile de interior atunci când se trezește noaptea din diferite motive. Lumina puternică nu este recomandată în camera unde copilul doarme. În plus, alege corpuri de iluminat care nu pot fi demontate de un copil curios și pentru confecționarea cărora nu au fost folosite obiecte toxice.

Foto: pixabay.com

În articolul

Puterea psihologică a luminii. Cum trebuie să-ți luminezi locuința pentru a fi mereu relaxată și fericită

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 aprilie 2024. Berbecii fac schimbări majore în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
a1.ro
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
HelloTaste.ro
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Catine
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Beneficiile consumului de mentă. De ce să o incluzi în dieta ta
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Beneficiile cititului împreună cu copilul. Activitatea îi poate îmbunătăți performanțele școlare
MediCOOL
Tratament pentru acneea hormonală. Care e cea mai eficientă rutină
HelloTaste
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
x