Remedii naturiste pentru tenul acneic
Publicat pe 26.08.2010 la 13:31 Actualizat pe 26.08.2010 la 14:31
Credeti ca ati incercat totul pentru a trata acneea si aveti senzatia ca nu veti mai scapa niciodata de ea? Ei bine, poate nu ati incercat chiar totul.
Deseori se dovedeste ca remediile naturiste sunt mai bune decat solutiile farmaceutice prescrise de medicul dermatolog. Dr Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med, ne recomanda cateva infuzii de plante pe care persoanele cu ten acneic ar trebui sa le foloseasca pe cat posibil zilnic pentru spalarea fetei.
Cele mai bune rezultate in tratamentul acneei le are infuzia din nalba de gradina. Ea se prepara cu o lingurita de flori de nalba la 250 ml de apa clocotita. Cu infuzia ne spalam fata dimineata, iar planta fiarta o vom aplica pe fata seara, ca o masca. Tratamentul se va respecta timp de cel putin o luna. “Nalba trateaza eficient nu doar acneea specifica varstei adolescentei, ci si pe cea care apare uneori dupa menopauza”, precizeaza dr Cristina Balanescu.
O alta solutie pentru tenul acneic este infuzia de flori de galbenele. Se prepara si se aplica in mod similar infuziei de nalba. Galbenelele sunt de altfel recomandate pentru orice problema dermatologica. “La fel de eficiente sunt infuziile de busuioc, trei frati patati, ceai verde si lavanda. Efectele lor sunt vizibile dupa cateva saptamani in care le vom folosi zilnic”, spune dr Cristina Balanescu.
Argila
Infuziile de lavanda si ceai verde pot fi amestecate cu pudra de argila rosie, galbena sau albastra (cea mai buna dintre toate, dar se gaseste mai greu). Se prepara o masca, se lasa pe fata 15 minute si se aplica de doua ori pe saptamana. Daca aveti un ten mixt, aplicati masca numai pe zonele cu acnee, evitand zonele cu ten uscat pentru ca argila le poate deshidrata mai tare. Apa de argila este si ea un bun remediu al acneei. Intr-un pahar de 200 de ml cu apa se pun seara 5 grame de pudra de argila, se amesteca foarte bine cu o lingura de lemn si se lasa de seara pana dimineata. Cu apa de argila se spala tenul in fiecare dimineata.
Musetelul
In tratamentul acneei, se foloseste frecvent infuzia de musetel. Musetelul are efect dezinfectant, dar nu si calmant, explica specialistul. “In realitate, musetelul irita pielea si accentueaza acneea, de aceea nu este recomandat persoanelor cu probleme dermatologice precum acneea”, atrage atentia dr Cristina Balanescu.
Citeste jurnalul.ro