Se închină la Venus și Narcis: Obsedate de frumusețe, femeile din Venezuela trăiesc pentru (și din) operații estetice

Publicat pe 13.01.2014 la 11:44 Actualizat pe 13.01.2014 la 11:47

Cine a spus că femeile sunt imposibil de înțeles? Sau că ele vin de pe Venus, iar bărbații de pe Marte? În Venezuela, perfecțiunea fizică este „singurul lucru pentru care merită să trăiești”, iar venezuelencele „respiră” frumusețe. Bărbații înțeleg, admiră, ba chiar alimentează idealul lor

Cine a spus că femeile sunt imposibil de înțeles? Sau că ele vin de pe Venus, iar bărbații de pe Marte? În Venezuela, perfecțiunea fizică este „singurul lucru pentru care merită să trăiești”, iar venezuelencele „respiră” frumusețe. Bărbații înțeleg, admiră, ba chiar alimentează idealul lor.

Cei mai vanitoși oameni din lume

65% dintre femeile din Venezuela și 47% dintre bărbați se gândesc la felul în care arată tot timpul, indică un studiu. Nu este de mirare că venezuelenii sunt considerați cei mai vanitoși oameni din lume.  „Mai degrabă mor de foame, decât să nu aibă un port elegant”, afirma Gladys Cabrera, o coafeză dintr-un cartier mărginaș din Venezuela, în 2000. Altă colegă de-ale ei își amintea cum, cu o zi înaintea alegerilor din același an, votantele au stat până la miezul nopții să-și aranjeze părul, pentru a „arata bine în timp ce așteaptă la coadă”.

În această țară, importanța dată aspectului fizic este copleșitoare. În ciuda veniturilor modeste și a inflației în creștere, cercetările arată că locuitorii cheltuie, în medie, a cincea parte din venit pe produse de înfrumusețare. „Vinovat” pentru acest comportament este Osmel Sousa, Președintele Miss Venezuela de peste 40 de ani.

„Frumusețea interioară nu există. Ăsta e un lucru pe care l-au inventat urâtele ca să se scuze” – Osmel Sousa

Patriarhul frumuseții nu are scrupule când vine vorba de selecția celor mai frumoase femei din țară pentru concursuri de profil precum Miss World, Miss Universe și Miss International. Cubanezul știe cum să transforme o rățușcă într-o lebădă grațioasă. În anii ’70, a început să „șlefuiască” fete din Venezuela cu potențial de Miss, croind totodată rochiile de seară pentru competițiile locale. A descoperit singur ce este FRUMUSEȚEA, cu adevărat, și cum poți să o obții:

„Eu sunt de părere că frumusețea interioară nu există. Ăsta e un lucru pe care l-au inventat urâtele ca să se scuze. […]Regulile concursurilor internaționale nu spun că trebuie să fii frumoasă natural, ci că trebuie să fii frumoasă”

De cele mai multe ori, sursele frumuseții Miss-urilor lui Sousa o reprezintă un salon de spital, o masă sterilizată, rece și inconfortabilă, un bisturiu și un doctor estetician. Un preț prea mic, se poate spune, pentru coroana de Miss, titlul de Cea mai frumoasă femeie din lume sau din univers si oportunitățile pe care astfel de concursuri le aduc: roluri în filme și seriale, contracte cu agenții de modelling sau posibilitatea de a-ți deschide propria firmă de cosmetice, cum a făcut Barbara Palacios, prima Miss Univers din Venezuela.

În total, tinerele transformate de Pygmallion-ul Venezuelei de-a lungul vieții au câștigat șapte titluri Miss Univers, șase Miss World (cele mai multe distincții obținute de o singură țară în concurs), șase Miss International și două Miss Earth (cele mai multe din istoria acestei competiții).

Frumusețea exterioară, singura alinare a unei femei într-o țară măcinată de sărăcie

Dar acesta este doar vârful aisbergului. În spatele reginelor frumuseții care câștigă, într-o noapte, o viață mai bună, se află sute de mii de femei care se supun acelorași riscuri și depun eforturi uriașe fără speranța de a se ridica din mizeria în care trăiesc. Paradoxal, venezuelencele sunt dispuse să cheltuiască și puținul pe care îl au pentru a atinge standarde imposibile de frumusețe. „Pacienții pun ipotecă pe casă, pe mașină, și ajung să facă orice fel de jonglerie ca să plătească pentru o operație”, povestește Billy Spence, chirurg plastician. Ce crez, ce motiv au pentru a face asta? „Vor să evadeze, caută o cale, caută lumina”.

Organizatorul unei expoziții dedicate fascinației venezuelenilor pentru frumusețe, denumită „90-60-90”, Alfonso Hug, crede că această obsesie nu poate fi discutată doar dintr-o perspectivă… superficială. Nu doar concursurile de Miss urmărite la televizor și ideile lui Sousa au modelat mentalitatea feminină aici, condiționând răspunsul tinerelor la stimuli de frumusețe: „Pe fondul degradării națiunii, înăbușirii ei în sărăcie și acte de violență, concursurile de Miss prind amploare, strălucesc cu putere și câștigă importanță în societate”. Cu alte cuvinte, participarea la un astfel de concurs a devenit singura șansă la o viață mai bună. Iar dacă aceasta este ratată, convingerea unei femei că are potențialul unei Miss este singura alinare rămasă.

„Perfecțiunea pe muchie de cuțit”, noua normă a societății

Angelli, 28 de ani, este convinsă că înfățișarea fizică este biletul de trecere al unei femei în Venezuela. Fie că vrea să aparțină unui cerc social sau să avanseze pe plan profesional, trebuie să țină cont de normele de frumusețe: „Am ajuns aici [pe masa de operații] presată de societate, într-o țară unde se pune mare accent pe frumusețe, un lucru care îți dă un anumit status, te propulsează în multe direcții”.

Transformarea bruscă, rapidă, dintr-o paria într-un membru de vază al societății se face la departamentul de chirurgie plastică. Este singurul mod de a fi în rândul lumii, dacă nu superioară ei: „Ea [femeia din Venezuela] nu va fi niciodată mulțumită de înfățișarea ei. Își va opera sânii încă o dată și încă o dată. O să vină un moment când va trăi pentru chirurgie. De fapt, déjà trăim astfel. Cred că mă voi opera și eu, din nou. Îi vreau [sânii] puțin mai mari”, spune altă localnică.

Manechinele de plastic, dotate la rândul lor

Și nu doar femeile vii se vor păpuși, ci și păpușile se vor manechine de top, dotate ca pe podium. Aici intervine munca meșteșugarilor venezueleni, autodidacți care au prins din mers tendințele în materie de frumusețe.

Manechinele din import vin cu astfel de sâni și fund. Așa că eu m-am apucat să le îmbunătățesc  – le-am mai dat volum, am lungit picioarele și am mărit mult sânii”, mărturisește un furnizor din Valencia (imagine).

O mișcare de marketing inteligentă, care a adus profit comercianților:  „Înainte, manechinele noastre nu erau așa dotate și da, vindeam mai puțin”, spune Ingrid Villamizar. Efectele strategiei lor de piață nu sunt surprinzătoare – manechinele au devenit idolii venezuelencelor, iar prin cumpărarea hainelor care le poartă, pot încerca să transfere acest ideal feminin asupra lor.

În final, tocmai femeile care fac parte din industrie, precum vânzătoarea Ingrid Villamizar, realizează fragilitatea unui astfel de vis: „ Cred că frumusețea este ceva ce vine din interior, nu ceva fizic. Când te simți bine cu tine însăți - aceea e frumusețea”.

sursă: newyorktimes.com, lmtonline.com

În articolul

Se închină la Venus și Narcis: Obsedate de frumusețe, femeile din Venezuela trăiesc pentru (și din) operații estetice

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
a1.ro
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
MediCOOL
Ce este stomatologia estetică. Cum poți îmbunătăți aspectul danturii
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Efectele sedentarismului sunt mai grave decât ai crede. Ce se întâmplă când stai 8 ore pe scaun
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x