Ten ca o petala de trandafir
Publicat pe 12.09.2010 la 11:08 Actualizat pe 12.09.2010 la 13:00
Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic primar de medicina interna, cu atestat in apifitoterapie, de la Institutul National de Medicina Alternativa si Complementara, spune ca petalele de trandafir sint o sursa importanta de ingrediente eficiente pentru intretinerea pielii, in special pentru ten.
“Trandafirul de gradina, care a fost adus din Siria in Europa in secolul al XIII-lea, este cultivat mai ales pentru uleiul volatil. Acesta este folosit in parfumerie, dar are si actiuni biologice importante”, arata specialistul nostru. Petalele de trandafir sint astringente, au actiune antibacteriana, sint emoliente si cicatrizante. Aceste proprietati recomanda petalele de trandafir si pentru igiena bucala. Trandafirul intra in compozitia apelor de gura si are efecte benefice in tratamentul afectiunilor mucoasei bucale: afte, gingivite etc.
“Florile trandafirului contin ulei volatil, flavone, saponozide, steroli si alti compusi. Insa cel mai indicat pentru ten este uleiul volatil de trandafir, care poate intra in compozitia cremelor, dar si a apei de trandafiri facuta de noi acasa”, precizeaza dr Larisa Ionescu-Calinesti.
Apa florala
Apa de trandafiri este dificil de obtinut acasa, deoarece presupune distilare. Insa specialistul nostru ne ofera o reteta simpla si la fel de eficace. Se pun 20-30 de picaturi de ulei volatil de trandafir intr-o sticla de 100 ml de apa curata, de izvor sau apa plata. Se lasa citeva zile la intuneric si apoi se filtreaza cu un filtru de cafea.
“Chiar daca uleiul nu se dizolva in apa, totusi ii imprima aceste¬ia proprietatile sale”, explica dr Ionescu-Ca¬linesti. Apa astfel obtinuta poate fi folosita in tratamentul acneei, dermatitei, eczemelor. Se utilizeaza ca o lotiune de curatare si se aplica astfel cu ajutorul unui tampon cosmetic. Apa florala se poate utiliza si in eritemul solar (inrosirea pielii dupa soare), pentru hidratare, netezirea ridurilor fine si curatarea tenurilor uscate si sensibile. Este indicata si in acnee (sub forma de lotiune de curatare) si pentru pielea cu tendinta de imbatrinire.
Uleiul volatil de trandafir se poate folosi in combinatie cu alte uleiuri volatile si, de asemenea, poate intra in compozitia unor creme sau masti. Uleiul de trandafir are actiune cicatrizanta, antibacteriana, antifungica, antivirala, antiinflamatoare. Este tonic si emolient si se potriveste tuturor tipurilor de ten.
Alergiile
Trandafirul este recomandat mai ales tenurilor sensibile, deoarece este una dintre plantele cel mai putin alergenice. Totusi, specialistul nostru ne sfatuieste ca, inainte de a aplica produsele cosmetice care au in compozitia lor ulei volatil de trandafir, sa le testam pe o portiune mica de piele.
Citeste jurnalul.ro
Foto: pink-mania.info