Vergeturile: de ce apar si cum le prevenim

Publicat pe 11.09.2010 la 18:15 Actualizat pe 11.09.2010 la 18:28

Vergeturile: de ce apar si cum le prevenim

Medicina are uneori paradoxurile ei si intre acestea se numara si faptul ca, desi reuseste sa investigheze si sa trateze maladii grave, cu potential letal, nu poate (cel putin in acest moment) sa trateze complet, eficient afectiuni banale, lipsite de gravitate, cum ar fi, de exemplu, vergeturile.


Multi considera vergeturile la limita dintre medicina si cosmetica. Ele sunt extrem de raspandite, afectand aproximativ 90% dintre femei. Barbatii prezinta si ei vergeturi, dar probabil sunt mai putin afectati din cauza lor. Astfel de striatii pot aparea si la adolescenti, in perioada de crestere. Vergeturile sunt mici crapaturi in derm, dispuse paralel, cu lungimea de cativa centimetri si intre 1 si 10 milimetri latime. Initial, ele au culoarea rosie si marginile proeminente.


In timp, aceste dungi se aplatizeaza, devin albicioase, estompandu-se oarecum, fara ca sa dispara cu desavarsire. Initial, prin crapaturi se vad vasele de sange (de aici si culoarea rosie a striatiilor), dar apoi vasele se contracta, lasand vizibil doar stratul adipos subcutanat, vergeturile devenind astfel sidefii. La palpare, pielea se simte mai moale, cu o evidenta lipsa de substanta si cu o consistenta diferita de cea a zonelor neafectate.


Exces de hormoni
Localizarea vergeturilor este diferita. La femei, mai ales la gravide, apar pe abdomen si sani, la persoanele cu obezitate – pe abdomen, coapse, fese, solduri, uneori chiar si pe gambe si partea interioara a bratelor. La atleti si la persoanele preocupate de body-building, ele apar mai ales pe brate si piept, in timp ce la adolescenti apar pe spate si umeri (la baieti ) si pe solduri, sani si coapse, la fete.


Intinderea pielii pare a fi principalul mecanism patogen al vergeturilor si el apare in: sarcina (mai ales dupa luna a sasea), in obezitate, in tumorile abdominale mari sau in ascita cu evolutie rapida. In afara de acest mecanism, mai sunt implicate disfunctii hormonale si anomalii in geneza fibrelor elastice si de colagen. Boala Cushing, caracterizata printr-un exces de hormoni corticosuprarenali, se manifesta, pe langa alte simptome precum obezitate, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, si prin aparitia unor vergeturi.

Acestea sunt, de obicei, mai adanci si de culoare mai intensa decat in sarcina sau obezitate. In acest caz, pe langa depunerile adipoase, un rol important il joaca si nivelul crescut de cortizol, care scade productia de colagen si fragilizeaza astfel dermul. De asemenea, persoanele carora li se administreaza corticosteroizi, indiferent de forma lor (tablete, unguente, injectii) pot dezvolta vergeturi.


Creme cu retinoizi
Unele maladii genetice, cum ar fi sindromul Marfan sau sindromul Ehlers-Danlos, se caracterizeaza prin anomalii in producerea de fibre elastice sau colagen, cu manifestari generale, dar evidentiate si la nivelul pielii prin vergeturi. Chiar in timpul sarcinii, hormonii determina o relaxare a tesutului fibros mai ales la nivelul pelvisului, pentru a usura nasterea, acest fenomen afectand si fibrele de colagen din piele, pe care le face mai friabile. Striatiile de crestere, care apar la adolescenti, dispar de obicei fara urme, fara sa necesite un tratament.


Din pacate, in celelalte cazuri, rezultatele nu sunt atat de bune, desi implica un arsenal terapeutic modern, cu tehnologie de ultima generatie. In general, rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat tratamentul e instituit atunci cand vergeturile sunt inca rosii. Se folosesc creme cu retinoizi sau in asociere cu acid glicolic, ori o combinatie a acestuia din urma cu vitamina C. Retinoizii se pot administra sub forma de crema numai cu prescriere medicala si niciodata in timpul sarcinii sau alaptarii. Aceste creme par a stimula productia de fibre.


Cauze
Vergeturile (numite medical striatii) sunt niste dungi paralele, rosii sau sidefii aparute pe piele, mai ales pe abdomen, coapse, fese si sani. Pielea este formata din trei straturi: epidermul, stratul superficial, dermul, care este format predominant din fibre de colagen si elastice, si hipodermul, stratul profund. Uneori, din cauza extinderii bruste si masive a pielii (de exemplu, prin ingrasare, crestere, sarcina sau in anumite conditii patologice), fibrele se intind la maximum si se rup.


Laser
Terapia cu laser estompeaza vergeturile sau stimuleaza productia de pigment, astfel incat acestea sunt colorate asemanator cu tesuturile din jur. Se crede ca laserterapia stimuleaza si productia de fibre, insa rezultatele nu sunt inca notabile.


Sfatul medicului
Prevenirea vergeturilor e dificila. Un obiectiv important este mentinerea unei greutati corporale normale prin dieta si activitati fizice. Greutatea trebuie supravegheata si in timpul sarcinii. In aceasta perioada, ratia de calorii zilnica a gravidei trebuie sa fie de aproximativ 2.500 (cu doar 500 de calorii in plus fata de ratia obisnuita a femeilor).


Gravida trebuie sa aiba un regim alimentar sanatos si echilibrat. In primele 12 saptamani de sarcina, se accepta o crestere in greutate cu 1-2 kg, in saptamanile 12-28 cu 300-400 grame pe saptamana si intre saptamanile 28-40, cu 1-3 kg pe luna. De asemenea, gravidelor li se recomanda sa-si maseze corpul cu o lotiune hidratanta pentru imbunatatirea circulatiei locale.


Citeste jurnalul.ro

În articolul

Vergeturile: de ce apar si cum le prevenim

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 28 aprilie 2024. Leii au nevoie de o vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
a1.ro
Cum l-a cucerit Yasmine pe Pepe și cum gestionează ei tensiunile din căsnicie. Artistul nu mai visa la o relație după divorț
HelloTaste.ro
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Catine
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
x