VIDEO! Femeia bionica: Aimee Mullins a razbit in viata cu 12 perechi de picioare... artificiale

Publicat pe 04.12.2012 la 19:10 Actualizat pe 04.12.2012 la 21:44

Aimee Mullins te face sa-ti revizuiesti modul in care definesti frumusetea si persoanele cu dizabilitati. Viata ei e presarata cu realizari, desi cea mai mare lovitura a vietii a primit-o la nici o ora dupa nastere. Aceasta e povestea femeii bionice, cea care a ajuns la Pentagon, campioana la atletism si fotomodel, desi toata viata a trebuit sa isi puna bazele in 12 proteze pentru picioare.

Nu are niciun regret, desi a trait toata viata fara picioare

Este una din persoanele care nu au privit niciodata inapoi. Nu a avut sansa sa regrete si nici familia nu i-a permis sa se lase infranta de soarta. S-a nascut fara fibula de la ambele picioare. Doctorii i-au anuntat parintii ca trebuie sa ii amputeze ambele picioare, de sub genunchi, daca vrea sa aiba o sansa sa mearga - cu proteze.

Nu au ezitat. De la un an, Aimee Mullins a inceput sa schimbe perechile de picioare din silicon, trecand prin mai multe operatii de reabilitare pana la varsta de 5 ani. A mers la o scoala normala in Pennsylvania, pana invatatoarea i-a interzis sa mai apara la ore - ii speria pe ceilalti copii. Nu a avut cand sa se planga de nedreptatea care i se facuse, iar parintii ei nu aveau timp sa asculte,aveau problemele lor: "A trebuit sa ma descurc cu toate, sa pun masa, pentru ca nu aveam incotro", a declarat Mullins pentru Daily Mail.

Aimee Mullins a fost recrutata de Pentagon, dar a preferat pista pentru paralimpici, unde a facut istorie in '96

A absolvit cursurile Universitatii din Georgetown cu diploma in istorie si diplomatie. Pentagonul a pus ochii pe ea; era o femeie inteligenta, puternica, razbatatoare, avea calitatile necesare pentru a fi un ofiter de exceptie. Insa Mullins cocheta si cu atletismul in perioada aceea. Avea un trecut sportiv din facultate, iar oferta de a face parte din echipa SUA la Jocurile Paralimpice era prea tentanta pentru spune nu.

Trebuia sa fie imbatabila - nu accepta o infrangere. A apelat la cei mai buni ingineri si acestia i-au faurit proteze din fibra de carbon, care imitau mecanismul picioarelor din spate ale ghepardului. In 1996, la Jocurile Paralimpice din Atlanta, a aratat ca o felina gratioasa, incredibil de rapida, la proba de alergare 100 m si sarituri in lungime.

A iesit invingatoare si a doborat recordurile stabilite pana atunci. A fost apogeul ei in atletism. Dar nu s-a oprit aici; a explicat ca forta ei interioara vine din modul in care isi vede propriul destin:

"Ghinionul nu este un lucru pe care trebuie sa il ignoram. Este parte din viata noastra. Imi place sa il vad ca pe umbra mea – uneori vad mult din ea, uneori putin, dar ma insoteste intotdeauna"

Dupa defilarea pentru MCQueen: "Singura dezabilitate pe care o am este ca oamenii vad doar asta"

Stiind ca nu poate schimba lucrurile, ci poate doar sa le imbunatateasca, Aimee Mullins a acceptat prima ei oferta in modelling, venita tocmai de la marele Alexander McQueen. Designerul excentric, care nu a pus niciodata pret pe valorile superficiale ale societatii, a invitat-o pe Mullins sa defileze pentru el. Colectia era oricum destinata femeii puternice, amazoanei, deci i s-au potrivit perfect cizmele din lemn sculptati, realizate special pentru ea in chip de proteze.

Nimeni nu a realizat nimic pe moment. In zilele urmatoare, zvonul cum ca o atleta cu dizabilitati a defilat pentru McQueen a aparut in presa iar lui Mullins i s-a pus eticheta de handicapata. "E o diferenta importanta intre a avea picioarele amputate si a fi vazut ca o persoana cu dizabilitati. Sa fiu sincera, singura dizabilitate pe care o am este aceea de a fi vazuta asa de ceilalti", a comentat Mullins iritata.

"Multumesc lui Dumnezeu ca nu sunt normala, pentru ca pot fi, in schimb, extraordinara! ""

Acum un an, a fost numita ambasadoare globala L'Óreal Paris. Astazi, la 36 de ani, Aimee Mullins tine discursuri inspirationale in toata lumea si a fost invitata speciala a seminarelor TED. Multi ascultatori o abordeaza la finalul unui speech cu afirmatii precum: "Esti atractiva, nu arati ca alte persoane cu dizabilitati!". In astfel de momente, Mullins isi da seama ca oamenii au o conceptie gresita despre handicap: "Ce inseamna sa ai o proteza? Pamela Anderson are mai multe decat am eu. Nimeni nu o vede pe ea ca pe o persoana cu dizabilitati."

In timp, a investit in 12 perechi de proteze. Cum s-ar zice, are 12 picioare de schimb - unele mai artistice, din sticla, cele de ghepard si multe din silicon, pentru purtare zilnica. Are o pereche cu pantofi cu toc, care o inalta cu 10-15 centimetri. Prietenele au ajuns sa o invidieze pentru ca e cameleonica: "Nu e cinstit sa fii azi mai scunda, maine mai inalta!"

Ce le raspunde Aimee? "Multumesc lui Dumnezeu ca nu sunt normala, pentru ca pot fi, in schimb, extraordinara! "

foto: facebook.com, sportsillustrated.com

În articolul

VIDEO! Femeia bionica: Aimee Mullins a razbit in viata cu 12 perechi de picioare... artificiale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x