Vrei să te vezi mai clar? Nu te mai privi în oglindă!
Publicat pe 04.12.2013 la 13:35 Actualizat pe 04.12.2013 la 14:44
Narcis avea suprafața unui lac în care să își oglindească chipul frumos, dar în ziua de astăzi omul modern își vede reflexia la fiecare pas: în vitrinele magazinelor, în toaletele publice, în lifturi și pe ecranul telefoanelor mobile. Nu contează unde mergi si ce faci, îți vezi imaginea reflectată. Și să nu uităm ce a pățit Narcis într-un final. Nouă nu ni se va întâmpla ceva atât de dramatic, bineînțeles, dar efectele privitului constant în oglindă sunt resimțite sub forma unei stime de sine scăzute. Suntem preocupați de modul în care arătăm până la obsesie, iar acest lucru adaugă mult stres în viața noastră.
Tot mai multe persoane, în special femeile, au început să țină post de la privitul în oglindă. Acest lucru înseamnă că ele evită să își vadă reflexia timp de căteva zile, săptămâni și chiar luni? Efectul? În primul rând își dau seama cât de mult timp și energie iroseau prin preocuparea pentru felul în care arată.
Kate Fox, antropolog la centrul de cercetare din Oxford, Anglia consideră că fixația față de privitul în oglindă nu este neaparat un semn de vanitate sau narcisism dar mai degrabă un comportament normal într-o societate care pune presiune asupra fizicului nostru. Standardele de frumusețe sunt mai ridicate în ziua de astăzi decât în trecut pentru că vedem persoane foarte frumoase în mod constant la televizor, în reviste sau pe panouri publicitare care împânzesc orașele. Barbații resimt și ei presiunea de a arăta ca modelele masculine din reclamele la tutun, ceasuri sau parfum, sau să fie atrăgatori și atletici ca sportivii de succes.
Evitarea oglinzilor sau a suprafețelor care ne reflectă imaginea nu este o soluție pe termen lung, bineînțeles. Este dificil de realizat chiar și pentru perioade scurte de timp, însă este cu siguranță un exercițiu util ce ne ajută să controlăm mai bine de ce și cât de des ne privim în oglindă, în special dacă suntem foarte critici în legatură cu aspectul nostru fizic. Luând o pauză de la oglinzi începem să observăm care sunt lucrurile ce contează mai mult decât felul în care arătăm.
Foto: hepta.ro