Noaptea Albă a Filmului Românesc: Maraton de lungmetraje, vineri,în Capitală

Publicat pe 15.09.2016 la 19:22 Actualizat pe 15.09.2016 la 19:25

Maraton de filme românești, în noaptea de vineri spre sâmbătă! În zece spații din Capitală vor fi prezentate pelicule precum: ”Sieranevada”, ”Ilegitim”, ”Dincolo de calea ferată”, ”Acasă la tata”, ”Bucureşti NonStop”, ”Lumea e a mea” şi ”Operaţiunea Monstrul”.

Maraton de filme românești, în noaptea de vineri spre sâmbătă! În zece spații din Capitală vor fi prezentate pelicule precum: ”Sieranevada”, ”Ilegitim”, ”Dincolo de calea ferată”, ”Acasă la tata”, ”Bucureşti NonStop”, ”Lumea e a mea” şi ”Operaţiunea Monstrul”.

Spectatorii vor avea ocazia să vadă cele mai noi filme regizate de cineaştii români, drame, comedii şi thrillere, în 10 spaţii din Capitală: Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângaşi, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point şi Clubul de Educaţie Alternativă (Ferentari).

Dintre producţiile lansate în ultimul an, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze, între altele, ”Ilegitim”, de Adrian Sitaru, distins cu Premiul C.I.C.A.E la Festivalul de la Berlin şi proiectat în numeroase festivaluri, ”Dincolo de calea ferată”, de Cătălin Mitulescu, recompensat de curând cu Menţiunea Specială a Juriului la Karlovy Vary, ”Acasă la tata”, de Andrei Cohn, cu Alexandru Papadopol, Ioana Flora şi Andi Vasluianu, ”Bucureşti NonStop”, al lui Dan Chişu, şi ”Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase, cel mai bun debut la TIFF 2015.

Acestor filme li se adaugă o selecţie de documentare si scurtmetraje noi de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2016, care au rulat în cadrul Zilelor Filmului Românesc la Cluj-Napoca.

O secţiune nouă la această ediţie, numită ”10 ani de la debut”, prezintă câteva dintre filmele care au marcat Noul Cinema Românesc şi care sărbătoresc anul acesta un deceniu de la lansare: ”Hârtia va fi albastră”, de Radu Muntean, ”Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, de Cătălin Mitulescu, ”A fost sau n-a fost?”, de Corneliu Porumboiu, şi ”Legături bolnăvicioase”, de Tudor Giurgiu.

”Sieranaveda”, în regia lui Cristi Puiu, propus de România pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin şi proiectat în competiţie la Cannes 2016, este unul dintre cele mai aşteptate titluri din program. Din distribuţia peliculei fac parte actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache.

În avanpremieră, Noaptea Albă a Filmului Românesc va găzdui prima proiecţie din Bucureşti a comediei ”Două lozuri”, în regia lui Paul Negoescu. Inspirat de schiţa lui I. L. Caragiale, filmul se învârte în jurul celor trei protagonişti, Sile, Dinel şi Pompiliu (Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol), care află că nu e de ajuns să fii declarat câştigător doar pentru că ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie să ”suferi” până ajungi milionar, aşadar, vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie să-şi ridice premiul. ”Două lozuri” a fost un succes de public la TIFF 2016, iar din 7 octombrie va rula în cinematografe.

O selecţie de scurtmetraje care au rulat în Zilele Filmului Românesc la Cluj vor fi proiectate vineri noaptea. Printre pelicule vor rula ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, selecţionat în competiţia de scurtmetraje de la Cannes şi premiat recent la Sarajevo, ”O noapte în Tokoriki”, de Roxana Stroe, distins cu Premiul Special al secţiunii ”Generation 14plus la Berlin, Ferdinand 13” - primul scurtmetraj regizat de scriitoarea Cecilia Ştefănescu, ”Raisa”, în regia lui Pavel Cuzuioc, o dramă cu Cristina Flutur în rolul principal, şi ”7 luni mai târziu”, al patrulea film scurt al lui Andrei Creţulescu, cu Şerban Pavlu, Dorian Boguţă, Rodica Lazăr şi Andi Vasluianu.

Marii actori Radu Beligan, Marin Moraru şi Mircea Albulescu vor fi rememoraţi în filme-tribut: ”După-amiaza unui torţionar” (2001), în regia lui Lucian Pintilie, ”Operaţiunea Monstrul” (1976), în regia lui Manole Marcus, şi ”La capătul liniei” (1982), în regia lui Dinu Tănase. Un program de scurtmetraje regizate de Ovidiu Bose Paştina va marca 10 ani de la dispariţia sa.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile. Peste 4.000 de spectatori au vizionat filme anul trecut la Noaptea Albă a Filmului Românesc.

În articolul

Noaptea Albă a Filmului Românesc: Maraton de lungmetraje, vineri,în Capitală

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x