STS: În cazul lui Ioan Gyuri Pascu, trei apeluri au fost primite la 112, într-o oră şi 30 de minute

Publicat pe 30.09.2016 la 14:11 Actualizat pe 30.09.2016 la 14:31

Reprezentanții Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) susțin că au fost primite, luni, trei apeluri la 112, într-o oră şi 30 de minute, privind starea artistului.

Cercetările în cazul decesului lui Ioan Gyuri Pascu continuă! Reprezentanții Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) susțin că au fost primite, în acea zi, trei apeluri la 112, într-o oră şi 30 de minute, privind starea artistului. Primele două au fost pentru urgenţă medicală şi al treilea pentru agravarea stării.

Purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, a precizat vineri, într-un răspuns transmis agenţiei news.ro, că în urma căutarilor efectuate în baza de date a Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 Bucureşti, au fost identificate trei apeluri pentru a trimise echipaje de intervenţie, de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi de la SMURD, în cazul actorului Ioan Gyuri Pascu, respective la orele 03.23, 04.42 şi 04.53.

Persoana care a efectuat primul apel, la ora 03.23, a anunţat o urgenţă medicală, motiv pentru care a fost transferat Dispeceratului de Urgenţă al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.

Apelanta a revenit precizând că, deşi la adresă a fost un echipaj de ambulanţă, nu ştie ce are pacientul, motiv pentru care apelul a fost transferat imediat către acelaşi Dispecerat. La ultimul apel s-a anunţat ca starea pacientului s-a agravat, cazul intrând în zona de competenţă a ISU - SMURD către care a fost direcţionat”, a arătat Adrian Fulea.

Purtătorul de cuvânt al STS a precizat că datele referitoare la codurile de urgenţă sunt de competenţa agenţiilor de intervenţie.

Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit la vârsta de 55 de ani, luni dimineaţă, în locuinţa fostei sale soţii, din Bucureşti. În urma necropsiei făcute, la solicitarea familiei, la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", s-a stabilit drept cauză a decesului afecţiunea de cord de care suferea artistul, pe fondul diabetului preexistent.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a deschis, luni, după decesul lui Ioan Gyuri Pascu, un dosar în care se fac cercetări pentru moarte suspectă. În această cauză, anchetatorii ridică, vineri, documente de la Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti şi de la SMURD.

După ce jurnaliştii de la GSP au scris, miercuri, că Gyuri Pascu a chemat o ambulanţă cu două ore înainte de deces, în noaptea de duminică spre luni, iar medicul care a ajuns la locuinţa acestuia i-a pus diagnosticul de "atac de panică" şi i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam, Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătăţii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov au început anchete în acest caz.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că medicul de la Serviciul de Ambulanţă nu i-a făcut o electrocardiogramă lui Ioan Gyuri Pascu şi există suspiciuni că anumite chestiuni au fost privite superficial, precizând că trebuie văzut care era atunci starea pacientului şi de ce a decis medicul aşa. Raed Arafat a precizat că în cazul în care se sesizează că un pacient a făcut atac de panică, nu există o procedură foarte clar stabilită, deciziile privind actul medical fiind luate de medicii sosiţi la intervenţii.

Comisia de disciplină a solicitat Comitetului Director al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov reducerea cu 10 la sută, timp de două luni, a salariului medicului de pe prima ambulanţă care a intervenit în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, întrucât a mers la consultaţie doar cu una din cele trei truse medicale obligatorii şi nu a luat acordul scris al pacientului că refuză transportul la spital.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) a transmis, joi, o cronologie a intervenţiei în cazul lui Ioan Gyuri Pascu, arătând că la primul apel făcut la 112 motivul invocat a fost "atac de panică", aceasta fiind şi diagnosticul pus de medicul care i-a administrat artistului un calmant, în condiţiile în care "tensiunea arterială, alura ventriculară, saturaţia O2 erau în limite normale", iar pacientul nu a comunicat doctorului alte informaţii privind starea de sănătate. SABIF mai spune că la al doilea apel la 112 motivul invocat a fost "cianoză, comă”.

"La ora 03:26 s-a primit o solicitare prin 112, motivul invocat fiind atac de panică, la care s-a deplasat un echipaj format din medic şi ambulanţier. La faţa locului a fost consultat un pacient care acuza atacuri de panică şi insomnie cu debut în urmă cu mai multe zile. S-a măsurat tensiunea arterială, alura ventriculară, saturaţia O2, toate acestea fiind în limite normale. Pacientul acuza dureri articulare la nivelul genunchiului, fiind în tratament prin fizioterapie", au arătat reprezentanţii SABIF.

Aceştia au precizat că Gyuri Pascu nu a comunicat medicului alte informaţii privind starea lui de sănătate, iar doctorul a stabilit diagnosticul de atac de panică şi insomnie, administrând tratament cu diazepam.

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă au mai spus că la ora 04:46 a fost înregistrat un nou apel pentru Gyuri Pascu, motivul solicitării fiind, de această dată, "cianoză, comă”.

Conform sursei citate, primul care a ajuns la pacient a fost un echipaj de prim ajutor de la SMURD, care a şi început manevrele de resuscitare, urmat aproape simultan de un echipaj de terapie intensivă de la SMURD şi un echipaj de tip C2 de la SABIF.

n conformitate cu procedurile existente, forţele de intervenţie fiind suficienţe la caz , ambulanţa de la SABIF a fost declarată disponibilă la locul solicitării. Pentru analiza unei eventuale răspunderi disciplinare a fost declanşată încă din data de 26.09.2016 procedura stabilită prin Codul Muncii şi RI (regulament intern), prin convocarea comisiei de disciplină, în scopul audierii echipajului care a intervenit la caz. În situaţia în care comisia de disciplină va identifica aspecte care pot constitui abateri de la normele profesionale, de etică şi deontologie medicală, va fi sesizat Colegiul Medicilor din România, care este instituţia competenţă pentru verificarea acestor aspecte. Conducerea SABIF asigură opinia publică de deplină transparenţă în gestionarea acestui caz şi va informa în continuare cu privire la rezultatele finale ale analizelor şi anchetelor aflate în derulare", adaugă reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

În articolul

STS: În cazul lui Ioan Gyuri Pascu, trei apeluri au fost primite la 112, într-o oră şi 30 de minute

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă agitată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Jumătate de ţară, sub cod galben de vreme severă până sâmbătă seara. Rafalele de vânt depăşesc 50 km/oră
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
as.ro
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
MediCOOL
Tipuri de aparate dentare. Prin ce se diferențiază, cum se întrețin și ce efecte au în organism
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
DeParinti
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți
MediCOOL
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta pielea
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x