Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Filofteia. Ce este BINE să faci în această zi de sărbătoare
Publicat pe 07.12.2016 la 09:00 Actualizat pe 07.12.2016 la 10:00
De aceasta sarbatoare se leaga o serie de traditii si superstitii din popor.
Pe 7 decembrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Filofteia. De această sărbătoare se leagă o serie de tradiții și superstiții din popor.
Sfântă Mucenița Filofteia a trăit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgări. Numele său în limbă greaca înseamnă "iubitoare de Dumnezeu".
Pentru că a dovedit milă față de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârstă de numai 12 ani. Chiar dacă moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.
Sărbătoarea Sfintei Filofteia este ţinută de creştini pentru a fi feriţi de diferite boli şi necazuri, iar bătrânii cred că viile sunt protejate de mană, dacă respectă ziua de 7 decembrie ca zi nelucrătoare.
Legat de această mare sărbătoare, se crede că în urma rugăciunilor, Sfânta Filofteia ajută tinerele în căsnicie. Astfel, în popor, sărbătoarea era respectată cu sfinţenie de femeile care nu puteau să rămână însărcinate.
De asemenea, această mare zi era respectată şi pentru a îndepărta bolile, în schimb, cine lucrează riscă să se taie sau să se lovească la picior.
Numită şi “aducătoarea de ploi”, se spune că procesiunile cu moaştele sale pe timp de secetă au adus ploaie şi recolte bune.