5 greseli facute de parinti in educarea copiilor

Publicat pe 15.01.2011 la 18:24 Actualizat pe 15.01.2011 la 18:31

A creste copii nu este un lucru simplu. De aceea, este inevitabil sa faci o greseala sau doua pe drum. Ele se intampla pentru ca nu stim mereu sa ne gestionam propriile emotii cand ne confruntam cu o situatie negativa in provocarea de parinte, si le perpetuam pentru ca nu stim care pot fi consecintele neplacute in viitor.

Daca le stii, le poti constientiza si le poti evita in relatia cu copilul tau. Iti dam o mana de ajutor, prezentandu-ti care sunt cele mai frecvente greseli pe care parintii le fac in educatia copiilor lor, conform studiilor realizate de specialistii in psihologie si parenting de la tlchowstuffworks.com.

Greseala nr 1: Pui etichete copilului

Nu ii adresa copilului diverse epitete in functie de comportamentul lui. Daca ii spui ca este rautacios si neascultator, va deveni rautacios si neascultator. Daca ii spui copilului de doi ani ca e ca un bebelus, el va continua sa se poarte ca un bebelus.

Ce sa faci: cand copilul se poarta rau, explica-i faptul ca acel comportament este de neacceptat precum si de ce, in loc sa ii cataloghezi comportamentul printr-o eticheta care l-ar caracteriza pe el ca persoana si nu fapta lui punctuala.

Greseala nr 2: Nu ai un program fix pentru copil

Trebuie sa construiesti intotdeauna o rutina in programul copilului tau. Copiii se dezvolta armonios in interiorul unei rutine, chiar daca vocifereaza si nu sunt multumiti de ea. Daca nu au o rutina, comportamentul lor scapa definitiv de sub orice control. In afara de asta, viata unui parinte este mai simpla daca se tine de un program prestabilit pentru copil.

Ce sa faci: Stabileste un program zilnic foarte clar si simplu impreuna cu toti membrii familiei, pe intervale orare si tine-te de el. Daca te ajuta, pune-l in scris si afiseaza-l undeva unde toata lumea il poate vedea in casa voastra.

Greseala nr 3: Nu esti consecvent

Trebuie sa fii consecvent. Daca ai decis ca este cazul sa creezi sau aplici o anumita regula, trebuie sa ai suficienta disciplina de sine incat sa o respecti si sa pui in practica consecintele concrete ale nerespectarii ei, oricat ar fi ele de neplacute. Daca tu nu reintaresti importanta regulii din familie, cum sa te poti astepta ca cel mic sa o respecte?

Ce sa faci: daca ai dificultati in a fi consecvent in aplicarea regulilor mai neplacute, incurajeaza-te sa reusesti, recompensandu-te. Si parintii au nevoie de recompense ca sa reuseasca, nu doar copiii. De exemplu, decide unde ti-ar placea sa mergi intr-un weekend si pune-ti pe frigider o imagine care sa iti reaminteasca unde vei ajunge daca vei reusi o luna intreaga sa fii consecventa in demersurile tale de educare a copilului.

Greseala nr 4: Nu stii sa impui limite

Copiii trebuie sa isi cunoasca limitele intre care au voie sa actioneze. Pe masura ce copiii cresc, ei intentionat forteaza aceste limite si pun la incercare nervii parintilor, iar parintii reactioneaza si ii disciplineaza ca ei sa nu mai incalce limitele. Aceasta este mecanismul prin care ei invata sa supravietuiasca si sa se descurce in viata. Parintii care nu sunt capabili sa isi disciplineze copiii, ii expun unor viitoare pericole in viata de adult.

Ce sa faci: stabileste limite clare, putine, realiste si compatibile cu varsta copilului.

Greseala nr 5: Nu iti lauzi si incurajezi copilul

Trebuie sa cauti pretexte si ocazii de a-ti lauda copilul pentru orice pas suplimentar facut in directia buna cand vine vorba de bunele lui maniere, cand mananca alimente sanatoase, cand se joaca frumos cu alti copii, cand are o realizare noua, cand e capabil sa daruiasca. Astfel va capata incredere in el pentru viitoarele provocari ale vietii si se va simti bine in pielea lui ca reuseste sa evolueze.

Ce sa faci: Iti poti lauda si incuraja copilul in maniere cat mai variate. Verbal (sunt mandra detine, ai facut o treaba excelenta, bravo tie! etc.) sau oferindu-i un bonus special daca a facut ceva cu adevarat deosebit. Ii poti da un premiu, o jucarie sau o iesire cu familia unde ii place lui.

Citeste mai multe pe Sfatul Parintilor

Foto: codenamemama.com

În articolul

5 greseli facute de parinti in educarea copiilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 martie 2024. Leii se îndrăgostesc. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Catine
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2024. Balanțele își regăsesc liniștea în relațiile de cuplu
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: „Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!”
MediCOOL
Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Obiecte de uz casnic care pot fi periculoase pentru un copil curios. La ce anume ar trebui să fii atentă dacă îți dorești un mediu sigur
MediCOOL
Remedii naturale care te pot scăpa de mătreață. Cum le poți aplica eficient
HelloTaste
Cartofi aurii în crustă de mălai. Rețetă simplă și delicioasă, de post
x