A fi mama - dificil sau placut, in functie de atitudine
Publicat pe 17.08.2010 la 15:36 Actualizat pe 18.08.2010 la 18:34
De multe ori, femeile sunt avertizate in legatura cu ceea ce presupune o sarcina si mai apoi cresterea si ingrijirea unui bebelus: o transformare fizica si mentala, anxietate, in special la prima sarcina, nopti nedormite si senzatia ca sunt mereu obosite si nu mai au timp de nimic.
De aceea, chiar este recomandat ca ele sa aiba parte de sprijin – atat al partenerului, cat si al mamei sau altei rude care ar putea ajuta, macar din cand in cand. Insa acest lucru nu inseamna ca totul este incredibil de greu si ca trebuie sa se pregateasca peste masura pentru a face fata.
Din contra, multe femei vor realiza ca instinctiv vor sti sa faca anumite lucruri si sa se descurce bine in ingrijirea unui bebelus. Noptile fara somn nu dureaza la nesfarsit si sunt si o perioada intensa, interesanta, care le leaga de cei mici, stabilind astfel o legatura foarte puternica.
Ganguritul celui mic, bucuria pe care o manifesta cand se simte in siguranta in bratele mamei, sunt cu siguranta lucruri de nepretuit. Vor fi momente in care dintr-un motiv sau altul, proaspata mamica ar putea simti ca nu mai face fata - de aceea este important sa aiba o atitudine pozitiva asupra acestei experiente.
In primul rand, fii informata. A merge regulat la controale medicale, a discuta cu un specialist despre evolutia sarcinii, simptome, manifestari, te vor face sa simti ca inca ai lucrurile sub control. Atunci cand nu stii la ce sa te astepti, ai putea exagera sau interpreta gresit lucruri care de altfel sunt firesti.
Pe perioada sarcinii , incearca sa fii cat mai relaxata, sa asculti muzica, sa te plimbi in parca, sa citesti ce iti place, iar daca vei continua sa lucrezi in marea parte a timpului, tine cont de faptul ca stresul pe care il resimti tu il afecteaza si pe copil, de aceea nu te aglomera si incearca sa tratezi cu mult calm si tact anumite situatii. Evita sa te uiti la filme, emisiuni sau chiar buletine de stiri care sunt cu precadere orientate spre violenta si lucruri socante.
Emotiile tale se transmit fatului, iar cele de anxietate, teama sau grija nu iti fac bine deloc, nici tie si nici lui. A fi la curent cu ce se petrece in jurul tau nu inseamna a sti toate lucrurile grave care se intampla in lume, mai ales in aceasta perioada, cand nu trebuie sa te consumi. Energia trebuie sa fie canalizata in dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
Rolul de a fi mama poate fi coplesitor, dar ofera si foarte multe satisfactii. Important este sa ai o atitudine pozitiva, sa vezi comicul unor situatii in loc sa te enervezi si sa nu fii prea dura cu tine daca nu reusesti sa le faci pe toate. Atata timp cat tu esti optimista si fericita, puiul tau de asemenea se va simti linistit si ocrotit.
foto: co.shasta.ca.us