Accepta-ti emotiile negative si exprima-le!
Publicat pe 23.09.2010 la 15:08 Actualizat pe 23.09.2010 la 15:23
Exista mai multe cai de vindecare emotionala. Una dintre acestea este larg raspandita de psihologul Benjamin Fry si de scriitoarea Barbel Mohr, care ne sfatuiesc sa nu retinem emotiile negative inauntrul nostru, ci, din contra, sa le exteriorizam sub diverse forme.
In cartea "What's wrong with you", Benjamin Fry vorbeste despre faptul ca emotiile constituie cel mai mare ajutor posibil in vindecarea traumelor si ca, atunci cand ies la iveala, ele trebuie traite si eliminate constient.
In opinia sa, prezentul actioneaza ca un catalizator; orice forma de comportament al cuiva care ne poarta catre o amintire neplacuta din trecut aprinde in noi o scanteie si genereaza o anumita reactie (care nu are nici o legatura reala cu persoana sau situatia respectiva).
A invata sa acceptam emotiile noastre, chiar si pe cele negative, cu dragoste, stiind ca am facut tot ceea ce am putut mai bine si ca ele fac parte din viata noastra, si a intelege ca nu ceilalti sunt vinovati pentru reactia noastra pot schimba total felul in care ii percepem.
Sfaturi
Sugestia lui Fry este aceea de a nu ingropa emotiile, de a nu le ascunde si de a nu ne jena de ele, de a nu le judeca, de a nu ne teme de ele si de a nu le ineca in alcool, dulciuri, jocuri de noroc sau alte excese si vicii, ci mai degraba de a le onora atunci cand apar, pentru ca ele ne ajuta sa stim ce anume trebuie schimbat in noi.
Fry are doua sfaturi importante pentru vindecarea emotionala: nu este nevoie sa credem ca emotiile negative nu sunt folositoare, refuzand sa le constientizam nu trebuie sa schimbam circumstantele in care traim, pentru ca ele reprezinta insasi viata noastra, pe care trebuie sa invatam sa o pretuim; lumea exterioara arata in felul in care arata fiindca noi am organizat-o astfel in mintea noastra, conform perceptiilor personale; a renunta la viata creata de noi e ca si cum am renunta la ceea ce suntem.
In viziunea sa, dar si a scriitoarei Barbel Mohr, emotiile constituie o forta extraordinara, chiar daca sunt negative, si a invata sa accesam forta degajata de ele poate fi eliberator mai ales in sens spiritual. In cartea "Instant cosmic ordering: using your emotions to get the life you want, now!", Mohr porneste de la aceleasi principii si adauga un aspect in plus: atunci cand ne dam voie sa experimentam o emotie, fie ea si negativa, din plin pana la capat, profund si concentrati pe ea, se intampla un lucru senzational.
Pur si simplu, emotia se disipeaza, pentru ca este acceptata de noi, este iubita si primita in inima noastra si se transforma exact in opusul ei, asemenea extremei yin care se transforma in yang si invers, iesind la iveala o emotie pozitiva, de o forta fantastica.
Ambii autori recomanda, atunci cand avem o emotie puternica, mai ales daca este negativa si am impins-o intotdeauna in colturile cele mai indepartate ale mintii si sufletului nostru, sa o experimentam in toata intensitatea ei, sa nu ne temem de ea si sa o acceptam cu dragoste, pentru ca tot noi am creat-o, pentru a ne proteja intr-o anumita situatie stersanta pentru noi.
Asa cum ne bucuram din plin, tot asa sa experimentam si teama, tristetea, furia sau vinovatia, acceptandu-le si exprimandu-le cu aceeasi forta, pentru a ne elibera cu adevarat emotional.
Mohr vorbeste despre puterea emotiilor noastre ca fiind forta divina a sufletului pe care il descatusam, conectandu-ne complet la sentimentele noastre. Ea explica cum o inima inchisa emotional nu poate atrage binele si iubirea atat timp cat posesorul ei nu doreste sa experimenteze toate senzatiile, alegand sa si le reprime pe unele dintre ele.
Vindecare
Fry ofera ca solutii pentru exprimarea emotionala variante ca: lovirea cu putere a unui sac de box (pe care ni-l imaginam ca fiind persoana care ne-a ranit), strigatele si urletele puternice, eliberatoare, in mijlocul naturii art-terapia, scrisul, cantatul ca forme de exprimare artistica etc.
Mohr sugereaza, pe de alta parte, ca e mai bine sa te izolezi atunci cand apare o emotie puternica, pentru a fi singur cu ea, pentru a o trai deplin si a o simti puternic in tine, cu toate detaliile ei, cu toate angoasele ei, astfel incat sa o poti elibera total, pentru a trece la stratul urmator, care este emotia pozitiva.
Ea ne face atenti la gandurile noastre cele mai secrete, cele mai ascunse, la cele mai mari temeri ale noastre, pentru a le aduce cu dragoste la suprafata si a le accepta asa cum sunt, parte din noi. Mohr explica cum toate sentimentele noastre innabusite asteapta uneori zeci de ani pentru a vedea lumina si pentru a fi iubite de noi.
Ea vorbeste despre interiorul nostru ca fiind aidoma unei oale sub presiune al carei capac nu vrem sa il ridicam niciodata din teama de a nu ne confrunta cu acea parte din noi care nu ne place si ne sfatuieste, daca ne dorim vindecarea completa, sa ne iubim asa cum suntem, cu tot cu emotiile noastre cele mai putin dorite.
Cu cat le respingem mai mult cu atat mai mare devine presiunea interna, generand boli si contribuind la atragerea evenimentelor neplacute in viata noastra.
In opiniile celor doi, emotiile sunt latura noastra cea mai puternica, forta si puterea care pot fi folosite cu dragoste pentru a ne vindeca sufleteste.
Citeste si Jurnalul National
Foto: www.chakpak.com