Alcoolul si tutunul ucid mai repede barbatii decat femeile

Publicat pe 21.06.2011 la 14:39

Un raport al Uniunii Europene prezentat Parlamentului European arata ca rata mortalitatii inainte de implinirea vzrstei de 65 de ani a persoanelor care consuma in exces tutun si alcool este de doua ori mai mare la barbati decat la femei.

Astfel, in raportul european se arata ca, anual, 630.000 de barbati si numai 300.000 de femei din tari ale Uniunii Europene mor din cauza acestor excese.

Unul dintre autorii-cheie ai raportului, doctorul Richard Visser, de la Universitatea Sussex, a studiat in mod special influenta alcoolului, drogurilor si comportamentului sexual asupra mortilor premature. El a observat ca pe continentul european 63% dintre barbati au fumat pana la un moment dat, comparativ cu numai 45% dintre femei, iar dupa cum s-a estimat, una din sapte morti premature a fost atribuita acestui viciu. Pe de alta parte, barbatii sunt mai inclinati spre abuzul de alcool si droguri decat femeile. In 23 din 31 de tari europene rata mortalitatii in randul barbatilor din cauza bolilor hepatice cronice este dubla fata de cea inregistrata in randul femeilor. De asemenea, 82% din dintre decesele provocate de supradoze de heroina se inregistreaza in randul barbatilor.

„Stilul de viata nu este doar produsul unei optiuni individuale. Persoanele cu conditii materiale si sociale precare se hranesc mai putin sanatos, fac mai putina miscare fizica si sunt mai mult tentati sa fumeze si sa foloseasca droguri ieftine, pe care nici nu le folosesc corect. In contextul unei mortalitati premature in randul barbatilor, se impune o modificare a stilului de viata in randul persoanlor de sex masculin inca de la primele semne ca acestea s-au angajat in obiceiuri daunatoare sanatatii", afirma Visser.

Raportul prezentat forurilor europene contine date oficiale din toate zonele unde se manifesta boli grave, de la cancer si boli cardiovasculare, pana la boli psihice. „Pentru prima oara, avem un tablou exact al starii de sanatate a barbatilor din toata Europa", a afirmat la randul sau un alt autor al studiului, profesorul Alan White, de la Universitatea Metropolitana Leeds.


Barbatii islandezi - cei mai longevivi

„Pana acum, am avut doar statistici partiale, pe tari sau arii de boli. Acum, le avem pe toate la un loc, ceea ce le permite celor care stabilesc politicile in anumite domenii, la toate nivele din Europa, sa vada exact situatiile cu care se confrunta si sa faca schimb de experienta", a adaugat White. Dar si asa, chiar daca sunt multi barbati care mor prematur, rata de mortalitate in randul lor variaza enorm de la tara la tara.

Astfel, in timp ce barbatii din Islanda pot sa se astepte sa traiasca si pana la 80 de ani, speranta de viata a letonilor este, in medie, de 66 de ani, de pilda. „Aceasta nu este numai o problema de sanatate in sine, pentru ca moartea timpurie a barbatilor afecteaza economia unei tari, familiile, femeile, precum si serviciile de securitate sociala si pe cele de sanatate", a declarat la randul sau presedintele Forumului European Men's Health, doctorul Ian Banks. El a explicat faptul ca, potrivit acestor tendinte, „Europa va avea tot mai putini barbati in activitate la o varsta inaintata in urmatorii ani, iar daca vrem proges economic, avem nevoie de barbati sanatosi".

Citeste si jurnalul.ro!
Foto: smokersworld.info

În articolul

Alcoolul si tutunul ucid mai repede barbatii decat femeile

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x