Alimentatia femeii vegetariene pe timpul sarcinii
Publicat pe 17.12.2010 la 08:48
O parte din pregatirea pentru rolul de mamica include si incercarea de a face tot posibilul pentru a te asigura ca cel mic va avea parte de cel mai bun si sanatos start in viata. Cele mai multe femei insarcinate vegetariene sunt atente la nevoile nutritive din aceasta perioada. Unele se intreaba de ce poftesc carne si daca ar trebui sa cedeze acestei nevoi sau nu.
Grupe de alimente
Principala precautie ar fi sa nu elimini nicio grupa de alimente. Dieta vegetariana trebuie sa includa alimente care contin cantitatile adecvate de proteine, fier, fibre, calciu si apa. Ele trebuie sa consume astfel fructe si legume proaspete, cereale integrale, fasole, soia si lactate.
In timpul sarcinii exista o nevoie crescuta pentru anumiti nutrienti cum ar fi fierul, proteinele, calciul si acidul folic. Corpul necesita un supliment de 100 de calorii pe zi in primul trimestru si aproximativ 300 pe zi pe restul perioadei de sarcina. Caloriile in plus trebuie sa fie sub forma unor alimente bogate in nutrienti si neprocesate. A se evita alimentele bogate in zaharuri si grasimi.
Proteine
A avea parte de suficiente proteine in timpul sarcinii reprezinta de multe ori o preocupare pe care o au femeile insarcinate. Medici recomanda un surplus de 20% pe zi fata de dieta pe care o aveau inaintea sarcinii. Alimentele recomandate includ o varietate de fasole, hummus, produse din soia si tofu.
Fier
In timpul sarcinii, nevoia de fier a organismului este cea mai crescuta. Se recomanda consumul zilnic de legume de culoare verde inchis, cum ar fi spanacul, napii si brocoli, precum si nuci, seminte si anumite cereale.
Pentru a ajuta corpul sa absoarba fier, este important ca in dieta sa se includa citrice si sa se evite cafeina.
Calciu
Nevoia de calciu poate fi acoperita prin napi, brocoli, spanac si alte legume verzi, dar si prin lactate si produse de soia fortificate.
Acid folic
Surse bune de acid folic sunt cerealele fortificate cu vitamina B, linte, sparanghel, spanac, fasole negre, alone, suc de portocale, salata verde si broccoli. Se recomanda consumul a 400 micrograme de acid folic pe zi.
Femeile insarcinate au aversiuni fata de anumite alimente si pofte fata de altele, insa motivele nu sunt clare in privinta lor. Sunt numeroase femei vegetariene care au pofta de carne in timpul sarcinii, iar anumiti medici sustin ca de multe ori corpul cere ceea ce ii lipseste, iar ca pofta de carne ar putea insemna o nevoie pentru fier.
Foto: media.photobucket.com