Anemia la copii - cauzele aparitiei si cum poate fi prevenita

Publicat pe 26.10.2010 la 15:58 Actualizat pe 26.10.2010 la 16:09

Sangele este format din trei tipuri de celule, fiecare jucand un rol esential pentru sanatatea noastra: hematii, leucocite si trombocite, care plutesc intr-un lichid numit plasma.

Scaderea hemoglobinei sub valori normale si a numarului de hematii sanatoase se numeste anemie. Anemiile pot fi acute (aparute brusc) sau cronice (care se instaleaza in timp), in functie de gravitate pot fi usoare, medii sau severe, pot avea diferite etiologii si pot aparea la sugar, la copilul mic, la adolescent...

Mai ales anemiile care se instaleaza lent pot fi asimptomatice, prin adaptarea treptata a organismului sau pot sa aiba manifestari vagi, nespecifice.

Asta se intampla, deoarece organismul incearca sa compenseze acest deficit, cel mai pregnant prin suprasolicitare cardiovasculara si respiratorie (inima bate mai repede, ritmul respirator si circulatia sangelui sunt mai active) sau prin amestecul de sange oxigenat cu cel neoxigenat.

Fireste aceste mecanisme au consecinte in timp.

Trebuie retinut, deci, ca anemia nu este o afectiune unitara, ci practic un sindrom ce poate avea diferite cauze. Pe de alta parte, anemia ca simptom poate fi descoperita in numeroase maladii.

Astfel, un simplu diagnostic de anemie nu este complet si investigatiile trebuie continuate pana la elucidarea completa a fenomenului, fiindca tratamentul nu poate fi eficient atat timp cat nu e descoperita cauza.

Cu atat mai incorecta este etichetarea superficiala a unor manifestari ale copilului ca fiind de natura anemica: oboseala, apatie, lipsa poftei de mancare, scaderea in greutate, cand de multe ori este vorba de o alta patologie, care ar trebui investigata.

Extinderea inadecvata a acestei notiuni ignora sau minimalizeaza aceste semne, ceea ce uneori are consecinte neplacute pentru sanatatea copilului.

Mai grav, deseori, se trece de la „diagnosticul" empiric la tratament, administrandu-i-se abuziv copilului fier (remediul universal in anemii), vitamine, calciu, ceea ce este nu numai incorect, dar si periculos (fierul, de exemplu, nu trebuie administrat fara un diagnostic clar, in lipsa determinarilor de laborator, iar dozele trebuie stabilite de catre medic si luate doar o durata limitata).

Cauze

Se apreciaza ca aproximativ 80% dintre copii si tineri (pana la 18 ani) au suferit de anemie cel putin o data pe parcursul vietii si sunt numeroase cauze: unele grave, altele banale, unele rare, altele frecvente.

Una dintre cauze este scaderea capacitatii generatoare a maduvei osoase - hipoplazia sau aplazia medulara. Ea se poate referi doar la linia eritrocitara sau la toate cele trei tipurile de celule (hematii, leucocite, trombocite).

Aplazia medulara se poate produce din diverse cauze: dupa radiatii sau unele medicamente (de exemplu unele antibiotice, anticonvulsivante, antiinflamatorii etc), diferite infectii bacteriene sau virale, toxice (plumb, benzen).

De asemenea, nu trebuie subestimata anemia cauzata de plumb, mai ales daca pruncul locuieste intr-o casa veche, construita si zugravita in urma cu 30-40 de ani cu vopsele ce contineau plumb.

Uneori, chiar o simpla infectie, o banala otita sau sinuzita este asociata cu o anemie temporara, care va disparea in perioada urmatoare, de aceea este bine ca investigatiile sa fie repetate.

Manifestari comune

Indiferent de cauza, exista unele manifestari comune in anemii: paloare, oboseala, slabiciune, letargie, ameteala, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, tulburari de crestere in inaltime si greutate, accelerarea frecventei cardiace si respiratorii, dispnee (respiratie dificila), palpitatii.

In anemiile hemolitice, apar colorarea icterica a tegumentelor, urina de culoare inchisa, dureri in partea stanga a abdomenului (cauzate de marirea splinei).

Citeste si Jurnalul National!
Foto: www.preteenagerstoday.com

În articolul

Anemia la copii - cauzele aparitiei si cum poate fi prevenita

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
a1.ro
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
HelloTaste.ro
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Catine
Prăjitură cu dovleac și griș. Desert simplu și ușor de preparat
useit.ro
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
as.ro
„A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie?” Răspunsul tranşant al bunului său prieten, Ion Ţiriac
MediCOOL
5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile
Spynews
Claudia Pătrășcanu sărbătorește ziua de naștere a fiului ei cel mare! Gabriel a împlinit 10 ani
DeParinti
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii recomandă aceste alimente pentru cei mici
MediCOOL
Ce este cafeaua decofeinizată. Care sunt caracteristicile acestei băuturi
HelloTaste
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
x