Anxietatea - o problema a copiilor fricosi

Publicat pe 31.05.2011 la 08:23 Actualizat pe 31.05.2011 la 08:27

Anxietatea este o boala care se manifesta printr-o teama continua fata de ceva. Un individ care sufera de aceasta afectiune are ganduri negre si asteapta mereu sa se intample un lucru rau. Temerile acestor persoane sunt aproape in totalitate nefondate sau, in cel mai bun caz, ele fac, asa cum se spune, "din tantar armasar".

Un eveniment minor cu conotatii negative capata in mintea lor o importanta catastrofala. Nu mai reusesc sa faca prea multe lucruri, nu-si mai desfasoara activitatea normal din cauza spaimelor care exista doar in mintea lor. Boala afecteaza un numar important de persoane, care ajung sa manifeste un comportament antisocial si chiar psihopatii. Un grup de specialisti de la Universitatea din Queensland spune ca indivizii care sufera de anxietate pot fi depistati inca din copilarie.


Copilul tau este excesiv de fricos?

Copiilor le plac, de obicei, tot felul de lucruri care provoaca spaima. Desenele animate sunt populate cu personaje inspaimantatoare, iar micutii le urmaresc episod cu episod. Stafiile sunt personaje care in imaginatia lor iau o multime de forme si fac lucruri care provoaca teama.



Dar micutii sunt fascinati de ele si le introduc in jocurile lor imaginare sau de grup. Dupa ce invata sa citeasca nu se sfiesc sa parcurga romane din genul horror. Este adevarat ca micutii se sperie de toate aceste personaje "rele", dar pentru ei totul este un joc. Iar teama este un sentiment cat se poate de normal.


Cercetatorii australieni sustin ca aceasta atractie a copiilor pentru personaje infricosatoare este normala. Mai mult, ea este un bun indiciu pentru faptul ca nu vor suferi mai tarziu, pe parcursul vietii, de anxietate. Pe de alta parte, cei care manifesta o frica excesiva fata de toate lucrurile ce provoaca teama sunt predispusi a suferi de aceasta boala pe parcursul vietii.


Specialistii au chestionat mai multi copii daca le plac sau nu astfel de activitati si pe parintii lor daca ii considera excesiv de fricosi. Conform raspunsurilor primite, 18 la suta din copii au afirmat ca nu se bucura de activitatile care le starnesc frica. Nu este un diagnostic pentru copii, dar este ceva care trebuie sa-i faca mult mai atenti pe parinti daca micutii lor nu dezvolta cumva stari anxioase.



2011/05/30//296091-anxious_kid-471.jpg

Cercetatorii mai spun ca, cu cat se descopera mai devreme tendintele anxioase la copii, cu atat mai mari sunt sansele ca ei sa creasca fara a dezvolta stari anxioase si sa fie niste oameni maturi normali.

Rolul parintilor

Nu este neaparata nevoie sa va duceti copiii la un specialist daca observati ca sufera de o teama excesiva. Si nu este vorba aici despre spaima de ceva anume. Multi copii sunt speriati de parinti cu lupul, cu baba cea rea, pentru a se culca la timp si a manca tot din farfurie.

Sau, pur si simplu, le este teama de caini, pentru ca prima data cand i-au vazut au latrat la ei, sau de motocicleta care scoate sunete infioratoare. Este vorba despre acei copii care manifesta spaima fata de multe dintre lucrurile care ii inconjoara sau de activitatile pe care orice copil le are la o anumita varsta.

Reactia parintilor nu trebuie sa fie aceea de a incerca sa-i protejeze, sa-i fereasca de toate lucrurile ce le provoaca teama. Este bine ca ei sa inceapa, incetul cu incetul, sa le indeparteze aceste temeri, sa le explice ca spaimele lor sunt nefondate. Este foarte important, sustin specialistii, ca micutii sa nu vada intreaga lume ca un spatiu coplesitor, infricosator. Pentru ca vor creste cu aceasta spaima care in timp se poate amplifica.

Foto: riskychronicles.wordpress.com
Citeste si Revista Felicia!

În articolul

Anxietatea - o problema a copiilor fricosi

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Cât am dat pe ochelari? 400 €". Câţi bani au dat tinerii pe haine şi pe notele de plată în cluburile de fiţe din Mamaia, de 1 Mai
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Florin Răducioiu radiază de fericire alături de iubita cu 10 ani mai tânără! Cum arată Andreea, femeia care l-a cucerit
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x