Atentie la consumul de sare pentru copii!

Publicat pe 28.03.2011 la 18:10 Actualizat pe 28.03.2011 la 18:13

Doza zilnica ideala de sare este mai mica la copii decat la adulti, deoarece rinichii pruncilor nu sunt perfect adaptati functiei de eliminare a sodiului.

Sodiul este un element esential pentru buna functionare a organismului. El contribuie, de exemplu, la mentinerea echilibrului apei si a electrolitilor, a PH-ului, la activitatea fiziologica a sistemului nervos si muscular. In acelasi timp insa, cresterea aportului de sodiu, deci de sare, are numeroase efecte nocive.

Se considera ca aportul de sodiu ar trebui sa fie de doua-trei grame pe zi, ceea ce ar insemna sase grame de sare. Doza zilnica ideala este mai mica la copii decat la adulti, ai caror rinichi nu sunt perfect adaptati functiei de eliminare a sodiului. Astfel, copiii mai mici de un an ar trebui sa primeasca maximum un gram de sare pe zi, cei pana la trei ani pana la doua grame, cei pana la sase ani, trei grame, iar cei pana la 10 ani - cinci grame.


In realitate, insa, cantitatea de sare consumata in mod obisnuit este de la noua pana la 20 grame pe zi. Multe persoane se iluzioneaza, considerand ca totul e in regula daca nu gatesc prea sarat sau nu adauga sare atunci cand mancarea e servita.


In realitate, trei sferturi din aportul de sare din dieta noastra provine din alimentele si din preparatele cumparate, doar 15% din surse naturale (carne neprelucrata, vegetale, lactate), iar 10% este adaugata la gatit.


Produse ca snacksuri, chipsuri, biscuiti, conserve, mezeluri, muraturi, sosuri, alune si seminte, semipreparate, produsele tip fast food contin cantitati foarte mari de sare. Mai mult, painea obisnuita, produsele de panificatie si cele de patiserie, cerealele si chiar prajiturile au cantitati importante de sodiu.


S-a constatat ca reducerea aportului de sare de la zece la cinci grame pe zi ar echivala cu o economie de calciu, echivalenta cu administrarea unui supliment de un gram pe zi.


Pentru prevenirea afectiunilor cauzate de consumul excesiv de sare, se recomanda citirea cu mai multa atentie a etichetelor produselor. Cele care contin 5% din valoarea zilnica necesara de sodiu sunt de preferat, pe cand cele care contin 20% sunt periculoase.

Citeste tot articolul in Jurnalul!

FOTO: Hepta

În articolul

Atentie la consumul de sare pentru copii!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
România, de trei zile sub un vortex polar. După gerul cumplit, vremea ne face o nouă surpriză
a1.ro
Cum arăta Raluca Bădulescu înainte să slăbească dramatic. La ce metode a apelat pentru a arăta ca acum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cum să îmbunătățești igiena somnului pentru un stil de viață sănătos
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Soţia lui Daniel Pancu a vorbit despre relaţia cu bărbatul vieţii sale. Destinul i-a readus unul lângă altul după două decenii
MediCOOL
Exerciții care încetinesc procesul de îmbătrânire. Te pot face să pari mai tânăr
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
DeParinti
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă
MediCOOL
Test de infertilitate. Răspunde la 10 întrebări și află dacă ești la risc să nu poți avea copii
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x