Botezul - un act religios si o ocazie de a prezenta copilul
Publicat pe 28.09.2010 la 16:45 Actualizat pe 28.09.2010 la 17:25
Venirea pe lume a unui copil este un act pe cat de firesc, pe atat de miraculos, in special pentru parintii care asteapta cu nerabdarea concretizarea iubirii pe care si-o poarta. Dintr-un cuplu, ei devin parinti, intemeiaza o familie si pun bazele unei relatii pe care o vor purta cu ei pe viata.
Este o legatura puternica, ce se creaza instantaneu, neconditionat, intre adulti si un prunc caruia i-au dat viata, pe care il vor forma ca om, il vor creste, ii vor purta de grija si pe care il vor privi intr-o oarecare masura ca pe un copil, indiferent de varsta pe care o va avea si realizarile pe care le va avea.
De aceea, este de inteles de ce botezul a devenit, dincolo de semnificatia sa religioasa, o ceremonie in cadrul careia copilul isi face intrarea in societate, este cunoscut de cei apropiati cuplului si este sarbatorit ca un dar de pret, el fiind mostenirea suprema pe care o poate lasa in urma sa un om. A-ti lasa amprenta in lume prin intermediul unui copil este si o modalitate de a incerca sa atingem noi, ca muritori, eternitatea.
Petrecerea de la botez se apropie tot mai mult in zilele noastre de o nunta in toata regula, iar uneori motivele care stau la baza acestui lucru sunt si de ordin material. Cu toate acestea, este o ocazie minunata pentru ca cel mic sa primeasca numeroase cadouri, destul de utile proaspetilor parinti care invata ce inseamna sa ai brusc noi responsabilitati. Nasii sunt in general cei care ofera cadoul cel mai consistent, alcatuit atat din lucruri practice, cat si obiecte simbolice, cum ar fi o biblie sau o cruciulita.
Ei sunt cei care devin parintii spirituali ai copilului si ar trebui sa ii fie alaturi pentru tot restul vietii. Prin botez, ei fac astfel o promisiune de a avea grija si de a-l indruma pe copil, ceilalti invitati fiind martorii acestui lucru.
foto: therecord.com.au