Bunele intentii care sfarsesc prost - 3 greseli de evitat in relatia cu cei mici

Publicat pe 18.09.2010 la 17:00 Actualizat pe 18.09.2010 la 19:20

Fiecare parinte porneste cu intentii bune in educarea copilului sau, insa din dorinta de a fi perfect, poate scapa de sub control cateva aspecte. Exista cateva greseli, care la prima vedere par a fi ceva benefic, insa se intorc mai tarziu impotriva parintilor.

1. Prea multe schimbari

Din dorinta de a-i mentine treaza atentia micutului, unii parinti il zapacesc cu prea multe alegeri si modalitati de petrecere a timpului liber: azi la zoo, maine la teatru, poimaine la circ. Pare distractiv, insa pentru un copil care le descopera pentru prima data, este nevoie de o anumita constanta pentru a ajunge sa se bucure intr-adevar de ceva. Este important ca el sa asimileze fiecare experienta in parte, sa se obisnuiasca cu ea, sa discute despre ce a vazut si abia apoi sa treaca la altceva.

De asemenea, copiii mici mai ales reactioneaza bine atunci cand au un program constant, cand are parte de stabilitate si o anumita rutina; ii creeaza un sentiment de siguranta.

2. Prea mult timp impreuna cu toata familia

Se pune foarte mult accentul pe viata de familie si pe faptul ca membrii ei trebuie sa fie apropiati, sa interactioneze, sa existe armonie. Insa la fel de adevarat este si faptul ca un copil are nevoia de a se apropia de fiecare in parte, separat.

Clipele petrecute doar cu unul dintre parinti sau cu fratele ori o sora il pot ajuta sa creeze legaturi mai stabile si profunde decat momentele in care toata gasca este impreuna.

3. Prea mult ajutor

De la construirea unui castel de nisip pana la teme, unii parinti sunt prea mult alaturi de copiii lor, urmarindu-le fiecare pas si rezolvandu-le orice problema. In principiu, este bine ca adultul sa il sprijine pe cel mic, sa il incurajeze cu sfaturi sau intr-un mod practic, dar prea mult ajutor strica.

La un moment dat copilul va deveni dependent de parinte si, mai mult, el va refuza sa mai duca ceva la bun sfarsit daca nu este ajutat de mama sau de tata. Trebuie lasat sa caute si singur solutii, sa se ambitioneze sa reuseasca si sa se descurce pe cont propriu. Sunt lucruri care il vor ajuta foarte mult mai tarziu.

Urmareste si Antena 1

foto: raising-gifted-children.com

În articolul Bunele intentii care sfarsesc prost - 3 greseli de evitat in relatia cu cei mici:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x