Cand ar trebui sa ai copii?
Publicat pe 30.07.2010 la 11:11
In momentul inventarii pastilei contraceptive a avut loc o adevarata revolutie. Desi la inceput existau nenumarate voci care sustineau ca eliberarea femeii de teama unei sarcini nedorite va duce la o promiscuitate sexuala, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in acest sens. Femeile au devenit mai stapane pe propriul corp, insa revolutia sexuala ce a avut loc in anii 60 a fost legata de spargerea mai multor norme in general.
Cu toate acestea, desi acum pare mai usor de ales si controlat momentul aducerii pe lume a unui copil, intervin altfel de probleme. Numarul cuplurilor infertile este in continua crestere si nu a fost determinat un factor cert care cauzeaza acest lucru.
Este de fapt un amestec de stres, poluare, alimentatie nesanatoasa, fumat activ si chiar pasiv si desi nu a fost clar dovedit, multi medici acuza si pastilele anticonceptionale.
Mai mult, dorinta individului de a se afirma tot mai mult pe plan professional, de a isi asigura un trai cat mai bun duce la amanarea momentului in care un copil intregeste familia. Femeile trebuie sa stie insa ca dupa varsta de 35 de ani exista anumite riscuri in legatura cu sarcina.
Corpul nu mai este la fel de pregatit pentru o sarcina ca si la 2o si ceva de ani si riscul pierderii sarcinii sau nasterii unui copil cu malformatii sau o boala de tipul sindromului Down sunt destul de crescute.
Este important sa iei vitaminele prenatale necesare si sa ai un stil de viata cat mai sanatos. Este important sa ai o greutate normala si sa consulti medicul cu cateva luni inainte de planuirea unei sarcini.
Avantajele de a avea un copil mai tarziu
Din punct de vedere professional ai realizat mai multe lucruri, ai experienta, jobul este stabil si nu iti este atat de teama ca iti vei pierde pozitia. Daca esti insa nou angajata, aparitia unui copil iti va reduce semnificativ sansele de a avansa.
Esti mai pregatita psihic pentru acest lucru. Simti ca ti-ai trait tineretea si acum ca ai citit suficiente carti si articole despre cresterea copiilor, i-ai observat pe altii, te simti mai in masura sa ai unul al tau. Esti mai sigura pe tine si ai mai multa rabdare.
Totodata, ii poti implini mai bine nevoile. Desigur, nu lucrurile materiale sunt cele mai importante. Conteaza afectiunea si timpul dedicate unui copil. Insa a il ingriji este din ce in ce mai costisitor: de la scutece, la lapte praf, hainute, gradinita si mai tarziu scoala, un copil are nevoie de o investitie considerabila.
In ziua de astazi orice copil are calculator, telefon mobil. Gadgeturile au devenit o necesitate, nu doar un moft. In jurul varstei de 30 de ani este mai probabil sa ai o situatie materiala ceva mai buna ca la 20 de ani, de aceea iti va fi ceva mai usor din acest punct de vedere.
Dezavantaje
Nu vei mai avea aceasi dispozitie jucausa ca la 20 de ani. Mamele tinere sunt mai entuziaste si este chiar placut ca diferenta de varsta dintre tine si copilul tau sa nu fie atat de mare pentru ca iti amintesti mai bine cum erai si tu in urma cu cativa ani.
Ai toate sansele sa nasti un copil sanatos, dar si a te reface mai repede dupa nastere. Nu iti va fi atat de greu sa pierzi kilogramele in plus pentru ca inca ai un metabolism destul de bun.
Daca iti doresti mai multi copii, poti incepe din timp. Multe femei isi doresc o familie numeroasa, insa pentru ca asteapta prea mult, devine tot mai dificil din cauza varstei.
Iar uneori, copiii vin chiar daca nu le planuim venirea pe lume si atunci nu ne mai facem planuri despre cand si cum sa traim in asteptarea lor ci incercam sa ne modelam in functie de aceasta schimbare si sa luam ce este mai bun din ea.
Vezi si Antena 1
sursa foto: co.yamhill.or.us