Cand exista prea multa intimitate
Publicat pe 11.08.2010 la 18:25 Actualizat pe 11.08.2010 la 18:46
Intr-o relatie de iubire, avem tendinta de a imparti totul cu celalat, de a-l transforma din persoana de care suntem indragostiti in cel mai bun prieten, in complice la actiunile noastre si partas la momentele noastre bune si rele.
Si ce nu ar fi in regula cu asa ceva? La urma urmei, a avea langa tine pe cineva in fata caruia sa poti fi tu insuti, pe care sa te poti baza, sa te iubeasca asa cum esti si sa iti cunoasca toate secretele suna a relatia perfecta. Doar ca lucrurile nu sunt atat de simple. Exista o diferenta intre sentimentul de iubire pasionala si cel de prietenie platonica, iar amestecarea celor doua poate duce de multe ori la disparitia celei dintai.
In primul rand, persoana iubita s-ar putea simti coplesita de atatea roluri si asteptari pe care le-am avea de la ea, iar in incercarea de a-i oferi chiar totul, ne putem indeparta de prietenii pe care i-am avut pana sa ne indragostim. Foarte multe persoane fac greseala de a se izola intr-o altfel de lume impreuna cu partenerul si de a nu mai lasa nimic sa ajunga la ele: toate lucrurile se fac in cuplu si pentru orice este nevoie de acordul sau de participarea celeilalte persoane.
Intimitate sau nepasare
Pentru unii poate functiona. Dar nu trebuie sa uitam ca oamenii sunt intr-o permanenta schimbare si ca pentru a fi compatibili cu cineva nu doar acum, ci si peste 10 ani, este nevoie ca aceasta compatibilitatea sa se reinnoiasca mereu, iar partenerii sa tina pasul unul cu celalalt.
Mai mult, daca pana a intra intr-un cuplu, cei doi aveau fiecare o viata activa si interesanta, a renunta complet la un anumit stil de viata poate insemna aparitia plictisului in relatie, dupa un anumit timp. Fiecare s-a indragostit de celalat cand inca nu il cunoastea foarte bine, cand era interesant sa ii descopere calitatile, tabieturile si secretele. Dar pe masura ce totul se ofera, de la un punct se confunda intimitatea cu nepasarea.
A-l lasa pe celalalt sa fie constant langa tine, sa observe absolut tot ce faci, cum si cand, nu inseamna ca daruiesti, ci ca ucizi cate putin din mister. Daca in trecut, o femeie nici nu se imbraca in fata unui barbat, nu il lasa sa vada cum se ingrijeste si tinea atat de multe aspecte legate de propriul ei corp pentru ea, iar barbatul era cel care respecta aceste lucruri, care de multe ori trepida de emotie la gandul ca sotia sa va naste un copil, el neavand acces in camera in care se afla ea, ci astepta pe hol, framantandu-si mainile, acum lucrurile iau o turnura cel putin interesanta.
Multe persoane nu se mai sfiesc sa il lase pe partener sa le patrunda in universul lor intim, insa exista o diferenta intre a nu vrea sa ai secrete si a-l lasa pe celalat sa fie partas, de multe ori chiar fara voia sa, la absolut tot ce tine de intimitatea ta ca persoana.
Este mai important ca timpul petrecut impreuna sa fie unul de calitate, sa se pastreze farmecul conversatiilor care pot dura si ore in sir, sau ceva din emotia revederii cand unul vine acasa. Desigur, fluturii din stomac si indragosteala de la inceput isi reduc din intensitate, iar ceea ce se cladeste apoi, trebuie sa aiba baze solide, insa in acelasi timp si sa ii faca pe cei din cuplu sa fie in mod constant interesati sa se redescopere unul pe celalalt.
foto: www.flickr.com